Annonse

POKÈBOLLE MED LAKS OG REKER

Poké (uttales poh kay) har sitt opphav fra Hawaii, hvor fiskere spiste fiskeavskjæret fra dagens fangst som mellommåltid, sammen med litt ris. I ettertid har man hentet inspirasjon fra Japan og andre asiatiske land og marinert fisken i blant annet soyasaus.

Den råmarinerte fiskesalaten poké passer like godt til hverdags som til fest. Du kan bruke fisk, frukt og grønnsaker etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig. Sett gjerne frem små boller med de ulike ingrediensene slik at gjestene kan sette sammen sin egen poké - den nye "fredagstacoen", bare mye bedre og sunnere!

Jeg har her laget en pokébolle med sushiris, mango, avokado, reddiker, laks og reker. Sjømaten er marinert i en smaksrik soyasaus, som setter en ekstra spiss på det hele. Jeg har blant annet benyttet Saitaku sushi soyasaus i marinaden. Den kan brukes som en vanlig soyasaus (ikke bare til sushi) og den har også et lavere saltinnhold enn andre soyasauser på markedet. Saitaku er en serie med autentiske produkter som skal inspirere og hjelpe oss til å gjenskape asiatiske smaker hjemme. Prøv det du også, og lag din egen pokébolle etter din smak.

Annonse

Ingredienser

MARINADE

1 dl Saitaku soyasaus
2 ss vann
1 ss sesamolje
1 ss Saitaku riseddik
4 ss limesaft
1/2 ts ingefær , finrevet
1/2 ts rød chili , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1/2 ts Saitaku sesamfrø

SALAT

350 g Saitaku sushiris
5 dl vann
1/2 ts salt
300 g laksefilet , i terninger
200 g reker , ferdig renset
1-2 mango, , i terninger
2 avokado , i skiver
6-8 reddiker , i tynne skiver
Saitaku sesamfrø
reddikspirer (kan sløyfes)
frisk koriander
Saitaku syltet ingefær

SLIK GJØR DU

Begynn med risen. Kok opp vannet, tilsett salt og ris, og la det koke under lokk i ca. 10 minutter. Slå av varmen og la risen stå på platen i ytterligere 15 minutter. Ikke ta av lokket mens risen hviler. Rør forsiktig i risen når den er ferdig.

Mens risen koker rører du sammen ingrediensene til marinaden. Smak deg frem til du får en fin balanse mellom de ulike smakene.

Bruk ferske reker og rens dem. Bruk fersk laks av god kvalitet, og skjær den i terninger på ca. 2 x 2 cm. (Sjømat som skal spises rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks som Salma og andre vakuumpakkede fileter kan tas direkte fra pakken.) Hell marinaden over sjømaten og la det stå å trekke i 15-20 minutter. Sil av, men ta vare på marinaden og bruk den som saus.

Skjær opp frukt og grønnsaker som angitt over. Skjær opp avokadoen helt til slutt, slik at du unngår at den blir brun (drypp gjerne litt limesaft over eller la steinen ligge sammen med avokadoen til den skal nytes).

Ha risen (kald eller lunken) i 4 boller og fordel frukt, grønnsaker, laks og reker oppå. Dryss sesamfrøene over, og ha frisk koriander og eventuelt reddikspirer oppå. Server salaten umiddelbart med den avsilte marinaden og syltet ingefær som tilbehør.

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet forhandler Saitaku. Saitaku får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger, som for eksempel Meny, Ultra, Mega og Spar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits