På hytta vokser oreganoen "som ugress" og kommer godt til nytte når det skal lages fredagspizza - og når bordet skal pyntes. Som garnityr på speltpizzaen har jeg benyttet italiensk pepperoni, massevis med paprika og litt frisk oregano. En god match!
Mange har etterlyst en pizzabunn med speltmel. I utgangspunktet kan du bytte ut hvetmel med speltmel i de fleste oppskrifter. Speltmel absorberer mer væske enn vanlig hvetemel, så du må ofte tilsette mer speltmel enn det som er oppgitt i oppskriften. Deigen kan også bli litt mer klissete med spelt, men jeg synes likevel det gikk greit å jobbe med den ferdighevede deigen, ved å benytte rikelig med mel på bakebordet og strekke litt ekstra i den utkjevlede deigen. Ønsker du en sunnere variant av pizzabunnen kan du erstatte opp til 50% av det siktede speltmelet med sammalt spelt.

Ingredienser

Til to pizzabunner trenger du:

4 dl vann
25 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær per 25 g fersk gjær)
1/2-1 ts salt
2 ss olivenolje
600 g siktet speltmel (ca.)

Tomatsaus

2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili , finhakket (ca.)
2-3 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater , hakkede
salt og pepper
friske krydderurter eller tørkede (for eksempel oregano og/eller basilikum)

Garnityr

100 g pepperoni
1 rød paprika , i ringer
1 gul paprika, , i ringer
1 liten rødløk , i tynne båter
ost (mozzarella eller Jarlsberg+parmesan)
frisk oregano , hvis du har

SLIK GJØR DU

Bland sammen ingrediensene til pizzadeigen, men hold igjen litt av melet slik at du kan “justere” deigen underveis. Elt deigen i en kjøkkenmaskin på lav hastighet til den er smidig og elastisk. Siden det er speltmel i denne pizzabunnen skal den ikke eltes like mye som en pizzabunn som består av hvetemel. Dette fordi glutenet i speltmelet kan bli ødelagt om det bearbeides for mye. Har du ikke kjøkkenmaskin rører du deigen sammen for hånd, til du får en jevn og smidig deig. Dekk bakebollen med plast eller lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. (Ønsker du ikke å bake med spelt kan du for eksempel benytte denne oppskriften.)

Mens pizzadeigen står og hever lager du tomatsausen: Fres sjalottløken i litt olje til den er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili og la det surre med et par minutter, før du tilsetter tomatpurèen. Tilsett deretter hermetiske tomater og la sausen småkoke så lenge du har tid. Smak til med salt, pepper og friske eller tørkede krydderurter mot slutten av koketiden.

Kutt opp grønnsakene du skal ha til garnityr, og skjær opp/riv osten.

Kjevle ut pizzadeigen til en tynn bunn og legg den på en bakepapirkledt stekeplate eller eventuelt en bakesten. (Pass på at du har varmet opp pizzastenen i stekovnen før du legger på pizzabunnen, noe som er helt nødvendig for å få et bra stekeresultat.)

Bre tomatsausen over og fordel garnityret oppå. Jeg laget en pizza med mozzarella og en med litt revet Jarlsberg som ble toppet med høvlet parmesan ved servering. Begge deler smakte kjempegodt!

Stekes ved maksimal temperatur til pizzaen er gylden på toppen og ellers er gjennomstekt. Jeg pleier å titte forsiktig under bunnen, dersom den såvidt begynner å få en gylden overflate er pizzaen ferdig.

Ha gjerne noen friske krydderurter eller rucculasalat over – og server!

Enjoy!

(Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hurrrraaaa, fredag og pizzadag 🙂 I dag velger jeg meg pizza med tomatsaus, italiensk salami, oliven og mozarella.
  Vi var nylig i Italia og der ble vi introdusert for noen nye pizzaer. Den ene var med squash og ost, den andre var med kokte poteter, timian og ost. Morsomme smaker og absolutt verdt et forsøk, selvom de nok aldri kommer opp mot mine favoritter.
  God helg 🙂

 2. Hei!

  Denne så good ut ! Lurte bare på EN ting, hvordan få den ferdig kjevlet pizzadeigen (+ fyllet) oppå pizza steinen som står i ovnen og er hot hot hot ?? Uten at alt ramler sammen og blir noe griseri.. Hehe typisk meg å lure på slike ting..
  Ska kjøpe pizzastein en av dagene så kjekt å vite dette.. :))

  1. Jeg har to metoder jeg benytter. Den ene er å gjøre ferdig pizzaen på en bakepapirkledt stekeplate og drar den deretter over på bakestenen. Den andre metoden er å kjevle ut deigen og ha ellers alt klart. Bakestenen ut av ovnen, fyllet på og fort fort tilbake i stekovnen. Det som er viktig når du benytter bakesten er at den er godt oppvarmet før du har på pizzaen, og at stenen er kortest mulig ute av stekovnen, slik at temperaturen ikke synker for mye. Lykke til!

  1. Jeg tror jeg ville ha benyttet 2,5 dl væske til en stor pizza med speltbunn, da speltdeiger kan være litt vanskeligere å kjevle ut.

 3. Hei Trine!

  Jeg må først bare si at jeg elsker maten du lager og det gleder meg virkelig at du har fått en kokebok utgitt!
  Det neste jeg tenkte på, som er ekstremt pedantisk av meg men er noe jeg ikke klarer å la være å si. Skal det stå hvitløk i den første setningen? «Fres hvitløken i litt olje til sjalottløken blir blank og myk. Tilsett hvitløk og chili –.»
  I det jeg skriver dette så angrer jeg for det er så ekstremt teit av meg, men dessverre så måtte det ut…

  Jeg gleder meg masse til Norge Rundt på fredag! 🙂

 4. Denne setningen var litt forvirrende:

  Speltmel absorberer mer væske enn vanlig hvetemel, så du må ofte tilsette mer speltmel enn det som er oppgitt i oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste