Denne iskaken er en kjær favoritt, og har vært med på de fleste store begivenheter hjemme hos oss de siste 20 årene. Ja, alt fra barnedåp, konfirmasjoner, bryllupsfest, fødselsdager til sommerfester og juletrefester, for å nevne noe. Og som dessert på 17. mai, hvis vi har vært mange til bords. Dette er en enkel og smakfull iskake, som slett ikke krever ismaskin, og som fint kan lages flere dager før den skal serveres.

Ingredienser

Iskrem

600 g creme fraiche
2 eggeplommer
1 vaniljestang , frøene
1 (økologisk) sitron , saft og skall
2 eggehviter
1 dl melis

Kjeksbunn

250 g havrekjeks (gjern søte, feks. Bix-it)
50 g smør , mykt

Bringebærsaus

300 g friske eller frosne bringebær
1 dl vann
75-100 g sukker (smak til)

SLIK GJØR DU

Skill eggene. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Visp sammen eggeplommene med vaniljefrøene, og tilsett sitronsaft og revet sitronskall (kun det gule). Visp crème fraîche stiv, og vend den forsiktig inn i eggeblandingen med en slikkepott.

Visp eggehvitene stive med melis (erfaringsmessig lønner det seg å vispe eggehvitene litt før du tilsetter melisen) og vend dem forsiktig inn i kremen ved hjelp av en slikkepott eller lignende.

Knus kjeksene og bland inn det myke smøret, til du har en smuldrete masse.

Sett ringen til en springform (ca. 24 cm) på et fat. Fordel kjekssmulene i bunnen, trykk det godt sammen med baksiden på en skje eller lignende, og hell deretter ismassen forsiktig over. Sett iskaken i fryseren og la den stå til den er gjennomfrosset.

Lag sukkerlake av vann og sukker, og sett til avkjøling. Tilsett bringebærene og kjør blandingen i en foodprosessor til du får en jevn saus. Sausen er holdbar ca. en uke dersom den lagres tildekket i kjøleskapet.

Iskaken bør tas ut av fryseren ca. 45 minutter før servering, slik at den mykner. Pynt gjerne iskaken med friske bær og mynteblader før servering.

Iskaken er tidligere publisert HER  (jeg har imidlertid gjort noen mindre endringer i oppskriften siden den gang) med jordbærsaus til, som også passer bra til denne iskaken.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, enda en oppskrift er lagt til i favoritter.
  Men, vispe creme fraiche? Meiner du å vispe den med stavmikser, og kor lang tid sånn ca berekner man på det?

  1. Creme fraiche kan stivpiskes på samme måte som kremfløte. Bruk helst en miksmaster med visper, hvis du har. Vanskelig å si eksakt hvor lang tid det tar, går på et par minutter – som når du stivpisker fløte omtrent. Lykke til!

 2. Hei!

  Lagde denne kaken 16.mai og tok den opp i dag og serverte til noen venninner. Den falt i smak
  hos alle inkludert meg. Tusen takk for en super oppskrift 🙂 Kommer til å lage denne flere ganger! Har et lite spørsmål. Tror du kaken blir like god hvis man bruker glutenfri kjeks til bunnen? Har en søster med glutenallergi som veldig gjerne ønsker å spise kaken.

  Takk for en super blogg! 🙂

 3. Hei, det ble altfor mye iskrystaller i denne for min smak. Hva gjorde jeg galt? Kommer ikke til å lage denne igjen.

  1. Lot du den stå i minst 45 minutter før du serverte den? Når den får stå og mykne skal det ikke bli iskrystaller.

 4. Jeg lagde den med creme fraich lett og oppdaget at denne ikke kunne stivpiskes…..var redd den skulle bli mislykket og flyte ut, men det gjorde den ikke. Synes allikevel at den ble mislykket, da det var som å tygge i masse krystaller, akkurat som is som har blitt tatt opp og ned av frysen flere ganger…og dette var etter at den hadde stått leng å tint i romtemperatur

  1. Så dumt at den ikke ble helt vellykket. Jeg tror at årsaken til dette er at du ikke fikk stivpisket creme fraichen og derfor ikke fikk pisket luft inn i blandingen.

 5. Hei Trine,
  Jeg tåler ikke laktose, og jeg har ikke funnet laktosefri crème fraîche på markedet ennå. Tror du jeg kan lage isen med fløte istedenfor – og piske denne stiv?

  1. Jeg tror du vil få mange iskrystaller i isen din dersom du erstatter med kremfløte. Har du ismaskin kan du lage iskrem på kremfløte ferdig i maskinen og fylle i formen, og deretter sette det hele i fryseren. Alternativt kan du lage iskremen uten ismaskin og røre med jevne mellomrom, før du fyller den i springformen. Ta en titt i denne oppskriften for oppskrift og fremgangsmåter: http://trinesmatblogg.no/2011/07/27/hjemmelaget-vaniljeiskrem/ Lykke til!

 6. Hei!

  Når du bruker frosne jordbær/bringebær i bærsaus; har du de frosne i foodprosessor’n eller tiner du de først?

 7. Lagde den til jentekveld, gjorde alt riktig, kaka sto oppe ca 1 time før servering, men ble isete og den fallt dessverre ikke i smak hos meg og gjestene spiste lie : (

 8. Egner denne kaken seg til å lage i porsjonformer l? Trenger ide til en porsjonsdessert til mange gjester.

 9. Denne så utrolig god ut! Hvor lenge må den stå i fryseren før den er gjennomfrosset? Kan jeg lage den samme dag som jeg har gjester? Og skal den stå 45min i kjøleskap eller på benken før den serveres?

 10. Skal eggene piskes til eggedosis? Holder på å lage denne nå.. Kremen er vanskelig å få glatt, blir litt “kornete”, men har det noe å si for det endelige resultatet? Tilsatte også et par ts vaniljesukker da jeg syntes den ble vel syrlig..

 11. Skal eggene vispes til eggedosis? Jeg holder på å lage denne nå, men får ikke kremen helt glatt. Ble litt klumpete etter at creme fraiche og eggeblandingen ble rørt sammen, og enda mer etter å ha tilsatt stivpiskede eggehviter. Har forsøkt å røre dette ut, men fortsatt er blandingen noe kornete. Har det betydning for det endelige resultatet? Jeg tilsatte også et par ts vaniljesukker da jeg syntes at det ble vel syrlig. Håper på et vellykket resultat til 17. mai…

 12. Sitroniskake uten sitron? Er det noe feil med denne oppskriften sidensitron er utelatt fra ingrediensene?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste