Endelig er det fredag! Den eneste fordelen med å ha begynt på jobb etter en lang og fin ferie er fredager. Ukas beste dag. Huset bringes sånn noenlunde tilbake i ren og pen tilstand, skuldrene senkes, roen legger seg over heimen og vi prioriter lange og gode måltider, og ett glass vin eller to. Av og til må det gjøres litt enkelt, maten altså, men kvaliteten og smaksopplevelsen firer vi ikke på. Mannen min blir ekstra glad når det serveres hjemmelaget hamburger med ditto tilbehør. Hamburgerbrødet ligger heldigvis klart i fryseren og da er det kjapt gjort å lage hamburgerne og chiliaïolien, samt gjøre klart det øvrige tilbehøret. Til tre som er glad i fredag og hamburger trenger du omtrent:

Ingredienser

Hamburgere

500 g karbonadedeig av storfe
1 egg
1 ts salt
grovt kvernet sort pepper

Tilbehør

3 hamburgerbrød
1 porsjon chiliaioli
3-6 salatblader
2-3 paprika , grillede (i tykke strimler)
9 skiver chorizopølse eller (3 skiver serranoskinke per 9 skiver chorizopølse)
ovnsbakte poteter (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Bland ingrediensene til hamburgerne raskt sammen i en stor bolle. Bruk gjerne hendene. Ikke jobb mer med deigen enn strengt nødvendig, men akkurat passe slik at krydderet er godt fordelt over det hele. Kjøttet kan fort bli seigt om det bearbeides for mye.

Del kjøttet opp i tre deler og form runde kaker med fuktede hender. Legg gjerne kjøttet i kjøleskapet en times tid (på en skjærefjøl i plast el), slik at saltet får jobbet i kjøttet og får gitt det en fastere konsistens. Klapp hamburgerne flate og stek de i smør i varm panne i ca 3 minutter på hver side. La de deretter ettersteke på svak varme til de er passe stekt. Hamburgere laget av storfekjøtt kan gjerne være litt rosa i midten, om du ønsker det. Stek chorizoen sammen med hamburgerne de siste minuttene. Ønsker du å benytte serranoskinke i stedet kan du steke den i tørr stekepanne til skivene blir sprø. La skinkeskivene ligge litt på kjøkkenpapir før servering.

Grill paprikaene og fjern skinnet, og skjær opp i grove strimler (se eventuelt HER for nærmere beskrivelse av fremgangsmåte). Eller bruk ferdig paprika på glass, slik jeg gjorde.

Del hamburgerbrødene i to og rist de gjerne i en grillpanne eller varm det noen minutter ved ca 200 grader i stekovnen (før du deler de i to). Fordel salat, litt chiliaïoli og chorizo/serranoskinke oppå den nederste delen, før du balanserer hamburgeren oppå og topper det hele med så mye paprika du har lyst på. Plasser resten av brødet som kronen på verket.

Server chiliaioli i en liten skål ved siden av, gjerne sammen med ovnsbakte potetbåter.

Vintips: Marques de Monistrol Reserva Privada 2006

Ha en fin fredag!

(Selv ser jeg veldig frem til å prøve ut mitt nyanskaffede speilreflekskamera med makrolinse i helga. Juhu!)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så nydelig ut!
  Kjekt med en variasjon på burgeren – blir ofte det samme som går igjen!

  Håper du blir fornøyd med kameraet og makroobjektivet!

 2. Jeg fikk anbefalt bloggen din av ei kollega, og jeg prøvde denne retten i går. Kjempegodt, og min samboer ble imponert! «Luksus», sa han.

 3. Som vanlig blir mat laget etter Trines oppskrifter fullstendig vellykket – har ikke slått feil en eneste gang! I dag laget jeg både burgere, burgerbrød og chiliaïoli, og det ble rett og slett veldig godt og milevis over ferdigvarianter av både brød og burger. Neste gang skal jeg lage dobbel porsjon brød (minst) og putte i frysen – de ti jeg laget i dag er allerede historie.

 4. SUPERBRA BLOGG!!! Denne kommer jeg til å bruke mye!
  Deler min favoritt-oppskrift på ”Proffe hamburgere” – disse må bare prøves 🙂 mange ingredienser, men lette å lage:

  SAFTIGE, DEILIGE BURGERE
  Til 8 store burgere trenger du:
  1600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig for en litt magrere variant (jeg bruker en blanding av begge)
  en halv rødløk, finkuttet (jeg bruker rasp)
  en rød paprika, finkuttet (rasp.. det er gjerne tilstrekkelig m en halv om den er stor)
  to hvitløksfedd, finhakket
  2 ts worchestersaus
  2 ts soyasaus
  1 ts tabascosaus
  2 ts tomatpurè
  1 ts ketchup
  2 ts dijonsennep
  3(-4) ts potetmel
  to egg (knus separat, sjekk for eggskall, visp og ha det i kjøttblandingen)
  salt
  pepper
  en kvast fersk koriander (eller en ts tørket koriander – krydderglass i butikken)
  litt cumin og korianderfrø støtt i morter (evt 1 ts tørket spisskummen; krydderglass i butikken)
  (evt pensle m en god olje ved grilling)

  Slik gjør du:
  Dette er så enkelt! Ha alt i en bolle og bland sammen med hendene slik at krydder og smaker fordeler seg jevnt. (Husk å vaske hendene godt først – eller bruk tynne plasthansker om du har lange negler…)
  Lag store burgere som er ca 2,5 cm tykke. Det er lettere å forme dem hvis du fukter hendene m kaldt vann. Legg dem lagvis på bakepapir (og stikk litt huller med en gaffel om du ikke vil ha dem så rosa inni). La burgerne gjerne hvile en time i kjøleskap, men det er ikke nødvendig.
  Legg burgerne på grillen (og pass på… disse er for gode til å svi!) Grill i 3-4 minutter på hver side – tiden kommer litt an på temperaturen. Legg ost på toppen på slutten om ønskelig.

  Til barna: 8 Pinneburgere = barnas hamburgerfavoritt
  600 gr Kjøttdeig, ½ ts salt, ett dryss pepper, 3 kornmokjeks, 2 ss ketchup el tomatpurè, ½ ts worchestersaus
  Bland alt og klem rundt grillpinnene (trepinner bør ligge i vann på forhånd så de ikke tar fyr)

  Tilbehør:
  Hamburgerbrød, salatblader (Cosmo eller romano), avocado i skiver, tomat i skiver, rødløk i ringer, sylteagurk, Hellmans majones (evt lag aioli) grillet paprika, oppdelte maiskolber på pinne (husk å fukte trepinner på forhånd, la ligge i vann en stund) og selvsagt marsmallows…. NAM!

  Jeg bruker også ovnstekte potetbåter som tilbehør; del nypoteter el Amadine poteter i store båter, bland i en stor bolle m solsikkeolje (evt en god olivenolje som tåler høy temperatur) MASSE fersk bladpersille, salt, pepper og grillkrydder. Stek på bakepapir på brett i ovn på 225 grader i en halv time (+ litt )til de er lett brune. Ta ut og snu dem med en stekespade etter 20 min for jevnere farge. (Kan kanskje grilles i folie også – har ikke prøvd det.) Så kan du lage burgere mens potetene steker 

  (Husk å legge paprikaen på grillen tidlig, disse skal svies skikkelig – til det sortbrente skinnet dras lett av.)

  NYT!!! Og imponèr eventuelle gjester  BON APETIT!
  🙂 anita

  1. NB!! Jeg har skrevet feil mengde kjøtt på burgeroppskriften – det skal være 1000 gr, ikke sekstenhundre… da blir resten av ingr.målene rette…. HÅPER ingen har feilet pga dette – SORRY!!!
   Mvh Anita

  2. Hvor mye salt bruker du sånn ca? Ser 1 ts. per 500gr. i oppskriften over, men du har jo mye annet som kan tilføre salt smak…

   1. I denne oppskriften står det 1 ts. Det er selvsagt opp til hver enkelt hvor mye salt man ønsker å tilsette. Selv salter jeg ofte maten mindre enn det som står i oppskrifter. 🙂

    1. Den beste og saftigste burgeren får man om man lar være å salte deigen.
     Saltet trekker kjøttsaften ut fra kjøttet og gjør at burgeren blir tørr når den stekes/grilles. Legg en burger i panna/på grillen, rett før den skal snues saltes den ustekte siden. Deretter kan den stekte siden saltes, da den er «forseglet».

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste