Ovnsbakt torsk med lun spinatsalat, sellerirotmos og balsamicosaus

En ny torskefavoritt med deilig balsamicosaus. Som tilbehør serverte jeg en lun spinatsalat, smaksatt med soltørkede tomater, rødløk og hvitløk. Sellerirotmosen kan eventuelt byttes ut med hjemmelaget potetmos (tilsatt litt hvitløk). Til 3 porsjoner trenger du omtrent:

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 3 porsjoner
Annonse

Ingredienser

Ovnsbakt torsk

500-600 g torskefilet
olivenolje
sitron
salt og pepper

Sellerirotmos

500 g sellerirot (ca.), i biter
2 poteter , i biter
1 ss smør
melk fløte, creme fraiche eller rømme
salt og pepper

Spinatsalat

250 g spinat (ca.), vasket og renset
1 rødløk , i tynne båter
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1 neve soltørkede tomater , grovt hakket
salt og pepper

Balsamicosaus

1 sjalottløk , finhakket
1/2 ss smør
1 ts tomatpuré
1/2 dl grønnsaksbuljong eller kraft
1/2 dl vann
1 dl rødvin (ca.)
2-3 ss god balsamicoeddik
1-2 ss soyasaus
timian grovt hakket
Nykvernet pepper
1 ss smør (eller maisenna)

SLIK GJØR DU

 

Kok sellerirot og poteter i usaltet vann, til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la grønnsakene dampe på lav varme i et par minutter. Tilsett smør og spe med melk/fløte/creme fraiche til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper, og hold mosen varm.

Legg fiskefiletene i et smurt ildfast fat, drypp over litt sitronsaft og krydre med salt og pepper. Bakes i ovnen ved 200 grader i ca 12 minutter, eller til fisken såvidt faller fra hverandre.

Fres sjalottløken i smør, til løken blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond utrørt i vann), vann og krydderet – og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn smøret og smaker til med nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Fres løk og hvitløk i smør eller olje, til løken blir blank og myk. Tilsett soltørket tomat og spinat og la den surre med til spinaten såvidt faller sammen. Smak til med salt og pepper, og server umiddelbart.

Server torsken sammen med sellerirotmosen og spinatsalaten, og drypp balsamicosausen over.

Enjoy!

  1. Dette ser nydelig ut!
    Jeg var så heldig når jeg var i syklubb her om dagen, at fiskebilen kom og jeg sikret meg noen kilo med flotte torskerygger. Gleder meg til å prøve denne retten.
    I dag er det mye som skjer, så da tyr jeg til “Laks med wok og søt soyasaus” – gleder meg 🙂

  2. Nok engang, tusen takk for inspirasjonen. Jeg gleder meg til å servere den retten til meg selv og kanskje noen flere. Jeg er ikke så flink å sette etter meg spor men jeg er desto flinkere å sette igang og servere. Det er kanskje det viktigste! Ha en strålende kveld.

  3. Hei, denne retten var fantastisk!!!!! Jeg var i utgangspunktet ikke glad i tomat og fisk sammen, og slett ikke i soltørkede tomater og spinat………Men, dette var en utrolig smakrik rett med fin balanse. Alt var godt. Tusen takk.

  4. Hei! Takk for kjempeinspirerende matblogg! Et spørsmål om denne retten: Bruker du frisk spinat? Kan fryst brukes? Jeg skal servere denne retten, som forøvrig ser helt utrolig lekker ut, til gjester i morgen og er kjempespent på resultatet. En liten ting til, tenkte på å servere pavlova til dessert, men har du forslag til forrett?

  5. Nå har jeg fulgt matbloggen din i snart 2 år og her i huset har vi sluttet med “kjedelige”
    middager, takket være deg. Har anbefalt deg til mange av mine kollegaer.
    Fikk denne retten servert av min datter på morsdagen og det var en ren nytelse. Tror ikke jeg har kjent så mange forskjellige smaker på en gang, innertier.
    Gleder meg til fortsettelsen.

  6. Denne, og faktisk alle andre, oppskrifter jeg har fått fra din blogg, har vært helt på topp. Du har en egen evne til å gi oss overkommelige oppskrifter som gir veldig smakfulle måltider. Har blitt en trofast tilhenger. Takk:) Mari

  7. Takk for inspirasjon. Jeg hadde ikke soyasaus eller timian så jeg prøvde med litt timianhonning fra Kreta. Og spinaten fikk selskap av 3 never bladpersille. Det var godt 🙂

  8. Fantastisk nydelig og enkelt å lage. Veldig glad for spinatsalaten, synes det er vanskelig å finne måter å tilberede spinat på som smaker skikkelig godt, men dette var utrolig lett og velsmakende!
    Tusen takk:-)

  9. Hei:)
    Bruker oppskriftene dine masse:) ukentlig blir de brukt:)
    Prøvde meg på sellerirotmos her om dagen, men det ble litt rar konsistens på den..
    Den ble litt ” kleimete” hvis det sier deg noe;):P åsså brukte jeg flere poteter og stavmixer..

    #lene#

  10. Vi lurer på om det går å bytte ut torsk med laks i denne retten? Vi skal nemlig ha gjester som foretrekker laks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits