Det er noe spesielt med gryteretter som får putre vel og lenge, slik at alle de gode smakene får satt seg og kjøttet blir supermørt. Her er det storfekjøtt, tomater og rotgrønnsaker som sammen skaper magi i gryta. Når alle ingrediensene er kuttet opp og kjøttet er forstekt skal alt opp i en og samme gryte, og herifra er det grei skuring - sett på lokk, inn i stekeovnen og la den stå å kose seg der i minst 2 timer. Da kan du for eksempel gå en tur, trene eller lese - eller ingen ting.

Ingredienser

800 - 1000 g storfekjøtt (høyrygg eller bog), i terninger ca. 2 x 2 cm
salt og pepper
nøytral olje til steking
2 1/2 dl vann
2 ss oksefond
800 g hermetiske tomater , hakkede
1 ss tomatpuré
5 poteter (kokefaste), i terninger
3 gulrøtter , i terninger
2 persillerøtter , i terninger
1 rød paprika , i terninger
200 g småløk
4 fedd hvitløk , finhakket
2 ts provencekrydder
2 laurbærblad
2 ss hvetemel , utrørt i litt vann
1-2 ss balsamicoeddik (vellagret)
2-3 klyper chiliflak
kajennepepper
gressløk , persille eller timian

SLIK GJØR DU

One pot kjøttgryte med rotgrønnsaker

Sett stekeovnen på 150 grader, over- og undervarme. Skjær opp kjøtt og grønnsaker som angitt.

Krydre kjøttet med salt og pepper og stek det raskt på alle sider. Stek kjøttet i 2-3 omganger, slik at du får en fin stekeskorpe på det (skal ikke være gjennomstekt). Tilsett gjerne litt vann i stekepannen mellom hver omgang, slik at du får med deg alle de gode smakene (ta vare på stekesjyen og tilsett under neste punkt). Legg kjøttet til side.

Finn frem en ildfast gryte med lokk som tåler 150 grader (for eksempel jerngryte, römertopf eller keramikkgryte). Ha vann/stekesjy, oksefond, hermetiske tomater, tomatpurè, grønnsaker, hvitløk, provencekrydder og laurbærblad i gryta. Rør ut hvetemelet i litt vann og tilsett det også. Rør godt sammen, tilsett kjøttet og gi det hele et forsiktig oppkok. Ha på lokk og sett gryta på rist på nederste rille i stekovnen. La gryta stå å kose seg i 2-2,5 timer, mens du gjør helt andre ting. Fjern laurbærbladene og smak til med balsamicoeddik, chiliflak, salt og kajennepepper.

Rett før servering gir du retten et lite dryss med friske krydderurter, for eksempel gressløk, timian eller persille. Serveres med godt brød og gjerne et glass rødvin.

One pot kjøttgryte med rotgrønnsaker

TIPS

 • Sliter du med å fjerne skallet på småløk? Ha løken oppi en kjele med kokende vann og la den trekke i ca. ett minutt, før du heller av vannet og har løken oppi iskaldt vann. Fjern deretter skallet.
 • Denne retten kan også tilberedes på koketoppen. La den stå å trekke under lokk i 2-2 1/2 timer. Rør av og til.
 • Skal du lage mat til mange? Ta gjerne en titt på denne artikkelen («Hvor mye?») for tips når du skal oppjustere en oppskrift.
 • Alle one pot-oppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar nedenfor, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, takk for herlig oppskrift, akkurat det jeg var ute etter.
  Jeg lurer på når kjøttet skal oppi gryta?
  Vennlig hilsen Ingebjør

 2. Hei. Denne er nå klargjort til vi får besøk i kveld. Ettersom vi vil være opptatt utomhus store deler av dagen lurer jeg på om det gjør noe at den kanskje står 3-1/2
  Time

 3. Fantastisk god! Lager den for andre gan nå 🙂
  Erfaringen er imidlertid at jeg må tilsette ca tre ganger så mye vann (og da litt ekstra fond) som i oppskriften:)

 4. Hei!
  Denne gryta var fantastisk god! Eg hadde ikkje småløk så eg brukte vanleg gul løk.
  Det gjekk heilt fint. Nydelig smak!

 5. Denne retten ble kjempegod. Jeg kuttet ut hvetemel og brukte brun maizena når kjøttet var blitt mørt. Var redd det skulle sette seg i bunnen hvis jeg brukte hvetemel. Veldig god på smak som alle andre oppskrifter fra din blogg. Tusen takk for at du deler.

 6. Hei Trine! Denna grytan står i ugnen nu. Ett spörsmål till nästa gång. Lägger du i smålöken hel eller ska de delas/hackas? Är smålök samma som schalottenlök? (Jag hade i hackad gul lök idag)

  1. Jeg bruker vanligvis små delikatesseløk, og de kan tilsettes hele (uten skall). På dette bildet har jeg brukt sjalottløk som er delt i to. Du kan fint benytte hakket gul eller rød løk også. Håper det smakte. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste