Sarah Bernhardt er en favoritt - små deilige makronbunner med sjokoladekrem oppå, og med sjokoladetrekk over kremen. Jeg er imidlertid ikke tilhenger av for mye "pirk" når jeg skal lage kaker, men når det hele enkelt kan tilberedes i en langpanne er jeg med. Og når det både er enkelt og veldig, veldig godt så må jeg jo dele den med dere! Oppskriften har jeg fått fra to av mine lesere for en tid tilbake, og jeg ser også at den ligger ute på bakebloggen Det søte liv, så det er kanskje noen av dere som har smakt den allerede? Jeg har imidlertid redusert sukkermengden noe, og ellers gjort noen små justeringer.

Dette er en kake som er ypperlig å lage når du skal servere kake til mange, som for eksempel i juleselskap, skoleavslutninger og fødselsdagslag. Jeg serverte denne kaken som en del av en dessert- og kakebuffet da jeg feiret 50-årsdagen min i forrige uke, og da fikk den virkelig ben å gå på.

Ingredienser

MANDELBUNN

400 g mandler , grovt malte
350 g sukker
3 ts bakepulver
6 eggehviter

SJOKOLADEKREM

250 g smør , mykt
200 g melis
6 eggeplommer
2 ss kakao (siktet)
2 ts (ekte) vaniljesukker

SJOKOLADETREKK

200 g mørk kokesjokolade (f. eks. 55% kakaoinnhold), grovt hakket
2 ss smør

SLIK GJØR DU

Sarah Bernard

MANDELBUNN: Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Skill eggene. Pass på at det ikke kommer noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da vil ikke eggehvitene kunne stivpiskes, noe som er helt nødvendig for et bra resultat.

Mal mandlene eller kjør dem i en kjøkkenmaskin med kniver. Jeg foretrekker at mandlene ikke er helt finmalt, men at det fortsatt er noen litt større biter. Bland de malte mandlene og bakepulver.

Ha eggehvitene i en ren bolle, og pisk til det skummer. Tilsett deretter sukkeret litt eller litt, og la maskinen gå til du har stiv marengs. Vend forsiktig inn de malte mandlene ved hjelp av en slikkepott. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at marengs og mandler skal bli godt blandet sammen. Kle en langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir, og fordel deigen jevnt utover med en slikkepott. Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter, til bunnen er ferdig stekt. Sett formen på en rist og la mandelbunnen avkjøles helt i formen.

Sarah Bernard

SJOKOLADEKREM: Kjør smør og melis i en kjøkkenmaskin med visper, til det blir luftig og kremete. Tilsett eggeplommene og rør godt sammen. Tilsett deretter siktet kakao og vaniljesukker. Fordel sjokoladekremen jevnt utover den avkjølte (viktig!) kakebunnen. Sett kaken kjølig et par timer.

SJOKOLADETREKK: Ha smøret og den hakkede sjokoladen oppi en bolle som tåler varme. Sett denne oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann (eller bruk en sjokoladesmelter, hvis du har det). Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet og at vannet ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg. La sjokoladen og smøret smelte på lav varme og rør sammen, til det blir en glatt masse. La blandingen avkjøles noe, før du fordeler den forsiktig over sjokoladekremen (som er kald etter noen timer i kjøleskapet). Bruk gjerne en gaffel og lag mønster i sjokoladetrekket, hvis du vil.  Sett deretter kaken kjølig igjen, og når sjokoladetrekket har stivnet er kaken klar til å skjæres opp i stykker og nytes.

Sarah Bernard

TIPS

 • Bland gjerne litt finrevet appelsinskall i sjokoladekremen (smak deg frem). Husk å vaske og tørke appelsinen godt før du river skallet.
 • Dette er mektige saker, så ikke skjær for store stykker!
 • Kaken kan gjerne fryses. Del den gjerne opp i biter og ta opp så mange du trenger. Kakene tiner raskt i romtemperatur.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne oppskriften kommer som bestilt! Sarah Bernard er jo en “naturlig” glutenfri oppskrift, og er derfor på bakelisten min før jul. Det blir helt supert å lage den i langpanne istedet for å stå med sprøytepose og kliss! 😀

  1. du tar en tett kopp og fyller med sukker og kjøper ei vaniljestang av god kvalitet” som er i et reagensrør” legger den i lag med sukkeret å setter på lokket å lar det stå 2 til 3 uker da har du ekte vaniljesukker 🙂 vaniljestangen kan brukes flere ganger, legg den tilbake i røret 🙂

 2. Hei! Har du tips til ein smørkrem å bruke i staden for sjokoladekremen? Meiner å ha smakt den med smørkrem.

   1. Jeg lurte også på om det er en gul krem oppskrift, som smørekrem, uten sjokolade. Det er den jeg er vant til

 3. Gratulerer med 50 års dagen :0) Hurra- og jubelrop til deg. Og takk for alle de gode oppskriftene du deler:0) Fra Sara

 4. Hei! Hva slags kakao bruker du når du baker? Syns aldri sjokoladekakene/-glasurene mine, som inneholder kakao og ikke sjokolade, blir noe gode.

 5. Jeg lager ekstra sjokoladesaus og dypper stykkene, som du dypper hvis du lager porsjonskaker, så det blir rundt kanten også. Litt mer jobb, litt mer sjokolade, nydelig!

 6. Tusen takk for en nydelig oppskrift. Men jeg har et forslag til forenkling. Hvis man har mikrobølgeovn går det helt utmerket å bruke den til å lage sjokoladetrekket. Hakket sjokolade og smør i en bolle. 30 sekunder på 750 grader, røre godt og deretter 15 sek,, røre igjen og kanskje 15 sek til slutt. Veldig mye enklere enn vannbad.

 7. Jeg bare lurer på om du tar bildene dine selv? De er utrolig fint gjennomført! Tar du alltid bilder i dagslys eller bruker du også annen lyssetting? Jeg er svært interessert i mat-fotografering, så bare lurer 🙂 Du har en super blogg!

  1. Ja, jeg tar alle bildene mine selv (med mindre noe annet fremkommer). Hyggelig å høre at du liker dem. Jeg bruker helst dagslys, og ellers blits.

 8. Jeg har høye forventninger til Sarah Bernard og er i utgangspunktet skeptisk til “alle” oppskrifter rundt denne.
  Men, oppskrift på langpanne fenget meg, og tenkte jeg kunne gi den et forsøk.
  Knallbra og supergod!! Her skal det bakes og legges i fryser til jul 🙂
  Takk skal du ha!

 9. Denne lager jeg med 200 g mandler og en pk. Ritz kjeks som bunn minus bakepulver. Stort sett samme ellers, Anbefales å prøve 🙂 Dødsgod konfektkake 🙂

 10. Jeg har laget denne, som den tredje kaken i mitt liv. Den ble veldig vellykket. Takk for at du skriver så også vi kakedummies kan forstå Trine! Jeg laget den kolega på jobben, og de digget den.

  Jeg elsker forøvrig bloggen din, men har aldri kommentert før. Lager minst 2 middager i uken inspirert fra dine oppskrifter.

  Hilsen

  Marit 22, som blir mer og mer matglad for hver oppskrift jeg prøver fra trinesmatblogg.no

 11. Først; tusen takk for fantastisk blogg!

  Oppskriften på denne kaka var intet unntak. Men jeg praktes med å smøre utover sjokoladetrekk. Er det slik at sjokoladefyllet skal være veldig mykt, også etter avkjøling?

  Prøvde å smøre på sjokoladetrekk for tidlig og fyllet smelta litt. Venta litt og da fikk jeg ikke smurt utover uten at fyllet “ble med”. Resultat; meget godt kake, men veldig lite pen og med sjokolade bare på små deler. Tips mottas med stoooor takk;)

  1. Sjokoladefyllet vil nopk være ganske mykt, så man må jobbe raskt for å bre sjokoladen utover. Videre er det viktig at sjokoladen ikke er for varm og tyntflytende, som din kanskje var? Lykke til neste gang!

 12. Hei Trine.

  Jeg har akkurat laget kaken din, og kaken smakte helt himmelsk. Tidsbesparende var det også. Før har jeg alltid laget det som mange småkaker.

  Det jeg lurer på er hvordan får du kakestykkene dine så fine? Når deler du opp kaken? Da jeg skulle skjære var den øverste sjokoladen så sprø at den sprakk opp. Har du noen gode tips?

  1. Jeg deler opp kaken rett før servering, eller før jeg legger den i fryseren. La gjerne kaken stå på benken en stund før du deler den opp, og pass på å benytte en skarp, ren kniv. Jeg benytter vanligvis kokesjokolade med ca 55% kakaoinnhold, men mener å huske at sjokoladetrekket sprakk opp mer da jeg benyttet kokesjokolade med høyere kakaoinnhold? Hva slags kokesjokolade benyttet du?

   1. Det kan nok stemme, for jeg brukte sjokolade med 70% kakaoinnhold. Jeg hadde både skarp kokkekniv og lot kaken stå litt før jeg skar, så neste gang skal forsøke med 55% kakaoinnhold. Takk for tipset

 13. Hei.

  Skal bunnen være myk når den er ferdig stekt? Blir den stiv mens den avkjøles eller bør den stekes til den blir sttiv?

 14. Linda, jeg leste på bloggen til “detsøteliv” at ho delte opp stykkene før sjokoladetrekket stivnet for mye

 15. Hei. Disse har vi laget i dag, og de smaker himmelsk! Tips fra oss, fordi vi fryktet konflikt med sjokoladekremen og den varme sjokoladeblandingen. Puttet derfor sjokoladeblandingen i en brødpose og klippet et lite hull. Deretter tøt vi over sjokoladen, i fine striper. Og resultatet ble både dekorativt og enkelt. Så fint ut da vi delte den opp i biter, med mørke striper på lys sjokoladebakgrunn!

 16. Lagde den i dag for første gang, kjempe god!:-)og veldig enkel å få til om man følger oppskriften helt:-) så lenge kaken står noen timer i kjøleskap er det ingen problem å smøre over sjokoladetrekket-om trekket har stått noen minutter. og smøres raskt på… Takk, Trine :-)) får bli fast kake å lage til jul denne her, og de brune pinnene dine og:-) de neste dagene skal jeg prøve meg på bringebær konfekten din, og Troika sjokoladen:-) god jul til deg og dine!

  1. Da kan jeg svare selv, siden jeg leste oppskriften igjen og fant ut at jeg har glemt bakepulveret. Skal bake igjen da 🙂

 17. Holder på å bake Sara Bernard. Bunnen så litt tørr ut. Så jeg helte litt Cointreau over “skorpen” før jeg hadde over sjokoladekremen. Nå står den til avkjøling før sjokoladetrekket skal på. Veldig spent om det ble ok….

 18. Farlig god!! Brukte litt delfiafett i det siste laget med sjokolade – da ble den lettere å smøre utover i tillegg til en litt blankere finish.

 19. Hei!
  Om eg kuttar ut kakaoen i sjokoladekremen blir det då tilsvarande krem som på ei suksessterte?

 20. Hei og takk for super blogg 🙂

  Jeg har akkurat laget denne nå.
  Synes kanskje bunnen ble litt vel myk – skulle gjerne hatt den mer lik kransekake – så jeg prøver mer mandler neste gang.

  Synes også skjokolade-smørkremen ble litt tam – så tok i ganske mye mer kakao.

  Ellers veldig god og enkel å lage.

  Gleder meg til servere denne i julen.

 21. Denne kaken er jo fantastisk god i seg selv, og så mye enklere enn å lage en og en . I fjor kom min datter opp med idèen om at vi skulle prøve å strø noen få flak med maldonsalt over. Det løftet kaken til nivået over fantastisk. Anbefales!

 22. Laget og serverte den i dameselskap??
  Tok sjokoladen jeg hadde i huset som ble en blanding av mørk og lys kokesjokolade. Kaken ble nydelig?

 23. Kan man lage bunnen 3 dager før man skal servere? Eller lurt å lage, fryse ned og ta det opp samme dag man skal bruke det?

 24. Kan anbefale å droppe kakaoen og vaniljesukkeret i smørkremen, og tilsette ca 2 -3ss sterk kaffi i staden for. Fantastisk god kombinasjon med mandelbotnen!!

 25. Lagd kaken mange ganger, og har slitt litt med å smøre utover sjokoladen. Fant ut at det er lurt å sette kaken noen minutter i fryseren først- og vips går det helt fint!

 26. Jeg sleit med at det ble litt lite sjokoladekrem. Måtte faktisk lage en stor porsjon til for å få det til å i det hele tatt rekke over og allikevel er det et veldig tynt lag. Har du hatt samme problem?

 27. Hei du!

  Hvis jeg ønsker å bruke ferdig kransekakedeig på denne, hvor mye skal jeg bruke? : ) Hilsen Marie

 28. Denne ser spennende ut! Jeg kan dessverre ikke spise melkeprodukter og lurer på: går det an å bytte ut smøret med delfiafett eller melkefri Melange?

 29. Veldig fornøyd med så og si alle oppskriftene dine, men her ble kaken min mislykket pga upresis formulering. Hvis eggehvitene bare skal piskes til de skummer, blir ikke marengsen stiv etter å ha tatt opp sukkeret. Dette må komme klart frem for her vil mange misforstå. Bunnen på kaken min ble klissete og fremstår ikke som gjennomstekt. Skummende med så dårlig resultat.

  1. Så leit å høre at kaken ikke ble vellykket. Jeg mener at beskrivelsen i oppskriften er korrekt. Du skal piske eggehvitene til de begynner å skumme, og deretter tilsette sukkeret litt etter litt. Det vil da etter hvert bli en stiv marengs. En skal ikke piske eggehvitene stive først, for så å tilsette sukkeret.

 30. Hei.
  Jeg sliter med å få smeltet sjokoladen. Den blir så tykk. Konsistens nesten som nugatti… hva er det jeg kan gjøre feil? Som du skriver så smelter jeg sjokolade og smør i en stålbolle over en liten kjele med kokende vann. Bollen treffer ikke vannet..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste