Pastagrateng er populær hverdagsmat - enkelt, mettende og veldig godt!

Ingredienser

PASTAGRATENG

600 g kjøttdeig eller karbonadedeig
nøytral olje
1 løk , finhakket
3 fedd hvitløk , finhakket
1 ts fennikelfrø , knust i morter
1/2 ts chiliflak eller 1/2-1 rød chili, finhakket
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl rødvin (kan erstattes med ca. 1 ss rødvinseddik)
600 g hermetiske tomater , hakket
1 stor gulrot , i små terninger
8 soltørkede tomater , finhakket
1 laurbærblad
sukker (smak til)
salt og pepper
300 g pasta (ca.)
6-7 cherrytomater , i skiver
200 g mozzarella , i skiver

TILBEHØR

frisk basilikum eller andre krydderurter
salat
godt brød

SLIK GJØR DU

Skjær opp alle grønnsakene slik at du har alt klart før du setter i gang.

Finn frem en gryte eller stekepanne med høye kanter. Krydre kjøttdeigen med salt og pepper og stek den raskt, til den er nesten gjennomstekt. Legg til side.

Stek løken i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. La hvitløken steke med det siste minuttet. Tilsett deretter knuste fennikelfrø, chiliflak (eller finhakket rød chili) og tomatpure, og la det stå å surre et par minutter før du tilsetter rødvinen. Rør godt sammen og la rødvinen koke nesten inn. (Har du ikke rødvin kan du tilsette ca. 1 ss rødvinseddik.) Tilsett deretter hermetiske tomater, gulrotbitene, soltørkede tomater, laurbærblad og kjøttdeig, og la det stå å trekke uten lokk i ca. 20 minutter. Tilsett eventuelt litt vann dersom du synes at kjøttsausen virker litt tykk. Fjern laurbærbladet, og smak til med litt sukker, salt og pepper.

Finn frem en ildfast form, ca. 22 x 22 cm. Smør formen, og fordel deretter kjøttsaus og pasta lagvis. Begynn og avslutt med sausen, og pass på at den fordeler seg godt over og imellom pastaen. Av pasta kan du benytte det du har tilgjengelig, for eksempel pasta penne, pastaskjell, lasagneplater eller canneloni (som jeg har brukt i denne oppskriften). Det er ikke nødvendig å koke pastaen først. Legg tomatskivene på toppen og fordel deretter mozzarella over.

Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i 30-40 minutter, til pastaen er al dente og mozzarellaen er gyllen. La retten hvile noen minutter og gi den deretter et dryss med friske krydderurter. Som tilbehør passer det godt med en grønn salat og godt brød, for eksempel eltefritt landbrød.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette ble faktisk veldig godt. Brukte fusillipasta og forkokte dem 4 minutter. Da trengte gratengen litt kortere tid i ovnen. Denne skal jeg lage flere ganger.

  2. Hei Trine!
    Visste ikke helt hvor jeg skulle poste dette men ser det har kommet ferdiglaget gnocchi i flere butikker (hvertfall Meny). Hadde vært så kult om du laget noen kreative oppskrifter med dette-både med og uten kjøtt. Innbiller meg at det er mye spennende man kan gjøre-og når man slipper å lage gnocchi fra bunnen blir det litt mer lavterskel også. Håper du tar utfordringen! 🙂

  3. Kjempegod oppskrift. Fennikel gjør susen. Jeg har laget retten med kjøttsaus og ost i ovnen og pasta og salat på si. Veldig godt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste