Poke er restematen som ble trendy gatemat! Det startet med fiskere på Hawaii som spiste fiskeavskjæret fra dagens fangst som mellommåltid, sammen med litt ris. I ettertid har man hentet inspirasjon fra Japan og andre asiatiske land og marinert fisken i soyasaus og andre gode smaker. Du kan bruke fisk, frukt og grønnsaker etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig. Her har jeg laget en pokebolle med sushiris, mango, avokado, vårløk og laks, som er marinert i ponzusaus. Prøv det du også, og lag din egen pokebolle etter din smak. 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

POKEBOLLE

350 g sushiris
5 dl vann
1/2 ts salt
500 g laksefilet , i terninger
1-2 mango, , i skiver
2 avokado , i skiver
2 vårløk , finsnittet
4-6 blader salat
1/2 rød chili , til dekor
syltet ingefær
sorte sesamfrø
frisk koriander

PONZUSAUS

1 dl soyasaus
1 lime , saften
1 ss riseddik
2 ts sukker , smak til
1 fedd hvitløk , finhakket
1 ts Sriracha (sterk chilisaus)
frisk koriander

SLIK GJØR DU

Kok risen etter anvisningen på pakken. Rør forsiktig i risen når den er ferdig.

Mens risen koker rører du sammen ingrediensene til ponzusausen. Har du ikke Sriracha kan du benytte ca. 1/2 rød chili (finhakket) istedet. Smak deg frem til en fin balanse mellom de ulike smakene.

Skjær opp fisken i biter på ca. 2 x 2 cm og drypp litt av ponzusausen over. Bruk fersk laks av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken.

Skyll salaten, og skjær opp frukt og grønnsaker som angitt over. Skjær opp avokadoen helt til slutt, slik at du unngår at den blir brun (drypp gjerne litt limesaft over eller la steinen ligge sammen med avokadoen til den skal nytes).

Ha risen (kald eller lunken) i 4 boller og fordel grønnsakene over. Legg den marinerte laksen på toppen. Rist sesamfrøene i tørr stekepanne og dryss over. Pynt med chili og frisk koriander, og server umiddelbart med resten av marinaden og syltet ingefær som tilbehør.

Pokebolle med laks og ponzusaus

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hallo Trine.

    Som alle oppskriftene dine – jeg har prøvde mange – dette smakte veldig godt! Men jeg har et spørsmål: Jeg hadde ikke sushi-ris tilgjengelig i farten, butikken hadde heller ikke og jeg brukte derfor – etter å ha googlet – grøtris istedet. Det står ikke om risen skal kokes med lokket på eller ikke. Vanlig er jo på, men jeg valgte å ha det av, siden den skulle koke nokså kort tid. Lot den stå og svelle under lokk i 15 minutter. Resultatet ble uansett at risen ble for lite kokt. Skyldes det feil ris, at jeg kokte uten lokk eller at det står for liten vannmengde i oppskriften, mon tro…

  2. Jeg opplevde også at risen ble for lite kokt selv om jeg brukte sushiris og kokte den med lokk. Neste gang prøver jeg å koke i 15 og hvile i 15.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste