Sommeren er visstnok ikke den beste tiden å spise torsk på. Det sies at torsken er best i måneder med "R" i. Men, har du i likhet med meg noen fine torskefileter på lur i fryseboksen (eller du leser denne oppskriften i en måned med "R" i) kan det likevel lønne seg å fortsette å lese. Oppskriften er nemlig både enkel og god, og kan serveres både til hverdag og til fest. Den inneholder også mitt favorittilbehør til torsk, nemlig potet, tomat og oliven. Du trenger:

Ingredienser

Pannestekt torsk

500 g torskefilet (gjerne ryggstykke) i porsjonsbiter (ca.)
salt og pepper

Potetpurè

6-8 poteter
3 fedd hvitløk
1 ss smør
litt varm melk eller fløte
1 egg (kan sløyfes)
salt og pepper

Tapenade

100 g sorte oliven (gjerne Kalamata)
1-2 ansjosfileter
1-2 ts dijonsennep
1 ss olivenolje
bladpersille
salt og pepper

Lune tomater

10-12 cherrytomater , delt i to
litt smør
gressløk , finhakket

SLIK GJØR DU

Skrell potetene og kok de møre sammen med hvitløkfeddene. Hell av vannet og la de dampe litt. Mos poteter og hvitløk med en stapper eller lignende. Tilsett smør og egg og spe med (varm) melk til stappen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold pureèn varm.

Ha grovt havsalt på torskefiletene og la det stå å trekke i ca 20 minutter. Skyll av saltet, tørk med litt kjøkkenpapir og krydre med nykvernet pepper og litt salt. Stek filetene i varm stekepanne (men ikke på maksimal styrke) tilsatt en nøytral olje (for eksempel solsikkeolje eller soyaolje). Når oljen er varm legger du oppi fisken og steker den på 2-3 minutter på hver side. Tilsett litt smør i pannen og la det smelte. Øs litt stekesjy over torskestykkene med en skje. Ta stekepannen av varmen og la torsken hvile under lokk (eller aluminiumsfolie) i 5 minutter. Server umiddelbart.

Lag tapenade ved å tilsette alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til du får en jevn masse. Smak til med pepper og salt (om nødvendig).

La tomatene surre forsiktig i smøret i en annen stekepanne, til de blir såvidt gjennomvarme. Ha litt finhakket gressløk over – og vips så er tomatene klar.

Anrett gjerne torsken oppå den lune tomatsalaten, med potetpureèn ved siden av. Ha en raus klatt med tapenade oppå torsken og drypp gjerne noe av tomatsjyen over retten, om du ønsker det.

Enjoy!

(Inspirasjon til denne retten har jeg funnet på www.stromtorsk.no)

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste