Pai smaker alltid, og er populær gjestemat, lunsjmat eller en lett middagsrett. Denne enkle tomatpaien blir aller best om du tar deg tid til å forsteke tomatene på lav temperatur et par timer. Da fordampes noe av fuktigheten i tomaten og de gode smakene blir ytterligere forsterket. Men paien blir også god om du ikke forsteker tomatene, så lenge du lar tomatene renne godt av før du legger de i paiskallet. Til en pai trenger du:

Ingredienser

Paideig

150 g fint speltmel
1/2 ts salt
75 g smør
3 ss vann , kaldt (ca.)

Paifyll

2-3 ss dijonsennep
200 g cheddar i terninger (eller annen smakssterk ost)
12-14 tomater delt i 3-4 skiver
maldonsalt (litt)
olivenolje
frisk timian , finhakket

SLIK GJØR DU

Har du god tid kan du legge tomatskivene på et bakepapirkledt stekebrett og la det steke ved ca 75 grader varmluft i et par timer, gjerne med døra på gløtt innimellom slik at noe av fuktigheten slipper ut. Paien kan lages av tomater som ikke er stekt på forhånd også, men det er da viktig at du benytter tomater av god kvalitet og at du lar de renne godt av før du har de i paibunnen.

Bland sammen mel, smør og salt til paideigen. Bruk kjøkkenmaskin hvis du har, eller bruk fingrene slik jeg gjorde. Når alt er smuldret opp tilsetter du vannet, til du får en fast og jevn deigklump. Pakk deigklumpen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Kjevle ut deigen og ha den i en smurt paiform. Stekes ved 200 grader i ca 12-15 minutter, til paibunnen såvidt tar farge. Ta ut den halvstekte paibunnen og øk temperaturen til 225 grader.

Smør sennepen på paibunnen og fordel osten over. Ha deretter på tomatene, enten forstekte eller ustekte, godt avrente tomater. Ringle over litt olivenolje og strø på litt maldonsalt og finhakket frisk timian. Stek tomatpaien ved 225 grader i ca 20 minutter hvis du har forstekt tomatene, mens ustekte tomater vil trenge noe lengre tid (ca 10 minutter til). Tomatene kan godt være litt svart i kantene.

Serveres med rikelig med salat og godt brød, for eksempel foccacia.

Vintips: Vespa Barbera d’Asti

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette så godt ut, men hvordan forsteker man tomatene? Har aldri gjordt det før.. Mener du at de skal kokes?
  Elsker oppskriftene dine, du har en super blogg! Hvorfor lager du ikke en kokebok? Jeg hadde helt klart kjøpt en.. Eller fem 🙂

  1. Oppskrift på konfiserte tomater finner du her: http://trinesmatblogg.no/2010/10/konfiserte-tomater/ (har også lagt en lenke i innlegget). Tomatene blir kjempegode og det kan være lurt å lage opp mer enn du trenger til paien og legge resten på et glass med olje.

   Ellers; takk for hyggelig tilbakemelding vedr. bloggen og oppskriftene. Skal innrømme at jeg begynner å drømme om kokebok, men akkurat nå er det så mye annet som skjer og lite tid til denslagt. Mne, godt å vite at jeg i alle fall får solgt ett (el 5) eksemplar da! 😉

  1. Jeg vil tro den kan fryses, men har ikke forsøkt det selv. Beklager at du får sent svar, men her har det vært ferie ;).

 2. Hei.
  Kan tomatene konfiseres dagen før?
  Tenker å lage både paideig og tomater dagen før for å spare tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste