Når en skal servere flere retter i et selskap er en av utfordringene å kunne forberede så mye som mulig i forkant, slik at det blir minst mulig styr før maten skal på bordet. Denne deilige lakseretten er en slik rett, hvor du kan gjøre klar potetkakene på forhånd, røre sammen lodderognkremen, og ellers sørge for at resten av ingrediensene er oppdelt og klart for montering. Denne retten kan du servere som forrett eller smårett. Dette er en ganske mektig forrett, så kunsten er i så fall å ikke lage den for stor og mektig.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Potetkaker

2-3 mandelpoteter
1 ss crème fraîche
1 eggeplomme
salt og pepper

Lodderognkrem

3 ss crème fraîche
1-2 ss sort lodderogn
sitronsaft (litt)
salt og pepper

Topping

3-6 salat- eller spinatblader
3-6 skiver røkt laks
1/2 avokado , i terninger
1 vårløk , i tynne skiver
gressløk , hakket
2-3 båter sitron

SLIK GJØR DU

Kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og damp dem forsiktig tørre. Mos potetene og tilsett creme fraiche, eggeplomme, salt og pepper (smak til). Form to pletter, bruk gjerne metallringer hvis du har, og stek dem gyldne på begge sider. Bruk en teflonpanne og middels varme. Dette kan du gjerne forberede på forhånd og varme opp potetkakene på stekebrett i stekovnen rett før servering.

Rør sammen ingrediensene til lodderognkremen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Legg potetkaken på tallerken, legg på et par salat-/spinatblader, deretter laksen og avokadoterningene. Ha på en raus klatt med lodderognkremen og dryss hakket vårløk og gressløk over.

Vintips: Rabl Grüner Veltliner

Noe å tenke på i påsken, kanskje?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine!

  Du har en veldig fin og inspirerende blogg!

  Denne retten lagde jeg i dag til meg og mannen min. Jeg hadde ikke mandelpoteter, men brukte utenlandske nypoteter. Jeg har små metallformer, og de hadde jeg i stekepannen når jeg stekte potetkakene. Det ble veldig godt, mye gode smaker! Men potetmassen ble litt bløt. Blir den vanligvis det, eller er det pga at jeg brukte en annen sort potet? Jeg kommer uansett til å lage dette igjen, passer fint og er nok, til fire forretter:-)

  Med hilsen Ingers.

  1. Så bra at det falt i smak. Poteter har ulikt med stivelse og det er nok det som har gjort utslag her.

 2. Hei. Fikk tips om denne oppskriften fra en god venninne. Er alltid på jakt etter syforeningsretter og forretter. Dette dekker jo begge behovene mine. Ser at de forrige kommentarene er gjort i 2012. Det har vel ikke noe å si at dette fortsatt er aktuelt i 2015?

 3. Hva skal man gjøre fir st creme fraiche ikke blir så flytende når man lager «krem» med den?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste