Lag sushi sammen! Sushi kan du fint lage selv, det kreves bare at du kjenner grunnteknikkene og at du har litt tålmodighet. Når jeg lager sushi lager jeg ofte tre sorter - maki, nigiri og sashimi, som fylles og toppes etter familiens preferanser. Prøv det du også, og lag sushi etter din smak!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SUSHIRIS

500 g sushiris
7 dl vann
1 dl riseddik
1 ts salt

FYLL

6 noriark
400 g laksefilet
100 g reker , ferdig renset
1 mango , i strimler
1 avokado , i strimler
1/2 agurk , i strimler
sesamfrø
chilimajones
1 bambusmatte

TILBEHØR

sushi soyasaus
syltet ingefær
edamamebønner
sjøgress-salat
lakserogn

SLIK GJØR DU

Sushi - maki

SUSHIRIS

Begynn med risen et par timer før du skal begynne å lage sushien. Ha sushiris og kaldt vann i en kjele og kok opp. La det koke under lokk i 10 minutter. Slå av varmen og la risen hvile på koketoppen i 15 minutter, fremdeles med lokket på.

Ha riseddik og salt i en liten kjele og varm opp mot kokepunktet. Fordel risen i en vid bolle og drypp marinaden over. Vend det forsiktig sammen. Når du jobber med sushiris er det viktig at du ikke rører for hardt i risen. Risen skal være klebrig. Legg et fuktig klede over risbollen og la den stå på kjøkkenbenken til risen er romtemperert og klar til bruk.

Finn frem en liten bolle med vann tilsatt litt riseddik, slik at du kan fukte hendene mens du lager sushien. Da blir det lettere å forme/fordele jevnt utover, og den setter seg ikke fast på fingrene dine.

NIGIRI

Skjær laksen i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet. Ta ca. 1 ss sushiris og lag en avlang bit formet som et riskorn. Ha gjerne litt wasabi under lakseskiven og legg denne over risen.

Sushi - nigiri

Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at sjømaten og risen fester seg til hverandre. Her er kunsten å klemme akkurat passe, slik at risen holder fasongen. Plasser nigirien på en tallerken med sjømaten opp. Dryss gjerne over sorte og/eller hvite sesamfrø eller annen dekor ved servering.

Sushi - nigiri

MAKI

NORI – Maki lages av noriark (som er laget av tang og kan spises). Maki lages enten med et lag ris ytterst og noriarket inni, rundt fyllet (ura maki) eller med noriarket ytterst (futo maki). Du trenger også en bambusmatte som gjør det enklere å rulle sammen makien. Kle bambusmatten med litt plastfolie for hygienen sin skyld.

FYLLET – Rens rekene og skjær jevne strimler av laksefileten (ca. 1 cm brede) som er omtrent like lange som noriarket. Skjær opp frukt og grønnsaker som angitt. Lag chilimajones ved å røre sammen majones og litt sriracha (smak til), eller kjøp ferdig.

Sushi - maki

Fyll makiene med det du ønsker av grønnsaker, frukt og sjømat. Du kan også fylle dem med kjøtt, eller lage dem vegetarisk, hvis du heller foretrekker det. Tenk både smak og farge når du velger hva du putter i de ulike rullene. Se for øvrig tips avslutningsvis om hva du bør være ekstra oppmerksom på når du benytter rå sjømat i sushi.

Futo maki er litt enklere å få til enn ura maki, så jeg anbefaler at du starter med det.

FUTO MAKI – Legg noriarket på den plastkledde bambusmatten (med den ruglete siden opp). Bruk hendene og fordel et jevnt lag med sushiris utover hele noriarket, med unntak av ca. 5 cm i overkant. Klem risen forsiktig fast (viktig). Pass på at du jevnlig dypper fingrene i vannbollen. Fordel deretter reker, mango og avokado (eller annet fyll) oppå risen, og rull det sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ta litt vann på fingrene, og smør det langs kanten på noriarket slik at det limer seg sammen i skjøten.

Sushi - futo maki

Legg rullen med skjøten ned, og oppbevar den i kjøleskapet mens du gjør ferdig resten.

URA MAKI – Klipp noriarket i to rett over og legg den ene delen på den plastkledde bambusmatten (med den ruglete siden opp). Bruk hendene og fordel et jevnt lag med sushiris utover hele noriarket. Klem risen forsiktig fast og dryss gjerne litt sesamfrø over. Pass på at du jevnlig dypper fingrene i vannbollen.

Sushi - ura maki

Snu noriarket med risen på, og fordel deretter laks, chilimajones og avokado/agurk (eller annet fyll) oppå noriarket, og rull det sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Legg rullen med skjøten ned, og oppbevar den i kjøleskapet mens du gjør ferdig resten.

Sushi - ura maki

Rett før servering skjærer du rullene i 8-10 jevnstore biter. Topp gjerne rullene med litt lakserogn og/eller chilimajones.

Sushi - maki

SASHIMI

Av resten av laksen pleier jeg å lage sashimi, slik at jeg får brukt opp alle fiskerester. Skjær skiver av laksefileten og anrett på et rent fat, eller lag «rosemønster», som jeg har gjort her.

Sushi - nigiri og sashimi

Fordel gjerne sesamfrø, sjøgressalat eller finsnittet vårløk over sashimien før servering.

SERVERING

Oppbevar sushien i kjøleskapet frem til ca. 30 minutter før du skal servere den. Server sushien romtemperert sammen med soyasaus, chilimajones, wasabi og syltet ingefær. Wasabien tilsettes gjerne i soyasausen for å gjøre den sterkere, og ingefæren spises mellom hver bit for å rense ganen og klargjøre smaksløkene for en ny sushibit.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

Server gjerne også edamamebønner og sjøtangsalat som tilbehør.

Sushi - maki, nigiri og sashimi

TIPS

  • Når du skal lage sushi er ferske og gode råvarer alfa og omega, i tillegg til god håndhygiene. Laks som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma, Frøya og andre vakuumpakkede fileter) kan benyttes direkte fra pakken. Istedet for laks kan du selvsagt benytte annen sjømat, som for eksempel torsk, kveite, tunfisk, reker/scampi og kamskjell. På Matportalen finner du informasjon om hva slags sjømat som kan benyttes som den er, og hva som må fryses ned først, les mer her. Følger du disse rådene kan du trygt lage og nyte sushi hjemme på ditt eget kjøkken.
  • Beregn ca. 500 gram (ukokt) sushiris og ca. 500 gram sjømat til 4 porsjoner.
  • Hjemmelaget sushi bør spises samme dag som den er laget.
  • Alle sushioppskriftene på bloggen finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste