For et par uker siden var jeg i Riga sammen med døtrene mine. Turen var deres 50-årsgave til meg, og det var vår første tur alene etter at de ble voksne. Vi bodde sentralt i Gamlebyen, ruslet rundt i gatene, kjørte turistbuss, var på SPA, shoppet - og selvsagt så spiste vi godt. Jeg hadde før vi dro fått gode tips fra flere av dere via facebook, noe som kom godt med under oppholdet. Ett av tipsene var restauranten Kalku Varti, som vi spiste på den ene kvelden. Døtrene mine lot seg friste til å bestille tomatsuppe med kokosmelk til forrett ("jeg trodde aldri jeg skulle bestille tomatsuppe på restaurant", sa den eldste). Godlydene som etter hvert åpenbarte seg rundt bordet gjorde at jeg selvsagt også måtte prøvesmake, og da vi forlot restauranten mette og fornøyde noen timer senere, hadde jentene mine fått overtalt servitøren til å gi oss oppskriften. Noen dager etter sto suppen på menyen her hjemme, i all sin enkelhet og med noen små justeringer. Det skulle for eksempel være 200 gram smør i suppen, men det synes jeg var i meste laget og har derfor redusert smørmengden. I restauranten ble suppen servert med auberginekrokett, mens her fikk den følge av hjemmelagede hvitløkskrutonger. Utrolig god på smak, og ikke minst kjapp og enkel å lage!

Prøv den du også, da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SUPPEN

1 rødløk , grovt hakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 dl olivenolje
3 stilker stangselleri , i små biter
1 ss tomatpuré
2 bokser hermetiske tomater (gode) (2 bokser tilsvarer 800 g)
3-4 dl kokosmelk
1 1/2 ts sukker
50-100 g smør
salt
frisk koriander

HVITLØKSKRUTONGER

2-4 skiver landbrød eller loff(uten skorpe), i terninger
1 fedd hvitløk , finhakket
3/4 dl olivenolje
maldonsalt (litt)

SLIK GJØR DU

Trine, Anette og Emilie i Riga

Ha oljen i en gryte og fres løken på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du hvitløk og stangselleri, og lar det surre med. Tilsett tomatpureèn og la den surre med et par minutter, og tilsett deretter de hermetiske tomatene og ca. 3 dl kokosmelk. Dersom du benytter hele hermetiske tomater kan det være en fordel å knuse dem lett med en stekespade eller lignende. Gi suppen et oppkok og la den koke til grønnsakene er møre, etter ca. 15 minutter.

Kjør suppen forsiktig med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn suppe. Tilsett smøret og rør det inn i suppen. Tilsett gjerne litt mer kokosmelk dersom du synes suppen blir for tykk eller hvis du ønsker en sterkere kokossmak. Smak til med sukker og eventuelt litt salt.

Mens suppen står og koker lager du krutongene. Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skjær opp brødet i omtrent like store terninger. Fordel brødterningene på et bakepapirkledd bakebrett. Bland olivenoljen med hvitløken, og drypp over brødterningene. Rør sammen slik at oljen blir godt fordelt i brødet, og strø deretter over litt maldonsalt. Stekes i ca. 10 minutter, til brødterningene er gylne og sprø i kantene. Rør i brødterningene et par ganger underveis i stekingen.

Server suppen rykende varm med krutongene og litt koriander som garnityr. Drypp gjerne over litt sitronolje, og nyyyt!

Tomatsuppe med kokosmelk og hvitløkskrutonger

TIPS

 • Suppen blir aller best dersom du benytter ferske, solmodne tomater. Før du setter i gang må du fjerne skinnet på tomatene.
 • Dersom du skal servere suppen som forrett kan du eventuelt sile den etter at du har kjørt den med stavmikser.
 • Hovedrett til 3 eller forrett til 5-6.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. ELSKER oppskriftene dine. Gutta i huset og. Laget gulrotsuppen din til middag på mandag siden mandag er suppedag her. DE ELSKET DEN! Gutten på 11 er «besatt» av pasta med skalldyr/rekesaus. Var det han ønsket seg til bursdagsmiddag. YAMMIIIIIII <3 Jeg er ikke så flink å kommentere på bloggen din, men BELIVE-YOU-ME… jeg sluker innleggene dine og kan snart boka di utenat 😉 Ha en kjempeflott onsdag!

 2. Hei.
  Kunne du lagt ut oppskriften på auberginekrokett da ikke alle kan spise melbaserte matvarer?

  1. Har ikke allergier e.l. selv, men det går sikkert an å bruke melfrie baguetter og lage krutonger med det? 🙂

 3. Så deilig 🙂 Ja, enig med deg at 200 gram smør er litt i overkant, hvertfall for en hverdagsrett, men det er sikkert med på å gjøre retten veldig rundt og god i smaken. Og ja, overraskende valg å bestille tomatsuppe på restaurant! Men så morsomt at den slo an 🙂

 4. Så godt! Så enkelt! hatt et vellykket middagsselskap takket være deg! Igjen! Lagde denne suppa og torsk med nøttelokk, søtpotetmos og soyasmør. Gjestene mente det vAr restaurantmat!! Takk igjen Trine. Bloggen din er fantastisk!

 5. Hei. Må bare dele at i dag endte jeg tilfeldigvis opp på samme restaurant i Riga sammen med mine foreldre. Skjønte at det var samme stedet da jeg leste menyen og kjente igjen suppa fra bloggen:-) den var fantastisk god, og oppskriften din skal prøves når jeg kommer hjem. Nevnte for betjeningen på restauranten at du har laget blogginnlegg om suppa, kelneren husket besøket fra noen nordmenn som ba om oppskriften og synes det var veldig stas

 6. Fikk denne servert for noen helger sider og guri malla, for en suppe!! Hadde aldri trodd tomatsuppe kunne smake så godt og mette så mye!
  Skal absolutt lage den selv ved en anledning!

 7. Finnes det et godt alternativ til de tre stikene med stangselleri? Suppa hørtes helt prima ut, men ganen min grøsser ved tanken på stangselleri.

 8. Hei.Liker å lage mat er derfor innom siden din flere ganger i uka.
  Spesielt kyllinsuppa .I dag blir det Minestronesuppe til middag.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste