
Jeg kan i dag friste med en smakfull pizza med tomatsaus toppet med fennikelpølse, rødløk, mozzarella, parmesan og friske urter. Jeg har her brukt TIND speka pølse med fennikel. Den har et høyt innhold av rent kjøtt og en tydelig smak av fennikel. TINDs spekemat er et resultat av lange tradisjoner med fokus på gode råvarer, lidenskap for mat og ikke minst godt norsk mathåndverk. Det særegne ved produktene fra TIND er at de bruker så lite salt som mulig, slik at det er kjøttet, krydderet og urtene som får spille hovedrollen. Og det kjenner du på smaken. Prøv derfor TIND speka pølse med fennikel neste gang du skal lage pizza.
Ingredienser
PIZZABUNN
450 g | pizzamel eller siktet hvetemel |
3 dl | vann (ca. 20 grader) |
1/4 ts | salt |
1 klype | sukker |
15 g | fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær |
1 ss | olivenolje |
TOMATSAUS
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1 ss | olivenolje |
1-2 klyper | sukker |
salt og pepper |
TOPPING
1 pakke | TIND speka pølse med fennikel |
1 | rødløk , i ringer |
1-2 | mozzarella |
parmesan , revet | |
oregano eller basilikum |
SLIK GJØR DU
Ha mesteparten av pizzamelet, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet, og spe på med resten av melet. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ca. ytterligere 5 minutter, til du har en fin og smidig deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar omtrent 1 time. Pizzadeigen blir imidlertid aller best dersom du lar den heve over natten i kjøleskapet (les mer her).
Mens pizzadeigen hever lager du tomatsausen. Hell tomatene i et dørslag og la det stå å renne av i ca. 15 minutter uten at du rører i dem. Ha de avrente tomatene i en liten bolle, tilsett finhakket hvitløk og olivenolje, og rør godt sammen. Smak til med sukker, salt og pepper. Dersom du ønsker en jevn saus det kan du kjøre tomatene med en stavmikser eller blender. La gjerne tomatsausen stå å trekke i romtemperatur en stund slik at alle de gode smakene får satt seg.
Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen.
Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i 2 eller 4 jevnstore biter. La deigen gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler den tynt utover (eller baker ut med hendene). Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør pizzasausen jevnt over, men ikke helt ut i kantene, og fordel TIND speka pølse med fennikel og løkringer i et jevnt lag. Ha deretter over mozzarella. (Du kan gjerne vente med å ha på fennikelpølsen til etter at pizzaen er ferdigstekt, det er en smakssak.) Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 6-7 minutter (300 grader). Fordel litt revet parmesan og gjerne noen kvister frisk oregano eller basilikum over den ferdigstekte pizzaen, og nyt den umiddelbart.
TIPS
- Prøv gjerne også TIND Coppaskinke på pizzaen – nydelig sammen med for eksempel blåmuggost og sorte oliven.
- Dersom du ikke har bakestål/bakesten kan du benytte stekeovnens bakebrett i stedet. La bakebrettet bli skikkelig varmt før du legger pizzaen oppå og steker den. Du vil trenge lengre steketid siden bakebrettet ikke leder varmen like godt som bakestål eller bakesten.
- Ta gjerne en titt på dette innlegget under TIPS & TING, hvor jeg har samlet alle tips og triks som kommer godt med når du skal lage pizza. Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
VELBEKOMME!
Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Grilstad AS som eier TIND. TIND spekevarer finner du hos Meny, Coop Mega og Obs, og i utvalgte butikker hos Rema, Extra, Spar, Joker og Bunnpris.