Jeg synes januar er en deilig måned. Til tross for mørke og kulde synes jeg det er herlig med en rolig periode etter en hektisk desember. Selv om jeg er en sosial type som liker at det skjer litt rundt meg, setter jeg også stor pris på helger uten alt for mye planer. Hvor vi kan ta ting som de kommer, få unna litt praktiske saker - og ellers bare ta det med ro - og hvor jeg kan kose meg på kjøkkenet. Vi hadde en slik helg i forrige uke. Et kyllingbryst fra Stange var innkjøpt og lysten på en god risotto levnet ingen tvil om hva som skulle serveres som tilbehør. Å lage risotto er slett ikke vanskelig, men krever at du sper med kraft i flere runder og rører jevnlig, samt passer på mot slutten slik at risen ikke blir overkokt. Siden en god risotto bør inneholde hvitvin har du også en god unnskyldning for å smake på vinen, siden den likevel er åpnet. Kvalitetssikring kan det også kalles!

Det ble et velsmakende måltid, og vi satt lenge tid bords og pratet om løst og fast, slik vi pleier under våre "middagsdater" i helgene. Lillebror løper til og fra, for han har jo ikke tid til å sitte stille sååå lenge. Men, når desserten kommer på bordet er han på plass. Han visste hva som ventet, siden han hadde vært ivrig hjelper og prøvesmaker under tilberedelsen av sjokolademoussen vi spiste til dessert. Den smakte også godt. Først over til hovedretten, til to store og en liten trenger du omtrent:

Ingredienser

Kyllingbryst

1 stort kyllingbryst eller to mindre
smør og olje til steking
salt og pepper

Tomat- og basilikumrisotto

2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 dl risottoris
1 dl hvitvin
6-7 dl kyllingkraft (varm)
50 g parmesan , revet
1 ss olivenolje
1 ss smør
sitronsaft
salt og pepper
6 soltørkede tomater , i små biter
1 neve frisk basilikum , hakket

Garnityr

10-12 mini asparges
salt og sukker
2 ss pinjekjerner
2 båter sitron
olivenolje , litt av din beste

SLIK GJØR DU

Begynn med risottoen ved å frese sjalottløk og hvitløk i litt smør i en kjele, til løken er blank og myk. Ha oppi risen og la risen surre med løken et par minutter, før du tilsetter hvitvin og lar vinen koke nesten inn. Spe med litt av kyllingkraften i flere omganger og rør godt underveis. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing. Når nesten all væsken er kokt inn og konsistensen er riktig (risen skal være al dente, dvs at det skal være litt tyggemotstand i den) lar du risottoen hvile noen minutter. Tilsett parmesan, smør og litt av den beste olivenoljen din, og smak til med sitronsaft, pepper og salt (om nødvendig). Rett før servering vender du forsiktig inn soltørkede tomater og finsnittet frisk basilikum.

Bruk gjerne kyllingbryst av god kvalitet og hvor skinnet sitter på. Krydre med salt og pepper og stek kyllingbrystet med skinnsiden ned i en blanding av smør og olje, til skinnet er gyldent. Snu og stek litt på kjøttsiden også, før du legger kyllingbrystet i et ildfast fat. For å få et perfekt resultat bør du ta frem steketermometeret og stikke det inn i den mest kjøttfulle delen av kyllingbrystet. Stekes midt i ovnen (ved vanlig over- og undervarme) ved 200 grader til kyllingkjøttet har en kjernetemperatur på 68 grader. Det tar 10-15 minutter, avhengig av størrelsen på kyllingbrystene og hvor effektiv ovnen din er. La kyllingen hvile på benken i 10-15 minutter, og kjernetemperaturen vil øke til ca 70 grader i løpet av hviletiden.

Mens kyllingen hviler tilbereder du garnityret. Jeg benyttet miniasparges og ristede pinjekjerner. Kok aspargesen i 2-3 minutter i vann tilsatt litt salt og sukker, til de er passe kokt. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, til de såvidt tar farge.

Anrett kylling, risotto og  asparges på tallerkener. Strø pinjekjernene over aspargesen og drypp noen dråper av din beste olivenolje over aspargesen og sitronsaft fra en sitronbåt. Serveres umiddelbart, gjerne med favorittvinen til.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Grunnoppskriften din på risotto er veldig god og benyttes hyppig. En utrolig takknemlig rett, som kan smakssettes med hva man måtte behage eller rett og slett nytes naturell.

 2. Hei!

  Denne oppskriften skal prøves, men vil bruke kalkunbryst i stedet. Kan jeg bruke samme fremgangsmåte og ta det ut av ovnen når termometeret viser 68 grader?

 3. Tusen takk for fantastisk oppskrift. Serverte dette på Gourmetkveld i går kveld til 12 personer og det smakte utrolig godt!!! Vi brukte vanlig kylling. Risottoen hadde en veldig god smak.
  Serverte etterpå din Osteanretning som også falt i god smak : )
  Takk for bloggen din og alle dine gode oppskrifter.
  Ha en fin søndag. Hilsen Cecilie : )

 4. Hei.

  Jeg har nettopp oppdaget matbloggen din… super blogg med så masse godt:) Idag har jeg og familien min feiret bursdagen min med kyllingbryst med tomat- og basilikumrisotto og oreokake til dessert…. namnam. Takk for inspirasjonen:)

 5. Har prøvd ut oppskriften i kveld. Første gang jeg lager risotto, men neppe siste 🙂 Det ble godt! Takk for fine oppskrifter og inspirasjon!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste