Grove rundstykker

Her kommer oppskrift på raske og gode rundstykker, som er veldig godt egnet i lunsjboksen. Lillebror synes i alle fall det er stor stas å få et rundstykke eller to i ”lunsjkofferten” sin! Til ca 32 rundstykker trenger du:

4 ss smør
5 dl lunken lettmelk
2 dl lunkent vann
50 gram gjær
500 gram sammalt hvete, grov
500 gram hvetemel
1,5 ts salt

Rør gjæren ut i det lunkne vannet og tilsett deretter smør, melk og salt. Ha i mesteparten av melet og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter til den blir fin og smidig. Tilsett eventuelt resten av melet, men pass på at deigen ikke blir for fast.

La deigen heve under plast i ca 30 minutter. Del opp i ca 32 emner og trill boller som du legger på bakepapirkledt stekeplate. Dekk med plast og la etterheve i ca 30 minutter. Pensle med melk og strø på litt grovt mel el. Snitt toppen med en skarp kniv og stek ved 225 grader i ca 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

Enjoy!


,

45 Kommentarer

  1. Husmora 15. februar 2010 at 08:14 #

    >Delikate bilder! :-)Ha en flott mandag!

  2. Therese 15. februar 2010 at 11:01 #

    >Deilig med bakst i matboksen! Disse så nydelige ut. :-)

  3. Siri Malene 15. februar 2010 at 15:16 #

    >De så gode ut, mye bedre en mine.. lagde fine rundstykker i dag jeg da.. men tror jeg må kjøpe inn litt grovt mel ja! :)klem salatbolla

  4. 9na 15. februar 2010 at 19:38 #

    >Nei nei nei….! Nå MÅ jeg kommentere!!! Nå har jeg smuglest denne bloggen i 2-3 uker og jeg er MÅLLØS!!! Er det mulig å skrive så mye flott om mat, så mange skrekkelig flotte oppskrifter og så nydelig layaout…?

  5. Tanja 16. februar 2010 at 10:37 #

    >Takk for god oppskrift, jeg prøvde den igår!

  6. Trine ;) 17. februar 2010 at 07:09 #

    >Tusen takk, alle sammen! Det er jammen koselig og ikke minst inspirerende å få så god respons! Trine ;)

  7. Lotte 17. februar 2010 at 07:51 #

    >Hei!Takk for inspirerende blogg!Jeg lagde rundstykkene igår og de ble veldig gode:)Lotte

  8. Stine 22. april 2010 at 13:16 #

    >Jeg testet disse i går, men avenserte med å dynke dem i sesamfrø før steking. Min samboer slukte 5 stk når han kom hjem til kveldsmat, aldeles herlige! Takk for en fin blogg!

  9. Anonymous 16. september 2010 at 09:21 #

    >hei. har søkt rundt på diverse siden etter rundstykkeoppskrift. Men tenker jeg går for din variant. tusen takk for at du deler denne oppskriften med oss. mvh vibeke. skal forresten se mere på bloggen din. :-)

  10. Anonymous 21. oktober 2010 at 18:25 #

    >hvor mye er egentli 500g mel i dl?

  11. Ann-Kristin 23. april 2011 at 23:18 #

    Hei! Går det greit om jeg lager denne for «hånd»? Har ikke kjøkkenmaskin, dessverre!

    Takk for topp blogg, jeg føler egentlig at jeg ikke trenger flere inspirasjonskilder i matveien for tida, det holder lenge med Trines Matblogg! :)

    • Trine 26. april 2011 at 00:35 #

      Takk for koselig tilbakemelding! Gjærbakst kan fint lages uten bruk av kjøkkenmaskin, men resultatet vil bli best om det eltes lenge med kjøkkenmaskin. Elt så mye du orker for hånd og følg anvisningene for øvrig, så skal du se at det blir et bra resultat likevel. Lykke til! ;)

  12. Cecilie G 14. august 2011 at 13:08 #

    Fantastisk gode rundstykker : ) Jeg har lenge lett etter en god oppskrift og endelig fant jeg den på dine sider. Anbefales på det varmeste : )

  13. Benedicte G 29. januar 2012 at 20:43 #

    Hei Trine!
    Først vil jeg takke deg for en fantastisk og inspirasjonsrik blogg. Jeg har en sønn på syv år som er svært bestemt på hva har har med seg i matboksen på skole. Jeg har prøvd mye forskjellig, men det eneste han vil ha med er brødskiver. Likevel har han kommet hjem med en halvfull matboks hver dag. Dette var helt til jeg laget dine grove rundstykker. I to uker har han spist opp alt jeg har sendt med i matboksen, så jeg vil gjerne takke deg. Nå har vi sluttet å kjøpe brød og rundstykker i butikk, alt er hjemmelaget. Neste steg er å følge dine ukemenyer, vi gleder oss:)

  14. Marit 13. februar 2012 at 19:00 #

    Hei!
    Vi har gått til anskaffelse av en ny kenwood, og skal nå teste den ut med rundstykker. Tror jeg går for dine, prøvd flere av middagene dine med hell:)
    Men lurer på en ting; smør står som en av ingrediensene, men når ar du det i? Sammen med det våte? Klarer ikke å finne det noe plass i fremgngsmåten…

  15. Christina Jessica 28. mars 2012 at 21:05 #

    Hei! Lagde rundstykker etter denne oppskriften i dag. Vill bare si ifra om at jeg har linket til denne oppskriften på bloggen min, håper dette er i orden. Rundtstykkene var gode og lette lage! Falt i smak hos liten og stor :)

  16. suganyalena 1. mai 2012 at 18:48 #

    hei, jeg lagde rundstykker for første gang med denne oppskriften.De smakte kjempegodt. Din oppskrift er veldig nyttig for meg som har lite erfaring for før. takk :-)

  17. Stine 23. mai 2012 at 17:16 #

    Hei!
    Takk for en super blogg, du er inspirasjon til mange av våre måltider. Denne gangen er det disse rundstykkene jeg skal prøve på. Er d bare jeg som blingser, når skal smøret inn?

    • Trine ;) 23. mai 2012 at 18:51 #

      Du kan tilsette smøret sammen med melken (har oppdatert oppskriften). Lykke til!

  18. Anita 8. august 2012 at 21:25 #

    Min ble VELDIG klissete, så jeg måtte tlsette masse mel. Lurer på om jeg har gjort noe skikkelig feil? Skulle smöret värt smelta (isåfall gjorde jeg ikke det?) Og et til spm kan man bruke mel som egentlig har gått ut på dato eller vil ikke det funke like bra?

  19. Johan 29. august 2012 at 16:31 #

    Skal smøret helst være smeltet? Siden du har det i med melken.. Synes det er vanskelig med bakeoppskrifter når det står at man skal ha oppi smør – om man skal smelte det eller ikke :)

  20. Susanne 2. september 2012 at 09:43 #

    Jeg lurer også på det samme, om smøret skal være smeltet, og om hvis jeg bruker tørrgjær om det skal oppi med det tørre eller blandes ut i melkeblandingen?:-)

  21. Linda 7. desember 2012 at 12:02 #

    Knallgode rundstykker, tusen takk :)

  22. Tone 15. januar 2013 at 19:31 #

    Hei! Supre rundstykker! Jeg ELSKER gjærbakst, men prøver hele tiden å forbedre oppskriftene. Jeg lurer på dette med å heve under plast. Jeg skjønner at det må være effektivt for å holde på fuktigheten i rundstykkene, men hvordan klarer du å dekke de med plast uten at de klistrer seg fast når de hever? Jeg har prøvd med vanlig plastfolie og det ble ikke bra..

    • Trine ;) 15. januar 2013 at 21:52 #

      Jeg pleier å benytte bakebolle med lokk, eller så trer jeg en plastpose over bakebollen. Sjelden plasten klistrer seg fast, men så har jeg en ganske stor bolle på kjøkkenmaskinen min da…

      • Tone 26. januar 2013 at 11:46 #

        Takk for svar, men jeg tenkte på dette med etterheving av boller/rundstykker etter at de er bakt ut.

        • Trine ;) 26. januar 2013 at 21:32 #

          Ved etterheving benytter jeg alltid klede. :)

  23. Karina Våreng 20. januar 2013 at 17:47 #

    Fantastisk deig å jobbe med! Rundstykkene ble kjempegode og mettet godt. Takk for oppskrift:-)

  24. grethe 27. februar 2013 at 20:00 #

    Kjempe gode rundstykker! :-) De falt godt i smak hos mine tre små. Anbefales! :-)

  25. Mia 28. mars 2013 at 22:04 #

    Bakte disse i dag. De ble kjempegode!!

  26. Thomas 29. mars 2013 at 09:20 #

    Nydelige rundstykker til påskelunsjen ,jeg byttet ut melet med grovbakst og fibra mel ,suksess det også:)

  27. Charlotte 29. mars 2013 at 19:10 #

    Hei Trine

    Jeg forsøkte å bake disse nå nettopp, men de hevet ikke? Deigen ble veldig sei og måtte tilsette endel mel otover det som sto i oppskriften. Men de ble gode, men de ble så flate. Jeg smeltet smøret . Kanskje det var feil?

    Mvh

  28. Janne 18. august 2013 at 20:20 #

    Hei :)
    Flott blogg du har, har akkurat laget disse rundstykkene. Men når jeg skal pensle og så snitte de stripene oppå så går jo lufta ut av de og de ble jo så flate? Noen gode tips der? kutte ut å snitte de på toppene kanskje?

  29. M 28. september 2013 at 11:11 #

    Heisann! Takk for at du deler så mange flotte oppskrifter :-) Jeg lurer på om disse rundstykkene egner seg til frysing? Itilfelle, hvor mange grader ville du varmet dem opp på i ovnen og hvor lenge?

  30. Lillian 8. oktober 2013 at 18:30 #

    Fantastisk gode rundstykker – kjempeenkle å bake ogutrolig gode på smak! Jeg er ikke overhodet god på gjærbakst, men tilogmed jeg fikk til disse :)
    Tusen takk!

  31. Geir 4. desember 2013 at 15:59 #

    Super oppskrift! Ble veldig bra

  32. Britt 15. desember 2013 at 09:59 #

    Smelter du smøret først?

  33. Christin Hovde Vestgård 31. desember 2013 at 07:48 #

    Hei
    Lager disse rundstykkene jevnlig…
    Kjempegode, men jeg ønsker bare å formiddle at det går fint ann å bruke tørrgjær også. Jeg bruker mest tørrgjær (syntes det er superenkelt) og har alltid gjort det… Ingen problem, bare bland tørrgjær med mel og salt, varm opp smør i en kjele, tillsett melk og vann til det holder kroppsempratur og bland sammen.
    Easy peasy.
    Ellers takk for super matblolgg, bruker bloggen din gjevnlig og snakker om den til kolleger bla..
    Christin

  34. Kamila 7. januar 2014 at 12:01 #

    Hei. Skal smøre smeltes?

  35. Eva 23. januar 2014 at 14:51 #

    Lagde disse i dag. De ble kjempegode!! Jeg brukte flytende margarin, og det funket veldig bra.
    Jo mer man jobber med deigen før første heving jo bedre, og da trenger man ikke så mye mel. Jeg bruker derfor kjøkkenmaskin og lar den surre og gå i min 10 min. Også er etterhevingen veldig viktig. Jeg lot disse rundstykkene stå i 45 min før steking, og de ble veldig luftige :)
    Kjempeflott oppskrift og flott blogg Trine!!

    • Trine ;) 26. januar 2014 at 01:32 #

      Takk for det! Dette er en gammel oppskrift, og jeg har siden den gang lært at jeg både kan redusere gjærmengde og øke eltetider og hevetider, for at resultatet skal bli enda bedre. :)

  36. Jannicke 6. februar 2014 at 19:02 #

    Bakte disse i dag for jeg fikk lyst på noe ferskt. Deigen hevet ikke noe særlig og rundstykkene var litt tunge. Kan hende jeg drepte gjæren, men de var veldig gode for det. Tusen takk for bra oppskrift:):)

  37. Elisabeth 6. februar 2014 at 21:23 #

    Takk for rask og grei oppskrift!

    Jeg gikk ut en tur under foerste heving, saa de stod til heving i en time, ikke bare 30 minutter. De fikk ogsaa en halvtime under toerkle etter at de var delt opp og paa stekebrettet, og sprakk i alle retninger under heving. Saa mer ut som Kaiser Semler enn perfekte rundstykker. Ogsaa ble de ikke stoerre under steking i det hele tatt.

    Brukte soyamelk og toerrgjaer, og ellers sammalt hvete og havremel, ikke noe hvitt mel (hadde bare ikke i skapet). Rundstykkene ble gode, om enn litt toerre, selv om deigen var veldig vaat under utforming.

    Noen ideer om hvor jeg kan gjoere endringer for aa faa bedre resultat neste gang? Ikke lett aa finne fersk gjaer her borte, men kanskje noe annet jeg kan endre? Og ja selvfoelgelig skal jeg ikke maatte stikke ut under foerste heving neste gang ;)

    • Trine ;) 7. februar 2014 at 00:19 #

      Jeg tror ikke det er gjæren som er årsaken til at de ikke ble helt vellykket. Når du kun benytter grovt mel kan baksten bli litt tørr og kompakt. Jeg anbefaler deg å følge oppskriften neste gang (og evt. bytte ut melken med vann) for da er i alle fall min erfaring at baksten blir god.

  38. Cathrine 13. februar 2014 at 18:45 #

    Har lyst å lage 16 rundstykker av oppskriften neste gang, så de blir dobbelt så stor. For mine ble ikke spesielt store. Men hvor lenge tror du jeg skal ha de i ovnen isåfall? :-)

Legg igjen en kommentar