Poké (uttales poh kay) har sitt opphav fra Hawaii, hvor fiskere spiste fiskeavskjæret fra dagens fangst som mellommåltid, sammen med litt ris. I ettertid har man hentet inspirasjon fra Japan og andre asiatiske land og marinert fisken i blant annet soyasaus.

Den råmarinerte fiskesalaten poké passer like godt til hverdags som til fest. Du kan bruke fisk, frukt og grønnsaker etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig. Sett gjerne frem små boller med de ulike ingrediensene slik at gjestene kan sette sammen sin egen poké - den nye "fredagstacoen", bare mye bedre og sunnere! Jeg har her laget en pokébolle med sushiris, mango, avokado, reddiker, laks og reker. Sjømaten er marinert i en smaksrik soyasaus, som setter en ekstra spiss på det hele. Prøv det du også, og lag din egen pokébolle etter din smak.

Ingredienser

MARINADE/SAUS

1 dl soyasaus
2 ss vann
1 ss sesamolje
1 ss riseddik
4 ss limesaft
1/2 ts ingefær , finrevet
1/2 ts rød chili , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1/2 ts sesamfrø

SALAT

350 g sushiris
5 dl vann
1/2 ts salt
300 g laksefilet , i terninger
200 g reker , ferdig renset
1-2 mango , i terninger
2 avokado , i skiver
6-8 reddiker , i tynne skiver
sesamfrø
reddikspirer (kan sløyfes)
frisk koriander
syltet ingefær

SLIK GJØR DU

Begynn med risen. Kok opp vannet, tilsett salt og ris, og la det koke under lokk i ca. 10 minutter. Slå av varmen og la risen stå på platen i ytterligere 15 minutter. Ikke ta av lokket mens risen hviler. Rør forsiktig i risen når den er ferdig.

Mens risen koker rører du sammen ingrediensene til marinaden. Smak deg frem til du får en fin balanse mellom de ulike smakene.

Bruk ferske reker og rens dem. Bruk fersk laks av god kvalitet, og skjær den i terninger på ca. 2 x 2 cm. (Sjømat som skal spises rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks som Salma og andre vakuumpakkede fileter kan tas direkte fra pakken.) Hell halvparten av marinaden over sjømaten og la det stå å trekke i 15-20 minutter.

Skjær opp frukt og grønnsaker som angitt over. Skjær opp avokadoen helt til slutt, slik at du unngår at den blir brun (drypp gjerne litt limesaft over eller la steinen ligge sammen med avokadoen til den skal nytes).

Ha risen (kald eller lunken) i 4 boller og fordel frukt, grønnsaker, laks og reker  oppå. Dryss sesamfrøene over, og ha frisk koriander og eventuelt reddikspirer oppå. Server salaten umiddelbart med resten av marinaden og syltet ingefær som tilbehør.

POKÈ-BOLLE MED LAKS OG REKER

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei
    Det står i oppskriften din at halvparten av marinaden skal helles over reker og laks og stå og trekke i 15-20 min. På bildet av retten ser det ikke sånn ut?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste