ANNONSE - MENY.NO

Min samarbeidspart MENY har utfordret meg til å lage en varmende høstgryte med norske Matskatter. MENYs dyktige kokker har nemlig reist landet rundt og funnet Matskatter som har en unik smak, kvalitet og historie, laget av stolte lokalmatprodusenter som brenner for godt håndverk.

Valget falt denne gangen på Matskatten Finnbiff av rein fra Finnmark Rein. Kjøttet får her spille hovedrollen i en enkel og smakfull gryterett sammen med bacon, løk, kantareller, rotgrønnsaker og en fyldig fløtesaus. Jeg elsker reinsdyrkjøtt som er så utrolig godt på smak - og like sunt som fisk og magert som kylling. Dessuten er det bærekraftig. Slaktingen hos Finnmark Rein skjer etter gammel samisk slaktefilosofi, hvor man utnytter hele dyret og sørger for at ingenting går til spille.

Som tilbehør til viltgryta serverer jeg blant annet Småpoteter fra Bjærtnæs & Hoel i Vestfold, rørt tyttebærsyltetøy fra Askim, samt flatbrød og rømme fra Røros – som alle også er Matskatter. Prøv det du også, og inviter gjerne noen på middag i samme slengen!

Og om søtsuget skulle melde seg etterpå, og du ikke har ork eller tid til å lage dessert, så anbefaler jeg deg å teste ut en annen Matskatt, nemlig nydelig sjokolade fra Sjokoladefryd fra Jentene på tunet.

Annonse

Ingredienser

GRYTERETTEN

400 g Rein finnbiff , halvtint
120 g villmarksbacon fra Bjerke, i biter
2 ss Rørossmør
nøytral olje til steking
1-2 dl vann til å koke ut stekepannen
1-2 Edelløk , i tynne båter
200 g kantareller eller annen sopp
2 gulrøtter , i skiver
250 g sellerirot , i små terninger
3 dl kremfløte
150 g Rørosrømme
2-3 ss solbærsaft fra Bærgården
1-2 ts timian (tørket)
1 ts einerbær , knust
1 ss soyasaus
1/2 ts sukker (smak til)
salt og pepper
1 ss hvetemel
1/2 dl melk
1 neve tyttebær , hvis du har
frisk timian , hvis du har

TILBEHØR

4 porsjoner poteter , kokt eller most
4 ss rørt tyttebærsyltetøy fra Askim
Rørosflatbrød

SLIK GJØR DU

Ta kjøttet ut fra fryseren og la det ligge noen minutter på kjøkkenbenken, slik at kjøttet er halvtint når det skal stekes. Skjær opp grønnsaker og bacon som angitt. Børst kantarellene rene og del dem eventuelt i mindre biter dersom de er store.

Stek baconet og legg til side. Stek halvparten finnbiffen raskt i en blanding av smør og nøytral matolje, til det begynner å få litt farge. Legg til side. Stek resten av kjøttet på samme måte. Bruk litt av vannet og kok ut av gryta mellom hver steking, slik at du får med deg alle de gode smakene (ta vare på stekesjyen, 1-2 dl). Stek også kantarellene raskt i litt smør og legg til side. Stek løken til den er blank om myk, og ha i gulrøtter, sellerirot, kantareller, finnbiff, bacon, stekesjy, fløte, rømme, solbærsaft, timian og knuste einerbær. Kok opp og la det stå å trekke i ca. 20 minutter, til grønnsakene er nesten møre. Rør ut hvetemelet i ca. 1/2 dl melk og tilsett i gryta. La det stå å trekke i ytterligere 5-10 minutter, til grønnsakene er møre og sausen har tyknet litt.

Smak til med salt, pepper, sukker, soyasaus og eventuelt mer av de andre krydderne. Tilsett gjerne også et par skiver brunost hvis du har det. Ha gjerne i noen friske (gjerne frosne) tyttebær og frisk timian i gryta rett før servering.

Server gryteretten med kokte perlepoteter (eller potetmos), og gjerne med rørt tyttebærsyltetøy fra Askim og Rørosflatbrød som tilbehør.

Som ett søtt punktum etter måltidet kan jeg anbefale en annen Matskatt, nemlig sjokolade fra Sjokoladefryd fra Jentene på tunet, sammen med en kopp god kaffe. Dette er håndlaget sjokolade fylt med utrolig mye godt. Her benyttes kun de beste råvarene og det kjenner du på smaken. Sjokoladen fra Jentene på tunet i Selbu har lenge vært min favoritt, og jeg ble så glad da jeg så at de nå også er blant MENYs matskatter!

Sjokolade

Du finner et rikt utvalg av Matskatter fra hele landet hos din lokale MENY-butikk og på meny.no. Visste du at du kan kjøpe disse produktene og øvrige ingredienser til oppskriftene mine på meny.no og få dem levert på døren (hvis de leverer i ditt nærområde)? Du velger oppskrifter ved å klikke på handlekurven under innledningen eller knappen du finner under ingredienslisten i alle oppskrifter. Du kan selvsagt velge bort ingredienser du har fra før, eventuelt bytte til andre ingredienser – og ikke minst kan du legge til andre dagligvarer. Les min lille guide om hvordan du handler fra sofakroken HER.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med MENY. Les mer om MENYs Matskatter her

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Merk at det står 4 porsjoner og ikke personer. Hvis en person spiser mer enn 1 porsjon bør du justere opp oppskriften noe.

  1. Hei! Jeg for utenlandsbesøk i morgen og tenkte det hadde vært hyggelig å servere norsk mat til dem. Kan jeg lage denne gryten dagen i forveien?
    Mvh Anita H.
    PS! Takk for så mange gode oppskrifter!

  2. Hei, jeg har prøvd denne retten før, og den ble veldig god! Denne gangen har vi tenkt å bruke reinsdyrstek og har beregnet 2,5 kg til en gryterett til 14 personer. (Basert på din andre oppskrift på reinsdyrgryte hvor det var 600 per porsj.) Passer det å gange opp denne oppskriften med 4, eller blir det for lite saus ift kjøtt da?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.