Lammestek med godt tilbehør hører påsken til, og står alltid på menyen hos oss på påskeaften. Her er fjorårets påskelam, som ble servert med en smakfull paprikasaus, asparges med ristede valnøtter og saltbakte poteter. Det slo så godt an at den også ble tatt med i kokeboken min, sånn helt på tampen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMESTEK

1,2 kg surret lammestek (ca.)
3-4 fedd hvitløk
2-3 kvaster rosmarin
salt og pepper

PAPRIKASAUS

2 røde paprika store , delt i to på langs
3-4 tomater store
3-4 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
balsamicoeddik
salt og pepper

SALTBAKTE POTETER

800-900 g små poteter , f. eks. Amadinepoteter
8 dl vann
7 dl grovt havsalt

ASPARGES MED RISTEDE VALNØTTER

1 bunt asparges (eller aspargesbønner/brekkbønner)
1 neve valnøttkjerner , ristet
2-3 ss smør

SLIK GJØR DU

Lammestek med paprikasaus, asparges og saltbakte poteter

Del paprikaene i to på langs, fjern frø og hinner, og legg dem med snittsiden ned på en bakepapirkledd stekebrett. Skjær et kryss ved stilken på tomatene og legg dem hele sammen med paprikaene og den halve hvitløken. Pensle grønnsakene med litt olje og bak dem ved 230 grader i ca. 20 minutter, til grønnsakene er møre og skinnet på paprikaene og tomatene er blitt skrukkete. Legg grønnsakene i en tett pose. La grønnsakene avkjøles noe, og fjern deretter skinnet på paprikaene og tomatene. Kjør grønnsakene med stavmikser eller blender til du får en jevn saus. Smak til med olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper. Hold sausen varm.

Lammestek med paprikasaus, asparges og saltbakte poteter

La lammesteken ligge i romtemperatur et par timer, hvis du har anledning. Stikk noen hvitløkfedd og rosmarinkvister i steken. Bind opp steken med bomullstråd eller lignende, og gni den inn med salt og pepper. Stekes raskt på alle sider i litt nøytral olje tilsatt litt smør.

Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet og legg det i en ildfast form. Stekes ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-64 grader, etter 1,5 til 2 timer. Har du tid kan du gjerne senke steketemperaturen noe, for eksempel til 100 grader, og ellers steke det til det oppnår ønsket kjernetemperatur. La lammesteken hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i passende skiver.

Lammestek med paprikasaus, asparges og saltbakte poteter

Vask potetene (viktig å beholde skallet på) og kok potetene i vann og salt, til potetene er møre etter ca. 25 minutter. Hell av vannet og la potetene dampe noen minutter uten lokk, til de har dampet tørr.

Lammestek med paprikasaus, asparges og saltbakte poteter

Rist de grovt hakkede valnøttene i en tørr stekepanne, og legg til side. Kok aspargesen i litt vann tilsatt salt og litt sukker, til de er møre, etter ca. 3 minutter. Hell umiddelbart av vannet. Fres aspargesen i smøret i ca. 1 minutt og tilsett deretter de ristede valnøttene.

Server lammesteken med paprikasaus, saltbakte poteter og asparges som tilbehør.

TIPS

  • Dersom du ønsker en mer tradisjonell saus kan jeg anbefale en rødvinsaus.
  • Får du lammestek til overs kan du lage lammekebab av restene.
  • Alle oppskriftene med lammekjøtt finner du samlet her.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste