På menyen i dag er desserten jeg serverte på nyttårsaften, nemlig en luftig panna cotta smaksatt med min favorittlikør Grand Marnier og med en syrlig pasjonsfruktsaus og søte bringebær som tilbehør. Desserten ble servert til gode venner som avslutning på en fireretters middag. En søt og god finale på et fantastisk 2012, som ble servert rett før vi gikk inn i 2013 som ligger an til å bli et flott og spennende år det også.

Ingredienser

Panna cotta

2 plater gelatin , bløtlagt i vann i 5-10 minutter
1-1,5 ss sukker
1 ss honning
5 dl kremfløte
1 vaniljestang , frøene
1/2 sitron , finrevet skall (kun det gule)
1-2 ss Grand Marnier (kan sløyfes)

Pasjonsfruktsaus

8-10 pasjonsfrukt
melis litt
bringebær , til dekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la de ligge i 5-10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning og 4,5 dl fløte og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Del en vaniljestang på lang og skrap ut frøene. Vask og tørk sitronen og riv skallet på et zesterjern eller lignende (kun det gule). Tilsett vaniljefrø, vaniljestangen, sitronskall og Grand Marnier (smak deg frem), og la fløteblandingen stå å trekke på lav temperatur i ca 5 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i fløteblandingen. Sil deretter blandingen i en finmasket sil og la den avkjøles i ca 15 minutter. Pisk 0,5 dl kremfløte til krem og bland den forsiktig inn i fløteblandingen.

Hell fløteblandingen i 5-6 glass eller porsjonsformer. Fall ikke for fristelsen til å lage rause porsjoner. Dette er mektige saker og for mye av det gode kan bli alt for mye! Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar 2-4 timer. Denne desserten kan gjerne lages dagen før den skal serveres.

Denne gangen valgte jeg pasjonsfruktsaus, som er noe av det enkleste man kan lage. Del mesteparten av pasjonsfrukten i to og skrap ut fruktkjøttet og smak til med melis til du får en fin balanse mellom det syrlige og søte. Spar 1/2 pasjonsfrukt til hver porsjon til dekor (eller ha all pasjonsfrukten oppi sausen hvis du ikke er så opptatt av dekor).

Panna cotta kan anrettes på ulike måter; du kan servere den i glasset og helle sausen over, og deretter pynte med friske bær og den halve pasjonsfrukten. Alternativt kan du hvelve panna cottaen over på en tallerken og dekorere med saus, bær og pasjonsfrukt rundt. Dersom du skal hvelve panna cottaen kan det være lurt å skjære langs kanten med en liten, skarp kniv og deretter dyppe glasset forsiktig i varmt vann til puddingen løsner og lar seg hvelve ut.

Serveres gjerne med en kopp espresso, og/eller et glass dessertvin, for eksempel Trivento Brisa de Otono 2011.

Enjoy!

(Resten av menyen besto av helstekt indrefilet av storfe med rødvinsaus, saltbakte løk, hasselbackpoteter og annet godt tilbehør, Limemarinert laks med mango- og avokadosalsa til forrett og ost med godt tilbehør til mellomrett – før denne desserten kom på bordet.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Jeg lagde panna cotta for første gang på nyttårsaften. Den var veldig god, men det meste av vaniljefrøene sank til bunnen i glasset.. Hva gjør man for å unngå dette egentlig? 🙂

  1. Det skjer av og til for meg også, men jeg synes ikke det gjør noe. Jeg antar at dersom du venter litt før du heller fløteblandingen oppi glassene/formene så vil vaniljefrøene fordele seg litt jevnt over. 🙂

 2. Hei,

  hvor er det blitt av utskrifts-knappen? Plutselig blitt mye vanskeligere å få en utskrift uten reklamen og kommentarene?

  1. Den har dessverre blitt borte ifbm overflytting til ny server. Det er enda endel mangler på bloggen, men de blir rettet opp etterhvert. 🙂

 3. Hei! Det står først 4,5dl + 1,5dl fløte og senere “Pisk 1/2 dl kremfløte”. Hvilken er riktig? Eventuelt hvor blir det av den siste dl?

  1. Oioi, her hadde det lurt seg inn en ekstra dl fløte… Det skal være 0,5 dl fløte som skal stivpiskes og vendes inn til slutt. Takk for at du sa ifra! 🙂

 4. Hei, takk for fin blogg! Bare en liten ting, det heter “Grand Marnier”, ikke “Grand Mariner”.

 5. Hei Trine!

  Hva kan jeg eventuelt erstatte Grand Marnier`en med? Har masse forskjellig heime, berre ikkje den… 🙂 Tusen takk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste