Tidlig i morges kom vesle Anine til verden, og jeg er nå stolt mormor til to! Hipp, hipp hurra! Hva passer vel ikke bedre enn å feire med oppskrift på sjørøverkaken som ble servert til onkel Mathias' 3 års dag for et par uker tilbake?
Bursdagsbarnet hadde selv bestemt hva slags kake han skulle ha, han skulle nemlig ha lik sjørøverkake som kompisen Jonas hadde i sin bursdag noen uker tidligere. Slike ønsker imøtekommes selvsagt. Det er mange ideer og tips å hente på nettet og inspirasjon til kakens utforming og dekor hentet jeg for eksempel her. Jeg benyttet imidlertid min egen oppskrift til kakebunnen og måtte også improvisere litt med sjørøverkremen. Uansett, sluttresultatet ble bra og treåringen og hans små og store sjørøvergjester var veldig fornøyd!

Ingredienser

Langpannekake

300 g smør
350 g kokesjokolade
6 egg
4 1/2 dl sukker
1 dl appelsinjuice
2 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
6 1/2 dl hvetemel (ca.)

Sjørøverkrem

250 g smør , mykt
350 g melis
1 eggeplomme
5 ss bakekakao

Sjørøverpynt

Smarties
Sjokoladeblonder
Melkerull , til kanonhjul
Lakrisstang , til kanonløp
vingummi , diverse som fisker og skumle krokodiller
2 grillpinner , til seil
2 papirark , til seil
Sjokoladegullpenger
Kaptein Sabeltann
Sjørøverlys

SLIK GJØR DU

 

Sett stekovnen på 180 grader. Smelt smøret over svak varme i en tykkbunnet kjele. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen i små biter. La den smelte og rør godt sammen. Knekk oppi ett egg av gangen. Pass på å røre godt mellom hvert egg. Ha i sukker, vaniljesukker, bakepulver, og sikt tilslutt i hvetemelet veselvis med at appelsinjuicen tilsettes. Rør det hele forsiktig sammen med en slikkepott.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hell røren oppi. Bre røra jevnt utover med slikkepotten, og stek ved ca 180 grader i ca 25 minutter eller til kaken din er gjennomstekt. Bruk en fyrstikk for å sjekke om den er ferdig (kaken er ferdigstekt dersom det ikke henger igjen noe røre på fyrstikken når du stikker den omtrent midt på kaken).

La kaken avkjøles helt før du begynner med monteringen (kakebunnen kan med fordel lages dagen før). Lag så sjørøverkremen:

 

Lag sjørøverkremen ved å røre smør og melis hvitt. Ha i eggeplomme og kakao, og rør til du får en smidig sjokoladekrem. (* I følge oppskriften skal det kun være 125 gram melis, men det var alt for lite, og jeg tredoblet derfor nesten mengden med melis. Personlig synes jeg det ble litt knapt med krem, så neste gang kommer jeg nok til å øke mengden ytterligere, feks til ca. 500 gram melis og litt mere smør.)

Renskjær kantene på kaken. Plasser kaken med langsiden mot deg og del den opp i 3 like store rektangler (1, 2 og 3). Legg del 1 på kakefatet og smør litt sjokoladekrem på toppen. Legg del 2 oppå og gjenta prosessen med sjokoladekremen. Skjær del 3 i 3 deler (a, b og c), slik at du får en bit foran (a) og bak (c) på skipet ditt. Den midterste delen (b) blir til overs. Skjær av to trekanter (gjennom alle tre lagene) foran, slik at du får båtfasong (dette blir også til overs). Smør resten av sjørøverkremen på kaken, slik at alle flater er dekket. Pynt kaken etter smak og behag. Vi brukte:

 

Klipp ut seil og tre de på grillpinner og stikk nedi kaken. Du kan eventuelt lage “gelehav”, men vi lot fisker og skumle krokodiller svømme rundt på kakefatet, sammen med gullmynter og perlekjeder – som plutselig var borte!

I tillegg til saltmat, ble det servert følgende søtmat i tillegg til sjørøverkaken; sjørøvermuffins, sjørøvercookies, oreokjeks og ostekake med jordbærsaus. Som velkomstdrikk ble det servert en sommerfrisk sitruslemonade, som var veldig populær blant både store og små sjørøvere.

Det er travelt å være sjørøvermamma og passe på at små og store sjørøvere fikk servert både saltmat, søtmat, penger og gull, og det ble derfor ikke tid til å ta særlig med bilder under selve selskapet. Men, når roen senket seg og sjørøvermammaen fikk tilbake hvilepulsen igjen, ble det i alle fall knipset et bilde av bursdagssjørøveren og restene av det plyndrede sjørøverskipet, som for øvrig nesten smakte enda bedre til kveldsmat sammen med et glass melk. 😉

Skip o hoi!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Trine,
  dette var en søt oppskrift og en søt historie!
  Kaken skal jeg lage til helgens grillparty, antar at den vil glede både små og store.
  Beste hilsen fra Superkokken 🙂

 2. Gratulerer som Mormor igjen, Trine:o) Og gratulerer og Onkel Mathias med sitt nyerverva onkelbarn og vel overstått 3 årsdag:o))

 3. Gratulerer som mormor igjen!
  Takk for tips om sjørøverkake, det blir enten Kaptein Sabeltann eller Lynet McQueen i juniors 3-årsdag om ikke begge 🙂

  1. Takk, takk! Lynet McQueen var alternativet her også, helt til kompisen fylte år… Lykke til med treårskaken! 😉

 4. Det verste er at jeg fikk lyst til å lage sjørøverskuta selvom mine gutter er 15 og 18 år game!!!! Veldig fin og inspirerende

 5. Gratulerer som mormor!:) Så stas!
  Denne kaka laget jeg til vår Mathias da han ble tre år i august i fjor:)
  Og det var stor suksess!!! Tror omtrent ikke at det har gått en dag han ikke har snakket om den etterpå:)
  Så det er ingen tvil i verden om hva som skal serveres i fire-års dagen om en drøy måned:)
  Jeg syntes ikke kakebunnen var noe særlig, så denne gangen skal jeg prøve din oppskrift!
  Også laget jeg min egen variant av kremen forrige gang, og kommer nok til å gjøre det igjen:)
  Det viktigste var jo all pynten da:) Var “overalt” for å lete etter slike runde lange kjeks som skulle være kanoner. Fant til slutt på europris, så håper de har der dette året også:) Viss ikke var det jo lurt med lakrisstenger, da:)

  Nå skal jeg lete etter en middagsoppskrift med kylling her inne:) Middagsgjester i morgen!

  Takk for en superfin blogg! Jeg er ofte innom, men er ikke så flink til å legge igjen kommentarer:)

  Hilsen Marta

 6. Her får eg følge med å få ein god del tips når det blir guttebursdag. Har jo kun erfaring med jentebursdager sidan eg har 2 jenter frå før av. 🙂

 7. Hei! Jeg har nettopp hatt gleden med å oppdage mat-bloggen din, og nå gleder jeg meg til å fortsette :-)) Mens durumdeigen står til hevings begynte jeg å lete etter bursdagskake til lillemann som fyller 3 år om en uke. Kom over denne og den er PERFEKT!! Jeg lurer på hvor du har fått tak i sabeltann-effektene? Jeg er helt ny i sabeltannverden og aner ikke hvor jeg finner ting og tang…Jeg gleder meg til å overraske sønnen vår med denne fantastiske kaka! Tusen takk :-))

 8. Hei Trine! Er dette en såkalt “pound cake”? Jeg vet ikke om du har prøvd de 3D formene til Wilton, der står det at de anbefaler å bruke “pound cake” oppskrift. denne så veldig god ut, så om ikke du har et bedre forslag til meg, så prøver jeg denne til småttens 1-årsdagskake som er en liten 3D bamse som skal sitte oppå en vanlig kake!

 9. Kan sjørøverkremen lages dagen før servering? Og da monteringen også dagen før servering.

 10. Mulig jeg ikke har lest oppskriften ordentlig. For jeg finner ikke ut hvor i ovnen kaken skal stekes. Lurer da på hvor den skal stekes og hvor dette står i oppskriften? Satte den midt i ovnen da jeg googlet det og fant en annen langpanne sjokoladekake på din side som det sto skulle stekes midt i ovnen. På andre nettsider som jeg kikket på sto det nederst, så ble litt forvirret her.

  1. Har oppdatert oppskriften med fremgangsmåten på smørkremen også (den ligger for øvrig i oppskriften jeg linket til innledningsvis).

 11. Hei, jeg skal lage denne i helgen og lurer på om man må bruke bakekakao eller om jeg kan bruke Raw kakao (som jeg har liggende)?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste