Spinatpai med soltørket tomat og feta

I dag vil jeg dele den paioppskriften jeg har laget flest ganger, nemlig spinatpai. Dette er vel mere typisk sommermat, men nå i den mørke årstiden fikk jeg akutt lyst på noe sommerlig og lett, og da ble det spinatpai. Og stemningen lettet ytterligere da vi under måltidet begynte å planlegge sommerens reisemål. Kanskje er det flere som vil ha en liten forsmak på den lyse årstiden? I såfall, finn frem:

Paiskall:
150 gram smør, i terninger
200 gram hvetemel
2-3 ss kaldt vann

Fyll:
250 gram fersk spinat (evt  frosset spinat)
1 rødløk, i tynne skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
olivenolje eller smør til steking
6-8 soltørkede tomater, i biter
150 gram fetaost, i terninger
3 egg
2,5 dl melk
Salt og pepper
krydderurter, hakket

Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smøret, og tilsett til slutt vann til du får en fin konsistens. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men det går fint å bruke bare hendene også. Pakk deigen inn i plast og la den stå kaldt i minst en time.

Trykk deigen ut i en paiform (24-26 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paiskallet på 200 grader i 10-15 minutter, til paiskallet såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl paiskallet mens du tilbereder fyllet.

Fres løken til den blir blank og myk. Tilsett spinaten (som er renset og skylt) og la den surre med til spinaten såvidt faller sammen. Ha blandingen over i paiskallet og fordel tomater og fetaost over.

Pisk sammen egg, melk og krydder. Hell blandingen i paiskallet (pass på at det ikke renner over) og stek paien på 200 grader i ca 30-40  minutter, eller til paien har stivnet.

Paien kan serveres varm eller kald, og smaker spesielt godt i lunsjboksen dagen etter. Serveres med godt brød og salat. Jeg pleier «alltid» å lage salat av ruccula, cherrytomater og pinjekjerner til denne paien, sammen med en god olivenolje og balsamicoeddik.

Enjoy!


,

39 Kommentarer

  1. Emma 31. januar 2011 at 17:01 #

    Hva skal man gjøre med hvitløk og rødløk?

    • Trine 31. januar 2011 at 17:11 #

      Løken (dvs rødløk og hvitløk) skal freses til den blir myk, se oppskriften.

  2. Anita 1. februar 2011 at 12:45 #

    Hei!

    Er det meierismør du brukar når du skriv smør?:)

    • Trine 1. februar 2011 at 13:14 #

      Jeg benytter Bremykt, til både steking og baking.

  3. Emilie Maria 1. februar 2011 at 17:26 #

    Åh, denne paien så god ut, mammaen min :)

    • Trine 1. februar 2011 at 17:46 #

      ;)

  4. Siv Kristin 2. februar 2011 at 12:01 #

    Eg har laga min første pai, og den var kjempegod! Inviterte 2 venninder i går kveld, og i dag var det lunch på husbonden og meg. Nyydelig!
    Du har mange gode oppskrifter og fine bilder til ;)

  5. Elisabeth Kjærstad 6. februar 2011 at 12:34 #

    Hva slags feta-ost bruker du? Feta-ost er et «ukjent» produkt for meg, har vel egentlig aldri turt å prøve

    • Trine 6. februar 2011 at 12:45 #

      Jeg benytter ulike sorter, men en favoritt er en grønn pakke (200 gram) med en hel ost (dvs ikke delt i terninger) som jeg ikke helt husker produsenten av (Apetina?).

  6. Elisabeth Kjærstad 9. februar 2011 at 08:43 #

    Takk for at du tar deg tid til å svare:)
    Flott matblogg!

  7. eva 18. juni 2011 at 14:31 #

    Burde visst at jeg kunne finne det her – har brukt litt tid på nett for å finne en god spinatpai og liker ikke blandingen frosen spinat og eggestand – det ser bare ekkelt ut. Slik skal det gjøres. Takk! :)

    eva

  8. eva 18. juni 2011 at 19:20 #

    PS: Spinaten blir ekstra god om du har i litt sitron (og gjerne litt nyrevet muskat)

  9. Siri 1. august 2011 at 11:23 #

    Laget denne i går, den smakte helt nydelig! Glemte hvitløken i paien, så finhakket den og hadde i salaten isteden, ga en ekstra piff! Tusen takk for herlig oppskrift ^^

  10. Linn 14. august 2011 at 13:53 #

    Hei Trine!
    Tenker lage denne paien ikveld til meg og en venninne. Et spørsmål dog: Kan jeg bruke en vanlig springform som en baker kaker i som paiform, og bare trekke paideigen ca halvveis opp? Eller vil paien steke annerledes da? Jeg har bare porsjons-paiform (bor alene, og har liten fryser så det passer sjelden å lage en hel pai). Har en ildfast form som er firkantet, men dimensjonene skal holde ca det samme som en slik rund form som du beskriver. Skjønner om du ikke får tid til å svare på dette allerede idag, og prøver meg nok frem uansett. Men, det hadde vært fint med et tips på om jeg burde bruke springform eller ildfastform :)

    • Trine 17. august 2011 at 22:57 #

      Jeg tror jeg ville ha benyttet det ildfaste fatet, hvis det rommer omtrent like mye som paiformen som er anbefalt i oppskriften. Jeg har ikke prøvd å steke pai i vanlig kakeform.

      Jeg beklager at jeg ikke hadde kapasitet å svare deg så raskt som du ønsket. Håper paien ble vellykket likevel. ;)

      • Ann Kristin 15. februar 2013 at 17:48 #

        Det er ikke noe problem å lage pai i vanlig kakeform. Jeg drar deigen helt opp til kanten. Da får man en høy og fin pai med mye godt fyll i. Fersk laks sammen med spinat,feta og eggestand er også kjempegodt.

  11. Rebecca 25. september 2011 at 14:46 #

    Jeg må bare si tusen takk for at du har lagt ut denne oppskriften.
    Jeg virkelig elsker denne paien, og for å sitere min samboer;
    «tack, snälla Rebecca, för at jag fikk smaka den godaste paien nånn sinn!»

    • Trine 25. september 2011 at 18:18 #

      Mmmmm, det er min favorittpai dette! Hyggelig at den faller i smak hos andre også! ;)

  12. Katinkas Kitchen 30. mars 2012 at 14:31 #

    Spenat- och fårostpaj är ju en klassiker, men vilken bra idé att också ha i soltorkade tomater! Det ska jag pröva! Hälsar Katinkas Kitchen med glada påskhälsningar!

  13. Irene 22. april 2012 at 20:29 #

    Fantastisk god pai. Har laget mange paier, men denne blir min favoritt!
    Må prøve flere av dine oppskrifter:-)

  14. Maria 30. april 2012 at 19:48 #

    Kan paideigen lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet?

    • Trine ;) 7. mai 2012 at 01:00 #

      Det kan den! Pakk den inn i plast, og la den gjerne hvile noen minutter på benken før du kjevler den ut. Lykke til!

  15. Tone 20. august 2012 at 14:08 #

    Hei

    Hvordan er det å lage hele paien dagen i forveien og ha den i kjøleskapet – sånn at man bare kan putte den i ovnen med en gang man kommer hjem? Jeg trenger å lage noe som ikke trenger så mye forarbeid samme dag som jeg lager – i og med at jeg får gjester rett etter jobb i morgen…

    • Trine ;) 20. august 2012 at 18:08 #

      Denne kan du fint steke ferdig i dag og servere kald i morgen. Tror eggeblandingen vil trekke seg inn i paibunnen hvis den blir stående halvstekt over natten, og vil ikke anbefale det. Men, det meste kan jo gjøres klart slik at du slenger sammen siste rest i morgen…

  16. Solveig karlsen 24. oktober 2012 at 09:46 #

    Skal forsøke denne paien, har brukt veldig lite soltørkede tomater, av den grunn at det er så mange typer, hvem anbefaler eller bruker du mest av? Er for eksempel den i olje best ?
    Solveig

  17. Kjersti 22. november 2012 at 09:35 #

    Hei!
    Jeg har tenkt til å lage denne paien idag. Den ser kjempe god ut :)
    Men jeg lurte på en ting. Det står at man skal bruke krydderurter.
    Hva slags krydderurter er det lurt å bruke?
    Tusen takk for svar og takk for fin blogg.

    Hilsen Kjersti.

    • Trine ;) 23. november 2012 at 23:51 #

      I denne paien smaker det feks godt med urter som basilikum, timian eller persille. :)

  18. Tone A 11. januar 2013 at 22:05 #

    Mmmh, denne ble fantastisk god; fikk ikke tak i fersk spinat, men frossen funket helt fint! Denne skal definitivt lages igjen – tusen takk for en flott blogg, er stadig innom for inspirasjon :-)

  19. Karitha 29. januar 2013 at 13:09 #

    Hei,

    jeg håper virkelig jeg får svar raskt for dette står på menyen i ettermiddag.
    Jeg hadde noen spinatputer i frysen, hvordan fungerer det i forhold til frist spinat?
    Skal de oppi maten på samme tidspunkt?

    • Trine ;) 29. januar 2013 at 13:31 #

      Du kan benytte frossen spinat, men retten blir best om du benytter frisk spinat. Dersom du benytter frossen spinat må du passe på at eventuelt overskuddsvann av spinaten renner av. Hvis ikke kan paien din bli «vassen». Oppskriften er den samme. Lykke til!

  20. Hilde 19. mars 2013 at 19:38 #

    Hei
    Tusen takk for en flott matblogg
    Jeg laget denne paien i dag og den var kjempe god!
    Jeg lurer på om deler av smøret kan byttes ut med cottis chees eller Kesam? Har hørt at det skal gi en sunnere pai. Hva brukes? og evt. hvor mye?

    • Trine ;) 20. mars 2013 at 19:16 #

      Det har jeg aldri gjort selv, så det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med.

  21. Silje 9. april 2013 at 12:16 #

    KNALLGOD pai!!
    Prøvde den som kveldsmat med et vennepar på besøk, og det ble en stor hit! :-)
    Kommer garantert til å lage den flere ganger!
    Takk!

  22. Fru Aadalen 26. august 2013 at 18:19 #

    Hei Trine! Nok en gang, tusen takk for en fantastisk blogg!:)

    Har et spørsmål som jeg har lurt på lenge – hvorfor skal man legge paideigen kaldt? Jeg synes det er mye lettere å fordele paideigen når den er myk, og får det aldri til om jeg har lagt den kaldt. Men det er mulig jeg har misforstått ett eller annet..? Denne paien står i ovnen nå, gleder oss til å smake!:)

  23. krissie 26. april 2014 at 00:31 #

    Nydelig pai, dette. Jeg skal ha 10-13 gjester i morgen og ser etter noe lettvint å servere. Hvor mye ville du lagt til denne oppskriften til så mange mennesker, og hvordan ville du delt den opp?

  24. Kine 14. juni 2014 at 21:58 #

    Hei! Skal jeg bruke tørre soltørkede tomater eller slike som ligger i olje?

    • Trine ;) 16. juni 2014 at 01:36 #

      Du kan benytte begge deler. Dersom du benytter tørre soltørkede tomater må du først bløtlegge dem i litt vann.

  25. Hilde 30. juni 2014 at 11:12 #

    Takk for oppskrift på en kjempe god pai. Laget min første pai og den falt i smak hos alle! :) hvetemel ble byttet ut med spelt, det ble kjempe godt det også. Gleder meg til restelunsj i dag.

  26. anna 3. august 2014 at 17:27 #

    Hei, tenkte å prøve denne paien. Har tidligere laget denne http://dinmat.no/Fyll-til-ostepai-med-soltorket-tomat som jeg elsker. Jeg skal forberede et paimåltid til 20 personer om 2 uker. og tenke å lage paiene nå, fryse de ned, å så tine de. (Det skal ikke serveres samstidig men uover dagen) Hvilke erfaringer har du med å fryse pai, for så å tine den. Bør man la den tine helt, før man varmer den i ovnen. Og blir paien like god? Hvordan blir eks. bunnen? Tusen takk for svar.

Legg igjen en kommentar