Ragù alla Bolognese er en klassisk italiensk kjøttsaus som serveres til de fleste typer pasta. Den kommer opprinnelig fra Bologna, og består tradisjonelt av kjøtt (gjerne både storfe og pancetta), løk, gulrot, selleri, tomater og vin. Grønnsakene og kjøttsausen skal koke lenge, gjerne uten lokk, slik at de deilige luktene kan fylle rommet og vekke appetitten. Denne oppskriften har fulgt meg i mange år, og når jeg først er i gang så lager jeg gjerne opp litt ekstra og putter restene i fryseboksen. Oppskriften er et ypperlig grunnlag for for eksempel Pasta Bolognese, Bolognese med potetlokk og lasagne.

Ingredienser

RAGÙ ALLA BOLOGNESE

1,2 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
200 g bacon eller pancetta, i terninger/biter
2 løk , finhakket
4 gulrøtter , i små terninger
3-4 stilker stangselleri , i terninger
4-6 fedd hvitløk , finhakket
1-2 dl hvitvin (kan eventuelt sløyfes)
3 bokser hermetiske tomater , hakkede
4 ss tomatpuré
3 dl kyllingbuljong/kraft eller utblandet fond
2-3 dl vann
friske krydderurter eller tørkede
salt og pepper
persille finhakket, (kan sløyfes)

PASTA BOLOGNESE

1/3 porsjon kjøttsaus
4 porsjoner pasta
parmesan

SLIK GJØR DU

Bolognese ragu pasta

Stek baconet og legg til side. Stek opp kjøttdeigen 3 omganger og legg til side. Fres løk, gulrot og stangselleri på middels varme til løken er myk og blank. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden. Tilsett deretter tomatpureen som får surre med ca. 1 minutt. Del opp i flere omganger (eller stek i flere gryter/panner) slik at det ikke blir for fullt i gryta di. Ha grønnsakene, baconet, den stekte karbonadedeigen, hvitvinen og krydderet i en stor gryte, og la det småkoke til mesteparten av væsken er fordampet. Tilsett hermetiske tomater og kyllingkraften, og la sausen småkoke ca. 1,5-2 timer. Tilsett eventuelt mere vann dersom væsken fordamper. Smak til med salt, pepper og eventuelt ytterligere med krydderurter og raguen er klar for servering.

Når ragùen serveres sammen med fersk pasta kalles den Pasta Bolognese. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Server pastaen sammen med kjøttsausen, og skav gjerne av noen flak med parmesan over.
Bolognese ragu pasta
Enjoy!

PS! I dag er den store dagen for lanseringsfesten til TRINES MAT, og jeg gleder meg veldig! Hele 250 gjester er påmeldt og jeg er så utrolig spent på å møte dere lesere og andre som har lyst til å dele denne dagen med meg! Jeg skal så godt det lar seg gjøre dele bilder på instagram og facebook. 🙂 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. I dag skal jeg prøve meg på bolognese’n din 😉 gleder meg! Men kan jeg fryse den ned? Bloggen din er til stor hjelp i hverdagen da jeg ikke er så oppfinnsom på middager. Takk for at du deler dine oppskrifter med oss 🙂

 2. Ragú Bolognese är aldrig fel! Både vuxna och barn uppskattar den, och den kan göras i långkokvariant eller snabbvariant. I min snabba version har jag faktiskt glögg – det kom till av en händelse när jag hade slut på rödvin men blev så fylligt och gott att jag fortsatt med det och därför alltid har lite glögg hemma till just köttfärssåsen:) Väl värt att pröva!
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 3. Har nå prøvd mange av oppskriftene dine og må bare si at alt har vært velsmakende og vellykket! Lagde bolognesen i forrigårs og mannen min sa det var den beste han hadde spist:) det samme sa han om fiskegratengen! Det er jo bare så gøy å lage mat når man har så mange supre oppskrifter som her:)

 4. Hei! Skal vannet oppi sammen med hvitvinen eller senere, sammen med tomatene? Virker mest logisk å ha det i tidlig, men finner ikke at det står noe om det..?

  1. HVis du tar en titt litt lengre ned, så trengs kun ca. 1/3 av pastasausen til denne middagen, og da kan du evt. kun lage 1/3 av porsjonen. Dette innlegget var ment å illustrere at man ved å lage en raus porsjon av en saus kan få tre ulike middager. 99% av middagsoppskriftene på bloggen er tilpasset familier på 3-4. Lykke til! 🙂

 5. Tusen takk for en utrolig inspirerende blogg!Ble plutselig gøy å lage middag 🙂
  Lurte bare på om man kan erstatte hvitvin med hvitvinseddik , eller noe annet? Gjelder både denne retten og andre retter generelt.

 6. Hei! Ser veldig godt ut! Men du, tror du jeg kan bytte ut løken med purre eller vårløk? Reagerer litt på løk, men verre med hvetemel (FODMAP). Vi bruker en del av dine oppskrifter! Veldig bra!!
  mvh Gerd Irene

 7. Hei, fantastisk god pastasaus, men når har du oppi tomatpureen? -finner ikke denne igjen i fremgangsmåten…?

 8. Kan denne retten lages kvelden før den skal serveres? Bør eg vente med å ha oppi kjøttdeigen til dagen den skal serveres?

 9. Blir ikke karbonade tørr, dersom sausen skal stå å putre lenge? Trodde man måtte bruke kjøttdeig i retter med lang koketid?

 10. Hei.
  Denne Ragu Bolognese er veldig bra Trine. Det eneste jeg tilsetter i tillegg er H-melk eller Fløte mot slutten av kokingen (kanskje litt mer hvitvin også). Etter det jeg vet er dette en del av den autentiske Bolognese ragu og blir veldig godt. Jeg kverner også grytekjøtt (høyrygg og kanskje noe flatbiff) i stedet for butikk kjøpt kjøttdeig eller karbonade deig. Av krydder bruker jeg egentlig bare laurbærblad og oregano i tillegg til salt og pepper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste