Saltimbocca er en italiensk rett som tradisjonelt lages av kalvekjøtt, parmaskinke og salvie. Kalvekjøtt er ikke alltid så enkelt å få tak i, men da kan kylling, kalkun eller svinekjøtt være et greit alternativ. Saltimbocca betyr "hopp i munnen", med rette. Dette er gode og rene smaker som er vel verdt å forsøke.
Som tilbehør til saltimboccaen har jeg laget gremolata, som gir en syrlig og smaksrik spiss på det hele. Til fire trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Kylling saltimbocca

4 kyllingfileter
salt og pepper
4 skiver parmaskinke
8 salvieblader

Tomatrisotto

2 sjalottløk , finhakket
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1-2 ss smør
2 dl risottoris
1 dl hvitvin
6-8 dl kyllingbuljong eller kraft
1-2 ss smør
1-2 ss god olivenolje
50 g parmesan , revet (ca.)
sitronsaft (litt)
2 tomater eller 8 cherrytomater, i terninger

Gremolata

2 ss flatbladet persille
2 fedd hvitløk
1 økologisk sitron , skallet + litt av saften

SLIK GJØR DU

Begynn med risottoen ved å frese sjalottløk og hvitløk i litt smør i en kjele, til løken er blank og myk. Ha oppi risen og la den surre med løken et par minutter, før du tilsetter hvitvin og koker den nesten inn. Spe med litt av kyllingkraften i flere omganger og rør godt underveis. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing. Når nesten all væsken er kokt inn og konsistensen er riktig (risen skal være al dente, dvs at det skal være litt tyggemotstand i den) lar du risottoen hvile noen minutter, før du tilsetter parmesan, smør og litt av den beste olivenoljen din. Smak til med sitronsaft, pepper og salt (om nødvendig). Tilsett tomatterningene og vend de forsiktig inn. Risottoen er klar til servering når tomatene er varme.

Krydre kyllingen med salt og pepper og stek den raskt i smør på alle sider. Legg den ferdigstekte fileten oppå en skive parmaskinke, legg et par salvieblader oppå og bre skinken rundt kyllingfileten. Salvie gir den mest autentiske smaken, men har du ikke det tilgjengelig kan du selvsagt benytte andre friske krydderurter istedet. Legg kyllingen med skjøten ned i et ildfast, smurt fat. Stekes ved 200 grader i ca 10-15 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. La kyllingen hvile i minst ti minutter før du skjærer i den.

Rør sammen ingrediensene til gremolataen og la det stå og godgjøre seg i romtemperatur i minst 20 minutter.

Server kyllingen med gremolata og tomatrisotto som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne retten så jeg akkurat i et matprogram og har lurt på å lage den hjemme til min bedre halvdel – men mener at oppskriften jeg så hadde et lag med mozarella mellom skinken og salvien. Vet ikke hva som er den orginale oppskriften jeg? Uansett ser det nydelig ut! 🙂 Takk for oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste