Etter tre dager med grillmat på bloggen, serveres det i dag en sommersalat som smaker ekstra godt i sommervarmen. Den er rask å lage, for det frister jo ikke så mye å henge over kjøkkenbenken i dette fine været. Det fine med salater er jo at du kan putte oppi det du har tilgjengelig av salat, grønnsaker og frukt, og det du har lyst på. "Oppskriften" nedenfor kan derfor kanskje være til inspirasjon, her er det bare å legge til og trekke ifra etter ønske og forråd.

Jeg synes kombinasjonen med ost, valnøtter, frukt og en god balsamicoeddik er kjempegod i en salat, alene eller i selskap med en god skinke. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SALATEN

150-200 g god, langtidsmodnet norsk spekeskinke
100-150 g blandet salat , vasket
1 liten rødløk , i tynne båter
200 g cherrytomater , delt i to
2 nektariner , i tynne båter
100 g Hvit castello eller annen god ost, i biter
1 neve valnøtter , grovt hakket
3-4 kvaster basilikumblader

Vinaigrette

1/2-3/4 dl god olivenolje
1-2 ss god balsamicoeddik
salt og pepper

Krutonger

landbrød eller loff (uten skorpe), i terninger
hvitløk , finhakket
olivenolje
maldonsalt

SLIK GJØR DU

Begynn med krutongene. Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skjær opp brødet i omtrent like store terninger. Du kan benytte fint brød eller litt grovt brød, gjerne daggammelt. Fordel brødterningene på et bakepapirkledt stekebrett. Bland sammen litt olivenolje med hvitløken, og drypp over brødterningene. Rør sammen slik at oljen blir godt fordelt i brødet. Stekes i ca. 10 minutter, til krutongene er gyldne og sprø i kantene. Rør i brødterningene et par ganger underveis i stekingen.

Mens krutongene steker gjør du klar resten av salaten. Skjær opp grønnsakene som angitt ovenfor og anrett dem rett på tallerkenen eller i en stor bolle. Ha i alle ingredienser med unntak av skinke, ost og valnøtter. Bland forsiktig sammen. Fordel osten og skinken i grønnsaksblandingen og dryss krutongene og de grovhakkede valnøttene over.

Rør sammen ingrediensene til vinaigretten. Smak deg frem til en god balanse mellom oljen og eddiken. Er eddiken din litt sur kan det hende at du også må tilsette litt sukker. Smak til med salt og pepper. Drypp vinaigretten over salaten – og server!

(Nektarinen var dessverre ikke til stede da bildene ble tatt, men var på plass før måltidet skulle inntas. Det er ikke første gangen at ingredienser ligger igjen på benken etter fotografering, og helt sikkert ikke den siste…)

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne uken kom sommeren for fullt her sør i landet, så da passet det godt å starte pinsehelgen med denne salaten. Den smakte fortreffelig med iberico-skinke og en rioja gran reserva. Takk for inspirerende matblogg 🙂 God pinse!

 2. Nydelig sommersalat, herlig med nekarin i, det var nytt for meg i salat. Brukte serranoskinke og Brie, måtte ta for meg av det jeg hadde, men var godt det, takk 🙂

 3. Denne salaten så så fristende ut at den havnet på middagsbordet vårt i går. Vi laget denne med litt egen vri med brie og serranoskinke, min egen hjemmelagde chiliolje og masse annet godt. Krutongene ble også farlig gode! Første gang vi laget hjemmelagde krutonger, så takk for tipset 🙂

 4. Dette er det beste jeg har smakt på veldig lenge! Så kjekt. Hadde en nektarin som burde vært spist, noe ost igjen fra ostekveld (brie og en annen velragret ost), og noe gammel loff. Kjøpte en blandet salat og god skinke og vips deilig middag! Mor alene hjemme har nytt hver eneste munnfull 🙂

 5. Denne retten falt rett hjem hos min kjære samboer og meg selv selvfølgelig!! Kjempe god sommer salat! En super start på uken:-). Nam nam!! God Tirsdag:-)

 6. Dette er en skikkelig juleslager hos oss. Vi trenger noen dager med salat innimellom, og denne retten passer perfekt med juleingredienser som nøtter og klementiner! 🙂

 7. Ikke mye sommer her men salaten var kjempegod.
  Fulgte oppskriften til punkt å prikke.
  Prøvde en hvitvin fra Østerike(meinklang)
  Toppers!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste