Pavlova er en nydelig dessert eller kake - om du vil, som er enkel å lage og som alltid imponerer når den kommer på bordet. Noe å tenke på i påsken, kanskje?
Kaken er oppkalt etter den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova, da den er florlett og sprø. Der slutter nok også likheten mellom danse-Pavlova  og kaloribombe-Pavlova, for dette er mektige saker! Vi som ikke er ballettdanserinner kan imidlertid unne oss en bit eller to, iblant. Her kan det nemlig være vanskelig å begrense seg, hvis det er et poeng.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Pavlova

2 eggehviter
75-100 g sukker

Limekrem

200 g creme fraiche
1-2 ts sukker
1 lime , saft (smak til) og skall
1 beger friske blåbær eller andre bær

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen, da vil nemlig få problemer med å lykkes med pavlovadesserten din. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til det blir stivt. Bruk kjøkkenmaskin eller stavmikser.

Ha marengsen i en sprøytepose eller plastpose og sprøyt ut små «reder» (ca. 8 cm i diameter, med en ekstra «runde» langs ytterkanten) på bakepapirkledt stekebrett. Stekes på varmluft 120 grader i ca. 60 minutter. Avkjøl pavlovaene på rist. (Steker du en stor pavlova vil den trenge noe lengre steketid.)

Smak til creme fraiche med sukker og litt limesaft. Stivpisk blandingen med en håndmikser/stavmikser og fordel limekremen oppå minipavlovaen. Fordel bærene over og strø det revne limeskallet over.

Dette er kjempefin gjestemat som kan forberedes på forhånd, men den siste «finishen» (dvs. å legge på krem og bær) bør du ta når gjestene sitter til bords.

Enjoy!

(Alternativt kan du prøve deg på DENNE pavlovaen, med sjokolade og balsamicoeddik.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Syns det er så dumt at du alltid på poengtere at det er kaloribomber, hva er vitsen med å lage, og nyte, slike desserter hvis man skal sitte å ha dårlig samvittighet mens man spiser…?
  Marengs er jo også forsåvidt ikke spesielt kalorifyllt, bruker man da fettredusert crème fraiche så er jo denne desserten under gjennomsnittet.

  Men ellers må jeg få si at dette er en flott nettside, med mange fine oppskrifter! 🙂

  Janne

  1. Jeg er litt overrasket over at du mener jeg alltid poengterer «at det er kaloribomber» slik at man får dårlig samvittighet når man spiser slike desserter. Jeg legger vekt på å spise sunt i hverdagen og koser meg med dessert en gang iblant, med god samvittighet. Det er nettopp noe av det jeg ønsker å gi uttrykk for med denne bloggen, at det skal være mulig å kose seg med både sunt – og søtt. Det jeg ønsket å illustrere med «kaloribombe»uttrykket i dette innlegget var forskjellen mellom kaken og ballettdanserinnen, og slett ikke å gi meg selv eller noen andre dårlig samvittighet for å kose seg med denne herlige desserten. 😉

 2. Hei!
  Tenkte å prøve disse i påska 🙂 Men lurte på en ting, skal disse stekes ca. 50 minutter uavhengig av om det er 4 minipavlovaer eller 1 stor? Steketiden er uansett den samme?
  Hilsen Kari Anne

  1. En stor pavlova må nok steke noe lengre enn flere små, ca 10-15 minutter mer vil jeg tro, men det må du nesten se an mot slutten av steketiden. God påske til deg og dine! 😉

 3. Hei Trine,
  Jeg ser at det ligger mange Pavlovaoppskrifter ute på nett som bruker maizena og hvitvinseddik i marengsen, har du noen erfaring med å bruke det i tillegg til sukker/eggehviter?

 4. Hei!
  Tenkte og prøve denne til 17.mai til meg og samboeren. Siden vi er bare to, lurte jeg på om oppskriften kan halveres?

  Herlig blogg du har med masse inspirerende oppskrifter 🙂

  1. Godt valg! Det skal i utgangspunktet gå bra å halvere den, men du kan eventuelt lage denne porsjonen av marengsen og lage marengs (dotter) av det som blir igjen. Vi er 2 voksne og 1 barn hjemme hos oss og jeg lager denne porsjonen, 2 vanlige og en liten pavlova og noen «dotter» av denne oppskriften. 😉

 5. Hei! Denne så utrolig god ut! Vet du om man kan lage dette selv om man ikke har varmluftsovn? Vi har bare stekefunksjon 🙂 Takk for svar! 🙂

 6. Fulgte tipset til nyttårsmeny og laget minipavlova til dessert. Jeg synes kombinasjonen av søt marengs og syrlig creme fraiche var nydelig. Men den piskede creme fraichen ble litt mer tyntflytende enn kremaktig. Er det slik det er eller er det mulig så få den stiv nok til at den ikke renner av marengsen? Tips mottas med takk for dette må jeg prøve igjen 🙂

  1. Den syrlige kremen skal være ganske så kremaktig, så du har trolig ikke pisket den lenge nok, eller så var den for varm. Når det gjelder pisking av creme fraiche gjelder de samme prinsipper som når man pisker kremfløte. Lykke til neste gang!

   1. Opplevde det samme, den ble så flytende. Får prøve å piske leeenge da. MEN, kan man piske den før gjestene kommer, og den vil holde seg stiv? Takknemlig for svar, skal ha middagsbesøk på kommende lørdag…
    Ps! Jeg bare elsker bloggen din, og har kjøpt alle kokebøkene dine!
    Klem frameg!

 7. Sitter og spiser en porsjon av denne desserten, – måtte prøvesmake før gjestene kommer i kveld. Vanvittig god! Skal servere en variant av GMN torsken din til hovedrett. Bor i Florida og her er jeg kommet over en fisk som heter Grouper, – fastere i fisken enn torsk. Veldig god. Har også funnet en chorizo pølse her som er annerledes en den tørre spekevarianten jeg har funnet i Norge. Den jeg bruker her, er «fersk» og når jeg steker den faller den fra hverandre, – som kjøttdeig. Men den er VANVITTIG god! I kveld skal jeg prøve en sterk kyllingpølse i salsaen i stedenfor, fordi en av gjestene ikke spiser svin. Håper det blir godt likevel:-)

 8. Denne desserten var fantastisk god!
  Lagde den i dag til 8 gjester, og alle var enige om at den var helt fantastisk.
  Så enkel å lage, og alikevel virket den så eksklusiv!
  Tusen takk for en ny favoritt!

 9. Hei, i dag prøvde jeg denne desserten.
  Jeg tok creme fraishen rett ut av kjøleskapet. Pisket den ganske stiv, men da jeg pisket videre med limesaften og sukkeret falt den helt sammen og ble tynnflytende igjen. Ble aldri stiv igjen… Et tips er å poengtere at en kanskje skal ha i sukker og limesaften fra starten av??
  Ellers smakte den veldig godt, men var ikke brukende til marangsbunnen :-/

  Silje

  1. Så dumt at du ikke fikk pisket den stiv. Jeg mener det fremgår ganske klart at man skal blande sammen alt før man begynner å stivpiske creme fraicheblandingen. 🙂

 10. Hei! Tenkte å lage denne desserten til lørdag. Vi skal ha med oss desserten og jeg lurer på om denne kremen vil tåle at jeg pisker den sammen på forhånd og lar den stå kaldt i en tett bolle? Da er det bare å ta kremen på marengsen etter middagen…

  Takk for supre oppskrifter!

 11. Hei
  Har prøvd denne med hell tidligere. Veldig god!
  Lurer på om kremen kan passe til en type brownie sjokoladekake? Eventuelt bytte ut lime med appelsin? Hva tror du?

  1. Jeg har ikke så god kjennskap til kesam, men jeg tviler på om den kan stivpisket på samme måte som creme fraiche? Du kan eventuelt smake til kesamen på samme måte som i oppskriften og ellers servere den til som den er?

 12. Du svarte ikke på dette spørsmålet lengre opp og nå lurer jeg på det samme…

  Hei! Tenkte å lage denne desserten til lørdag. Vi skal ha med oss desserten og jeg lurer på om denne kremen vil tåle at jeg pisker den sammen på forhånd og lar den stå kaldt i en tett bolle? Da er det bare å ta kremen på marengsen etter middagen…

  Takk for supre oppskrifter!

  1. Jeg pisker alltid kremen rett før den skal serveres, og kan dessverre ikke si hvordan den vil tåle å bli pisket sammen på forhånd.

 13. Her står det at de skal avkjørselen på rist. I den andre oppskriften(hel stor kake) står det avkjøles i ovnen. Hva er best? Har selv alltid latt den stå og avkjøle seg i ovnen til dagen etter ,og da har den blitt veldig krispy og fin. Skal lage 17 posjoner nå til helgen, så fint om jeg ikke trenger avkjøle de i ovn, bare de ikke blir for seige..?!

 14. Denne er så fantastisk god!???? lagde den første gang til 17 mai for noen år siden, og siden har den vært en favoritt i familien. Nå må jeg lagde tripper porsjon for at det skal være nok, tilogmed min far som ikke er noen søtmoms forsyner seg flere ganger!!

 15. I dag har to av elevene mine på 6. trinn laget denne i Kokkekamp, og den var supergod! De laget fem små pavlovaer og pyntet med kiwi i tillegg til lime. Læreren er imponert☺

 16. Hei! Jeg laget denne i kveld, og den var veldig god, men kremen ble tyntflytende. Først blandet jeg limesaft og sukker i creme fraichen før jeg pisket. Den ble veldig tynn, så jeg kjøpte ny creme fraiche som jeg pisket kun med sukker. Den ble mer stiv, men ble tyntflytende igjen da jeg blandet inn limesaften. Hva gjør jeg galt? Kanskje jeg har hatt i for mye limesaft – hvor mange spiseskjeer bruker du? Jeg har lyst til å få den til, for den smakte veldig godt!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste