Her kommer oppskrift på min favorittpai, som alltid slår an når den kommer på bordet. Og jeg vet hva jeg prater om, for jeg har nemlig noen slike på samvittigheten siden dette er den paien jeg har laget flest ganger. Jeg elsker kombinasjonen spinat, feta og soltørket tomat, og i paiskallet er det også full klaff! En variant av oppskriften er tidligere også publisert her og i Trines mat.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PAIBUNN

150 g smør , i terninger
200 g hvetemel
2-3 ss vann (kaldt)

PAIFYLL

1 rødløk , i tynne skiver
smør eller nøytral olje
250 g spinat , vasket og renset
2 fedd hvitløk , finhakket
6-8 soltørket tomat , i biter
150 g feta , i terninger
4 egg
4 dl melk eller matfløte
salt og pepper
friske krydderurter , f. eks. basilikum, persille og/eller gressløk

SLIK GJØR DU

Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smør, og tilsett vann til du får en jevn konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn det som er nødvendig til at den er godt blandet. Form deigen til en pølse som er 24-26 cm lang, pakk den inn i plast og la den ligge i kjøleskapet i minst en time, men gjerne enda lengre.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Smør og strø en paiform ca. 24-26 cm i diameter (les her hvordan du gjør det).

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen og sidene i formen. (Eller kjevle ut deigen på melet underlag, hvis du heller foretrekker det.) Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Stek løken i litt smør eller olje, til den er blank og myk. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden. Rens og skyll spinaten, og la den renne av, og la den deretter surre med løken til den så vidt faller sammen. Krydre med litt salt og pepper. Ha blandingen over i paiskallet og fordel soltørkede tomater og fetaost over.

Pisk sammen egg, melk/matfløte, salt, pepper og friske urter, og hell blandingen i paiskallet. Stek paien på midterste rille ved 200 grader i 25-30 minutter, til paiskallet er gyllent og paifyllet har stivnet.

Paien kan serveres varm eller kald. Som tilbehør smaker det godt med en enkel salat, av for eksempel rucculasalat, cherrytomater og pinjekjerner, sammen med en god olivenolje og litt balsamicoeddik.

PAI MED SPINAT, TOMATER OG FETA

TIPS

 • Ta gjerne vare på rester og ha dem med i lunsjboksen dagen etter. Paien må ikke varmes opp igjen da spinat som er oppvarmet ikke bør varmes opp på nytt. Les mer om det her.
 • Sjekk ut de øvrige paioppskriftene på bloggen, du finner dem samlet her (både salte og søte).

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei,
  Hvor lenge kan denne paien stå i kjøleskapet?
  Er bedt om å lage den til et bryllup, men håper å få laget den et par dager i forveien.
  Blir det bra tror du?

 2. Har laget denne X antall ganger da den er både min og mannens favoritt. Bruker alltid 200 gram feta (grunnet pakningen), og i dag tok jeg pesto i fløte-egg-røren. Det ble jaggu den beste varianten vi har laget så langt! I tillegg lagde vi 0,5 gang mer deig for en litt tykkere bunn. Skikkelig deilig kose- og hverdagsmat!

 3. Hei,
  ser at denne her oppskriften over, er lagt ut for flere år siden. Bare søkte på «spinat og fetaost», fordi jeg har lyst få til å lage hjemmelaget børek med spinat og feta, med ferdig filodeig. Har du en god oppskrift? Har generelt stor sans for din måte å lage mat på, så det hadde vært litt stas hvis du hadde en fin oppskrift å dele.

  1. Jeg har nettopp laget og fotografert en oppskrift på små filoruller fylt med spinat og feta. Det er bare å følge med fremover. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste