Vi er inne i den beste lammesesongen, og vi koser oss med lam i ulike forkledninger så ofte vi kan. Det være seg lammeskanker, fårikål, gryteretter eller lammestek. I dag er det lammefilet som står på menyen, sammen med en deilig rotfruktgrateng. Her har jeg virkelig slått meg løs med høstens godsaker, som for eksempel poteter, gulrøtter, søtpotet, kålrot og sellerirot. Det ble kjempegodt, helt ubeskjedent! Det hele toppes med smørstekte kantareller og en smakfull rødvinssaus. Klar for et festmåltid i helgen? Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Lammefilet

600-700 g lammefilet
salt og pepper
olje og smør til steking
frisk timian eller rosmarin

Rødvinssaus

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1-2 ts tomatpuré
1 dl lammekraft ( jeg brukte den fra Jacobs)
1 dl vann
1 dl rødvin
3-4 ss balsamicoeddik
2-3 ss soyasaus
1 laurbærblad
nykvernet pepper Litt
1-2 ss smør , røres inn til slutt

Rotfruktgrateng

1-2 poteter store , i tynne skiver
1 søtpotet stor , i tynne skiver
1/4-1/2 sellerirot , i tynne skiver
1/4 kålrot , i tynne skiver
2-3 gulrøtter , i tynne skiver
salt og pepper
smør , i tynne skiver
frisk timian , hakket
100 g ost revet
1-1.5 dl fløte
1.5 dl melk

Smørstekte kantareller

kantareller
smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Begynn med rotfruktgratengen siden den trenger en times tid i ovnen. Skjær alle grønnsakene opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har.

Det er vanskelig å angi mengden av de ulike grønnsakene eksakt, så her må du se an magemålet til middagsgjestene når du beregner porsjonsstørrelsen. Smør et ildfast fat og legg grønnsaker og urter lagvis. Ha ost og smør mellom lagene (omtrent annenhver gang), og krydre med litt salt og pepper. Hell over fløte og melk, og avslutt med et lag med ost. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i ca 1 time totalt, eller til grønnsakene er møre og fine.

Krydre lammekjøttet med salt, pepper og hakket frisk timian. Stekes i smør på sterk varme til du har en fin stekeskorpe over det hele. Legg lammefileten i et ildfast fat og sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen.

Når rotfruktgratengen har stekt i ca 50 minutter tas den ut av ovnen og kles med litt aluminiumsfolie. Senk varmen til 125-150 grader og sett inn kjøttet. Stek kjøttet til det har en kjernetemperatur på 62-65 grader. Ta ut kjøttet og legg litt aluminiumsfolie lett over. Husk at kjøttet må hvile i minst 15 minutter.

Skru opp varmen til 200 grader og sett inn gratengen igjen. La gratengen stå til den er ferdig, etter ca 10 minutter – og da er jo også kjøttet klart for å skjæres opp i passende skiver.

Mens kjøttet steker lager du sausen: Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond) og vann – og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering fjerner du laurbærbladet og rører inn 1-2 ss smør og smaker til med nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Rens kantarellene og fres dem i litt smør i noen minutter. Krydre med salt og pepper.

Skjær opp gratengen i passende stykker og anrett på tallerkenen sammen med lammefileten og de smørstekte kantarellene. Ha over litt saus, og server resten ved siden av. Er dere mange til bords er det enkleste selvsagt å sette alt på bordet slik at den enkelte kan forsyne seg selv.

Vintips: Selvapiana Chianti Rufina

Dette tilbehøret kan selvsagt fint benyttes til andre stykningsdeler av lammet, som for eksempel lammestek, lammesadel og lammeskanker. Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette her så utrolig godt ut, må prøves snarest!!:)
  Jeg lurte på en ting ang tara smak magasinet som jeg har kjøpt, lurte på om du kunne prøvesmake noen av oppskriftene i bladet, og anbefale noen her på bloggen? Jeg blir lett frista av maten i de bladene, men sjeldent at jeg lager dem selv. 🙂

  1. Jeg lager av og til retter fra Tara Smak eller andre matblader, men har dessverre ikke kapasitet til å legge ut flere oppskrifter enn jeg allerede gjør.

 2. Hei Trine.
  Så utrolig deilig det såg ut. Om jeg bytter ut lam med ett stykke indre/ytrefilet av okse, er det samme behandling og steketid på kjøttet??

 3. hei Trine,
  Lagde lammefilet oppskriften din i dag, og den smakte like godt som det så ut.
  Jeg har fulgt bloggen din en stund, og plukket opp mange gode tips og oppskrifter.
  Tusen takk!

 4. Dette var en utrolig nydelig rett!! TUSEN TAKK for super matblogg:-). Bruker den så og si hverdag!:-)

 5. Bestilte mandolinen du har brukt fra bonordisk.no, men i nettbutikken står det at den er justerbar. Ser ikke ut som det går an å justere den (nå som jeg har fått den). Eller er det jeg som ikke skjønner hvordan det gjøres? Hadde vært fint å kunne få ulik tykkelse på grønnsakene alt etter hva man skal lage..

 6. Hei, Trine
  Nå er jeg vel optimistisk med tanke på svar, men prøver likevel. Alt til denne retten er handlet inn. Familien til middag i morgen. Jeg lurer rett og slett på hvor lang tid omtrent det tar for lammet å nå opp til temperaturen 62 grader på temperatur 125 grader. Vi har din sashiimi til forrett mens kjøttet hviler, men så er det denne logistikken da, litt dårlig der. Gjestene kommer 19. Denne gangen blir vi kun 6 voksne til bords, så vi satser høyt med ost og creme brulée etterpå. For øvrig har vi blitt en mafia her også, så veldig glad for oppskriftene dine til slike sammenkomster. Takk for din flotte kokebok som jeg storkoser meg med! Nå har min elskede mann, en av bonussønnene og jeg akkurat nytt din choriizotorsk, før nevnte sønn for videre til fest. Roen har senket seg. Tusen takk for all inspirasjon!

 7. Hei Trine

  Syntes du har utrolig mange fine oppskrifter.
  Håper du kan svare meg på hvor lang tid kjøttet skal stå i ovnen, sånn ca.

  På forhånd takk 🙂

 8. Denne oppskriften ble testet i går og det ble et utrolig godt og vellykket måltid 🙂
  Spesielt rotfruktgratengen falt i smak. TAKK 🙂

 9. Dette var eit deilig måltid! Gjestene var spesielt begeistra for rotfruktgratengen og ville ha oppskrifta. Den kan nok brukast til ulike kjøtrettar, og kanskje den kan lagast dagen før og varmast opp att om ein ikkje har så god tid? Det vart ikkje att restar til å teste ut dette 🙂

 10. Hei! Er det mulig å lage denne rotfruktgratengen nesten ferdig tidlig på dagen, og så steke den ferdig de 15 minuttene mens lammet hviler før servering? Jeg skal bruke lammestek og vil gjerne langsteke den noen timer, så da hadde det vært perfekt å kunne gjøre gratengen nesten ferdig på forhånd.

 11. Må si som alle andre, rotfruktgratengen var fantastisk god! Og lammet ble saftig og mørt 🙂 Enkel rett å imponere gjestene med.

 12. Rotfruktgrateng til lammefilet
  jeg lurer veldig på hvor mye smør som skal i den. Har nok laget det med altfor mye, så den ble altfor mektig og ikke så god, dessverre.

 13. Vannvittig god mad! Jagde det i kveld, klarte til og med å lage en skikkelig god god saus, for en gang skyld. Tusen takk for oppskrift 🙂

 14. Er det virkelig mulig å oppdrive kantareller på denne tiden av året? Jeg har vært Oslo rundt, men finner det ikke noe sted!

  1. Kantareller er dessverre ikke i sesong nå, så du må nok benytte en annen sort sopp, eller droppe det. Denne oppskriften ble publisert på høsten, i beste soppsesongen. 🙂

 15. Nydelig rett. Gøy når mannen sier at det er det beste lammekjøttet han har smakt…. og lurer på hvor det er kjøpt:-) Og jeg sier som sant er; kjøpt på Rema 1000, tilberedt etter Trines oppskrift. Takk!!

 16. Hei Trine!
  Skal servere denne retten til helgen og lurer på et par ting.
  Passer det med din Parma- og chevreruller som forrett til dette?
  Hvor mye smør ca skal i gratengen?
  Blir ikke osten på gratengen brent når den står så lenge i ovnen?

  Super blogg! Er innom daglig for gode mattips 🙂
  KLEM

 17. Laget dette i går kveld med lammesadel i stedet for lammefilet. sausen og rotfruktgratengen var kjempegodt sammen med lammet! Lager gjerne dette igjen! Tusen takk for nok en fantastisk god oppskrift Trine ???

 18. Har lyst til å prøve den rotfruktgratengen til årets påskelam. Er det vanlig Norvegia-ost som er brukt? Jeg tenkte kanskje Parmesan kunne være godt til lam også.

 19. Hei. Prøvde rotgratengen i dag. God på smak,men som alltid npr jeg skal lage fløtegratinerte retter, blir det litt tynn suppe nederst i formen. Den ser ikke kremet ut lissom. Den var ferdig og dronning en time. Hva gjør jeg feil? Er det for mye væske til mengde grønnsaker?

  1. Det kan nok tyde på at det er for mye væske ift. mengde grønnsaker eller at du steker den i korteste laget. Det er vanskelig for meg å si.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste