Det er allerede en del panna cotta oppskrifter på bloggen, men denne skiller seg ut da den har et hint av karamell, og ikke minst sitron som etter hvert har blitt en gjenganger i de fleste rettene jeg lager. Panna cotta er som jeg tidligere har påpekt ypperlig gjestemat da den kan forberedes på forhånd og tar minimalt med tid å anrette når festen er godt i gang. Denne desserten laget jeg til utdrikningslaget jeg arrangerte for min venninne Liv, og da var det godt med det som var unnagjort for programmet var stramt og begivenhetsrikt. Desserten og dessertvinen, som var rett nr. 4 og vin nr. 5, kom på bordet sent på kvelden etter en lang og begivenhetsrik dag. Lysforholdene var derfor så som så, men jeg hadde heldigvis laget et par ekstra dessertglass som gutta mine kunne smake på dagen derpå, og som jeg nå kan dele med dere. Finn frem (til ca 6 porsjoner):

Ingredienser

Panna cotta

2 plater gelatin , bløtlagt i vann i 5-10 minutter
1-1,5 ss sukker
1 ss honning
4,5 dl kremfløte
1 vaniljestang , frøene
1/2 sitron , finrevet skall (kun det gule)

Bringebærsaus

300 gram frosne bringebær (ca.)
2 ss sukker (smak til) (ca.)
1/2 dl vann

Tilbehør

friske bær
Mynte eller sitronmelisse

SLIK GJØR DU

 

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la det ligge i 5-10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. (Min favorittkjele for formålet er fra Mauviel.) Tilsett honning og fløte og varm opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Del en vaniljestang på lang og skrap ut frøene. Vask og tørk sitronen og riv skallet på et zesterjern eller lignende (kun det gule). Tilsett vaniljefrø, vaniljestangen og sitronskallet, og la fløteblandingen stå å trekke på lav temperatur i ca 5 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i fløteblandingen. Sil deretter blandingen i en finmasket sil.

Hell fløteblandingen i 6 glass eller porsjonsformer. Fall ikke for fristelsen til å lage rause porsjoner. Dette er mektige saker og for mye av det gode kan bli alt for mye! Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar 2-4 timer. Denne desserten kan gjerne lages dagen før den skal serveres.

Kok opp bringebær, vann og sukker (smak til). La det småkoke i ca 5 minutter. Hell blandingen over i en fin sil og la den renne av. Hell tilbake i kasserollen og reduser sausen til omtrent det halve, til du får en ganske tyktflytende saus. Avkjøl.

Panna cotta kan anrettes på ulike måter; du kan servere den i glasset og helle sausen over, og deretter pynte med friske bær og urter, eller du kan for eksempel hvelve den over på en tallerken og ha saus og bær rundt. Dersom du skal hvelve panna cottaen kan det være lurt å skjære langs kanten med en liten, skarp kniv og deretter dyppe glasset forsiktig i varmt vann til puddingen løsner og lar seg hvelve ut.

Serveres gjerne med en kopp espresso, og/eller et glass dessertvin, for eksempel Falchetto Brachet d’Acqui eller Saracco Moscato d’Asti.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei,

    Prøvde denne, men panna cottaen stivnet ikke. Er det vannet i gelatinplatene eller selve platene som skal røres inn? Blandingen var også veldig nær kokepunktet, kan det være årsaken? Blandingen er tykkere etter en natt i kjøleskapet, men fortsatt flytende. Håper på kjapp tilbakemelding, da dette skal bli dessert til årets nyttårsmiddag 🙂

    Takk for en fin bok og godt nyttår.

    1. Du skal klemme ut vannet av de oppbløtte gelatinplatene og røre dem inn. Vannet skal ikke benyttes! Gjorde du det? I så fall er det det som er årsaken til at panna cottaen ikke stivner. Uansett tar det noen timer før gelatinen gjør at blandingen stivner. Lykke til!

  2. Det står at vi ikke må lage for store posjoner. Mannen min er uenig. Det smakte himmelsk.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste