Det er sommer, det er sol (?) og det er tid for enkle, kjappe og velsmakende måltider. Gjerne sammen med familie og venner. Da er spekemat med tilbehør et ypperlig valg, enten du skal servere forrett, lunsj, snacks, middag, kvelds eller nattmat.

Her er mitt forslag til spekefat med tilbehør:

Ingredienser

speket pølse med ulike smaker
Manchego
konfiterte tomater
Sorte kalamataoliven
Ramsløkmajones
Flatbrød
hjemmebakt landbrød

SLIK GJØR DU

Spekeplanke

IMG_4485

Begynn med tilbehøret. Konfiterte tomater er cherrytomater som stekes lenge på lav temperatur, slik at fuktigheten i tomatene fordamper og alle de gode smakene i tomaten forsterkes. Resultatet er smakfulle, søte tomater som er ypperlig tilbehør til spekemat. Oppskriften finner du her. Tomatene kan gjerne lages flere dager i forveien og oppbevares i kjøleskapet i et tett glass tilsatt litt olivenolje.

Spekeplanke

Har du tilgang til ramsløk eller har du litt ramsløkpuré på lur, kan du lage en smakfull ramsløkmajones. Lag majonesen selv eller kjøp ferdig, og smak til med ramsløkpurè. Alternativt kan majonesen byttes ut med en god rømme, for eksempel Rørosrømme, som på samme måte smakes til med ramsløkpurè. Har du ikke ramsløk kan du for eksempel lage hvitløksaioli istedet.

spekeplanke

Anrett spekematen på en stor trefjøl, et stort fat eller lignende.

Spekeplanke

En god spekeskinke hører med når en skal servere spekemat.

Spekeplanke

Ost er også godt tilbehør sammen med spekemat. Spør gjerne i ostedisken om de har tips om et par oster som er gode til spekemat. Jeg valgte Manchego denne gangen. Som tilbehør til osten (og spekematen) smaker det også godt med litt chilimarmelade.

Server spekematen med tilbehøret, og flatbrød og/eller nybakt forholdsvis lyst brød – og nyyyt!

Spekeplanke

Ønsker du at måltidet skal mette litt mere, kan du for eksempel lage en lun potetsalat, saltbakte poteter og/eller en salat. Ta gjerne også en titt på mine tidligere innlegg, for flere ideer til spekematen, for eksempel speket lammelår med eple- og potetsalat og tips til enkel og god tapas.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Det så lekkert ut! Har du tips til hvor man kjøper gode oliven? Har akkurat begynt å like smaken på dem, men må si rema100 Eldorado glassene ikke er spesielt gode :S

  2. Jeg er en mann som opplever at din blogg faktisk gjør at til og med jeg kan lage noe som går an og spise og at det til og med er godt! Jeg liker spesielt godt ukemenyene. De er helt glimrende for å planlegge uken og innkjøp. Og det er der jeg kommer til et ønske om funksjonalitet. Det hadde vert så bra om jeg kunne plukke menyer, antall personer og deretter “lag handleliste”. Hadde ikke det vært topp!? Eksempelvis at antall rødløk fra de forskjellige oppskriftene ble akkumulert opp til en enkelt varelinje i handlelisten. Kanskje det til og med er flere med meg som kunne like en slik funksjonalitet?

    1. Visst hadde det vært topp, men det du spør om vil medføre store tekniske endringer og mye manuelt arbeid som jeg som privatperson ikke har mulighet til å sette i gang, dessverre. Jeg ser at flere store firma og organisasjoner har tilsvarende funksjonaliteter, men de har helt andre budsjetter og annen bemanning enn meg. Jeg benytter et standard bloggverktøy og driver denne bloggen helt alene. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste