Semifreddo betyr halvfryst på italiensk, og er en enkel måte å lage is på dersom du ikke har ismaskin. Isen kan smaksettes etter smak og behag, med for eksempel friske bær, sjokolade eller karamell, eller alt på en gang. Eller krokan, som er min absolutte favoritt. Jeg smakte det første gang på en matreise i Piemonte, og med litt hjelp fra Jamie Oliver har jeg endelig klart å gjenskape dette matminnet på mitt eget kjøkken også.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

ISKREM

4 egg , skilt i hviter og plommer
60 g sukker
1 vaniljestang , frøene
5 dl kremfløte
1 klype salt

KROKAN

300 g hasselnøtter , uten skall
250 g sukker
1/2 dl vann

SLIK GJØR DU

Begynn med krokanen, som må være helt avkjølt før du setter i gang med iskremen. Fordel hasselnøttene på et bakepapirkledd bakebrett og rist nøttene midt i ovnen ved 225 grader i 7-10 minutter, til de er gylne og skallet begynner å løsne. Pass på at nøttene ikke blir brente og bitre. Ha nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni dem sammen slik at det resterende skallet løsner. Legg nøttene til side.

Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele, og sett den på middels til sterk varme. La sukkerblandingen stå å småkoke til den er jevnt gyllenbrun. Det tar litt tid, og du må følge godt med mot slutten, slik at du ikke får en brent smak på krokanen. Tilsett nøttene, skru ned varmen og rør det hele sammen, slik at karamellen legger seg rundt nøttene. Fortsett å røre hele tiden til nøttene er mørkt gyllenbrune, men ikke brent. Fordel krokanen utover et bakepapirkledd brett eller lignende, og la den avkjøles helt (ca. 20 minutter). Ha blandingen i en kjøkkenmaskin med kniver og kjør den noen få sekunder. Ta ut ca. halvparten av krokanen og kjør resten til det blir ganske knust. Ha både den finmalte og grovmalte krokanen i en liten bolle og bland godt sammen. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du hakke krokanen med kniv, eller knuse den med et kjevle eller lignende.

Nå er det klart for å sette i gang med iskremen. Skill eggene. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha eggeplommene i en bolle sammen med sukker og frøene fra vaniljestangen, og visp det til det blir lyst og luftig.

Pisk fløten til en myk krem i en annen bolle. Ha eggehvitene i en tredje bolle (ja, det blir mye oppvask her, men vel verdt det), og visp dem stive sammen med saltet. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med visper til både eggeplommene, kremfløten og eggehvitene, men pass på å benytte ren bolle og visp hver gang. Finn frem en slikkepott og vend forsiktig ca. ¾ av krokanen inn i eggeblandingen, og vend deretter forsiktig inn kremen og eggehvitene vekselsvis. Ikke rør mer en nødvendig slik at du beholder mest mulig luft i iskremen.

Fordel iskremen i en stor form (for eksempel brødform, kledd med plastfolie) eller i 6-8 porsjonsformer. Slå formen(e) mot benkeplaten en gang, slik at du får slått ut eventuelle luftlommer. Sett isen i fryseren, og la den stå der til den er fryst, etter ca. 4 timer. Ta iskremen ut av fryseren 20-30 minutter før servering. Dryss resten av krokanen over, pynt gjerne med noen friske bær, og nyyyt!

TIPS

  • Du kan eventuelt erstatte hasselnøttene med mandler. Da trenger du ikke å fjerne skallet.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste