Jeg blir stadig fasinert over hvor mye bedre maten kan bli dersom man gir den litt ekstra tid til å godgjøre seg. Det er slett ikke mer krevende for kokken, men krever litt mer planlegging enn ellers. Denne pizzadeigen lages i to omganger. Du begynner med en starter som gjerne kan stå i kjøleskapet over natten. Hvis du begynner i dag (eller i morgen formiddag) så har du nydelig pizza i morgen ettermiddag. Du begynner altså med starteren, finn frem:

Ingredienser

1 dl vann
2-3 g fersk gjær
100 g hvetemel (gjerne pizzamel)
1/2 porsjon basilikumpesto
1 mozzarella , i skiver
cherrytomater (avrent), i skiver
olivenolje

Starteren

1,5 dl vann
1/2-1 ts salt
10-15 g fersk gjær
250-300 g hvetemel (gjerne pizzamel)

Garnityr

parmaskinke (noen skiver)
rucculasalat
parmesan , i flak

SLIK GJØR DU

Bland sammen ingrediensene til en tykk røre. La den stå på kjøkkenbenken noen timer (minst en time), eller i kjøleskapet over natten.

Deretter skal du lage pizzadeigen.

Bland sammen starteren, vann, gjær og salt og tilsett deretter hvetemelet (begynn med 250 gram og juster evt med mer om nødvendig). Bruk kjøkkenmaskinen og kjør den i minst 10 minutter, til du får en litt løs, men elastisk og fin deig. La deigen stå å heve en times tid, eller helst enda litt lengre.

Bruk rikelig med mel og kjevle ut en tynn leiv (deigen rekker til en stor eller to små pizzabunner). Fyll etter ønske, for eksempel:

Stek pizzaen på bakesten på høyeste temperatur til pizzaen er ferdigstekt. Jeg stekte min pizza på 300 grader i ca 8 minutter. Når du steker pizza på bakesten er det viktig at den settes inn i kald ovn og får stå i ovnen til den er gjennomvarm, dvs at den må stå på maksimal temperatur i ca 15-20 minutter.

Etter at pizzaen er ferdig stekt legger du på noen skiver parmaskinke, noen flak med parmesan og frisk rucculasalat. Ønsker du tomatsaus eller forslag til annet pizzagarnityr finner du kanskje inspirasjon her?

Serveres med en god rødvin, for eksempel Passolo. Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei

  Jeg må si at “gjerne pizzamel” er helt feil å skrive. Pizzamel er helt essensielt for å få en god og autentisk pizzabunn, og hvetemel er fy-fy!
  Håper du prøver selv, og fremmer bruken av pizzamel, for jeg vet at det er mange som ikke lager pizza selv nettopp fordi bunnen aldri svarer til forventningene. Og med hvetemel som hovedingrediens er jo ikke det så rart ;o)

  1. Jeg er helt enig med deg i at en får den beste pizzabunnen med pizzamel, og jeg benytter det i de fleste pizzaene jeg lager. HVis du tar en titt på de mange pizzaoppskriftene på bloggen vil du også se at jeg anbefaler bruk av pizzamel. På den annen side er ikke pizzamel tilgjengelig i alle butikker i vårt langstrakte land, og jeg forsøker så langt som mulig å benytte ingredienser som er enkle å få tak i. Derfor “gjerne pizzamel” i oppskriften.

   Takk for oppskrift på pizzabunn. Jeg har forsøkt ulike oppskrifter lik den du foreslår, se tidligere pizzaoppskrifter på bloggen. Jeg synes imidlertid at pizzadeigen blir bedre med mindre gjær og uten bruk av olivenolje enn hva som fremgår av din oppskrift. Men, smaken er jo forskjellig. 😉

   1. hei

    Har aldri sett pizza i Italia som har så tykk bunn!
    Ikke kall det italiensk !
    dessuten brukes ikke olivenolje eller annen olje i original pizzadeig
    kun vann gjær og mel

 2. Prøv forresten denne oppskriften – jeg garanterer suksess:

  1 kg pizzamel
  4 ss olivenolje
  1 ss salt
  50g gjær
  6.5 dl vann

  Eltes i 10 min, heves en time. Kan fint fryses eller oppbevares i brødpose i kjøleskapet over natta.

  namnam :o)

 3. Denne så god ut, skal prøves i dag! Men jeg har ikke bakesten. Stekes den på 300 grader på vanlig stekeplate også?

  1. Du kan fint benytte vanlig stekebrett, men sett det inn i ovnen først slik at det er gjennomvarmt før du legger på pizzaen. Steketemperaturen er den samme, maks temp! Lykke til! 😉

 4. Pizzaen ble fortært i går, og mannen min var over seg av begeistring! Han var på Villa Paradiso forrig dagen, men syntes denne pizzaen slo dem langt nedi støvlene…!! Artig, artig….;-)

  1. Ja, dette er en kjempegod pizza! Gleder meg allerede til å lage en ny pizzavariant på fredag! 😉

  1. Tror ikke det er nødvendig å doble starteren. Tror jeg ville ha satset på å gange opp oppskriften på starteren med ca 1,5, og doble resten. 😉

 5. Hei Trine! For noen dager siden ramla jeg over matbloggen din, og det eneste jeg spør meg selv om, er hvorfor jeg ikke fant denne før… 🙂

  Har allerede latt meg inspirere til mange av rettene på ukemenyene dine – vi opererer med ukemeny her i heimen og, og selv om vi bare er to store foreløpig er det jammen meg mye tid og penger å spare på planlegging. 🙂 – Enda mer moro er det når man får inspirasjon til å prøve nye oppskrifer 😀

  Som resultat av inspirasjon har jeg nå gått til anskaffelse av pizzastein – en stk Otta skiferstein fra Modena fliser (mer rustikk og adskillig billigere enn de du får på jernia o.l og veldig fint at den passer rett inn på steikovnens riller. 🙂 Fant også tipo 00 mel på meny, så på lørdag skal det bakes perfekt pizza her i heimen…spennende. 😉
  takk for ny matlgede, vi følger deg garantert videre!

 6. Hei!

  Har prøvd å finne pizza mel på internett men finner ingen som selger det i Norge kun i utlandet.
  har du noen tips? jeg bor i Bergen

  Anders:)

  1. Jeg har dessverre ikke tips om internettbutikker som selger pizzamel, men dette er tilgjengelig i de fleste velassorterte dagligvareforretninger, også i Bergen vil jeg tro. Lykke til! 😉

 7. Hei! STemmer det at det skal være bare 2-3 gram gjær i starteren? eller skal det være 20-30 gr slik at det tilsamen blir 50 gr i bunnen. Eller er nettopp poenget at det er lite gjær i denne?
  Barbro

 8. Hei 🙂 Er ikke pizzamel det samme som durumhvete? Fikk lyst til å prøve denne oppskriften i morra :))

 9. Heisann

  Jeg forstår ikke dette med starter.
  Blander jeg alle ingrediensene under ingredienser, setter i kjøleskapet over natta, tar bollen tilbake på maskinen og tilsetter ingrediensene under starter?

  Hilsen helt ny haha

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste