Sarah Bernhardt er en favoritt hos mange og kanskje spesielt til jul? Selv pleier jeg å bake den til juletrefesten vår, en ypperlig kake å bake når det er mange til bords. Jeg har i år gjort en liten vri på oppskriften som allerede ligger på bloggen. Jeg lager nå kaken i en mindre langpanne. Jeg har redusert ingrediensene i mandelbunnen noe, men lager samme mengde sjokoladekrem og sjokoladetrekk som når jeg lager den i stor langpanne. Resultatet er et tykkere lag med sjokoladekrem og sjokoladetrekk, noe jeg synes gir en bedre smak, samtidig som det er en visuelt penere kake. Jeg skjærer den opp i litt mindre stykker enn vanlig, for dette er mektige saker, enten du lager originalen eller min justerte versjon!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MANDELBUNN

300 g mandler
275 g sukker , gjerne finkornet
3 ts bakepulver
5 eggehviter

SJOKOLADEKREM

250 g smør , romtemperert
200 g melis
6 eggeplommer
2 ss bakekakao , siktet
1 ts vaniljesukker

SJOKOLADETREKK

200 g mørk sjokolade (50-70% kakaoinnhold)
25 g smør

SLIK GJØR DU

Sarah Berhardt i liten langpanne

MANDELBUNN

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Mal mandlene eller kjør dem i en kjøkkenmaskin med kniver. Jeg foretrekker at mandlene ikke er helt finmalt, men at det fortsatt er noen litt større biter. Bland de malte mandlene og bakepulver. Skill eggene. Pass på at det ikke kommer noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da vil ikke eggehvitene kunne stivpiskes, noe som er helt nødvendig for et bra resultat. Ha eggeplommene i en liten bolle og sett dem i kjøleskapet (de skal benyttes til sjokoladekremen). Ha eggehvitene i en ren bolle, og pisk til det skummer. Tilsett deretter sukkeret litt eller litt, og la maskinen gå til du har stiv marengs. Vend forsiktig inn de malte mandlene ved hjelp av en slikkepott. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at marengs og mandler skal bli godt blandet sammen. Kle en langpanne (ca. 32 x 22 cm) med bakepapir, og fordel deigen jevnt utover med en slikkepott. Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter, til bunnen er ferdig stekt. Sett formen på en rist og la mandelbunnen avkjøles helt i formen.

SJOKOLADEKREM

Kjør smør og melis i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper), til det blir luftig og kremete. Tilsett eggeplommene litt etter litt og rør godt sammen. Tilsett deretter siktet kakao og vaniljesukker. Fordel sjokoladekremen jevnt utover den avkjølte kakebunnen. Sett kaken kjølig et par timer.

SJOKOLADETREKK

Ha smøret og den hakkede sjokoladen oppi en bolle som tåler varme. Sett denne oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann (eller bruk en sjokoladesmelter, hvis du har det). Det er viktig at bunnen på bollen ikke er i kontakt med vannet og at vannet ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg. La sjokoladen og smøret smelte på lav varme og rør sammen. La blandingen avkjøles til ca. 30 grader før du fordeler den forsiktig over (den avkjølte) sjokoladekremen. Sett deretter kaken kjølig igjen.

Når sjokoladetrekket har stivnet er kaken klar til å skjæres opp i stykker og serveres. Dette er mektige saker, så ikke skjær for store stykker.

Sarah Berhardt i liten langpanne

TIPS

 • For å få pene stykker uten at sjokoladetrekket sprekker, kan du benytte en stor og skarp kniv som du skyller under varmt vann og tørker av etterpå. La kniven hvile litt oppå sjokoladetrekket før du skjærer helt igjennom kaken. Skyll kniven og tørk mellom hver gang du skjærer.
 • Sarah Bernhardt bør oppbevares i tett kakeboks i kjøleskapet, og er da holdbar i ca. 1 uke. Kaken kan gjerne fryses. Del den opp i biter og oppbevar dem i en tett kakeboks. Kakestykkene tiner raskt i romtemperatur.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Takk for oppskrift på favorittkaken:) Den må prøves. Men det står ikke noe om kakao eller mengde i sjokoladekremen. Fint om du skriver det inn. Takk. Riktig god jul.

 2. Hvordan får du delt den opp uten at sjokoladen brekker? Varmer du kniven eller har du annet triks? Lagde hjerter ved å stikke de ut før sjokoladen øverst. Gikk jo det og… Med bringebær-coullies og vaniljesaus fra Tine 🙂

 3. Kan man også finhakke mandlene med kniv? Eller vil resultatet ikke bli like bra som ved bruk av kvern eller kjøkkenmaskin?

  1. Kaken er laget med akkurat denne oppskriften. Dersom du ikke er fornøyd med fargen på din sjokoladekrem kan du eventuelt smake til med litt mer kakao. Brukte du måleskje da du målte opp? Det gjør alltid jeg i mine oppskrifter. Lykke til neste gang!

   1. Har laget denne i dag. Hadde litt mer kakao i krem for å få den mørkere.
    Ser delikat ut og smaker helt nydeli.
    Takk for oppskrift, god jul.

 4. Du har skrevet at man kan bruke finkornet sukker, er det mulig med melis? Vil vekten i så fall være den damme

 5. Jeg lagde denne i en litt større langpanne. Det ble helt miss! Altfor tynt sjokoladekremlag. Bruk derfor langpanne med oppgitte mål! 😉

 6. Prøvde å lage den i dag, men synes det ble veldig lite sjokoladekrem i forhold til høyden på mandelbunnen. På bildet ditt ser det ut som om det er like høyt med krem som bunn, men det ble ikke mitt resultat. Brukte samme mål på formen som du skrev. Ikke smakt den enda da, men usikker på resultatet..

 7. Det frister med litt mokkasmak… Glemte det da jeg lagde kremen, skal prøve med litt espressopulver i sjokoladetrekket. Nam!

 8. Min sønn sa: det var den beste kaken jeg noen gang har spist. Da ble jeg fornøyd. Han tok med seg noen biter hjem. Vi har litt igjen til i morgen. Den kaken kommer jeg til å lage flere ganger i fremtiden.. Takk Trine

 9. Hei, synes det blir for tynt lag med sjokoladekrem. Brukte de samme målene på formen. Ble ikke sånn som vist på bildet.Brukte eksakte mål etter oppskriften. Ellers så er jo kaken kjempegod.

 10. Beklager forrige innlegg jeg skrev at kaken ikke ble så høy som forventet,men det ble den!når jeg fikk skjært den i biter så ble det veldig bra

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste