Denne lasagnen laget jeg til min lille, store mafiafamilie på morsdagen. Min eldste datter, Anette, inviterte meg på kaffe og morsdagsvafler, men siden min mann og bilen hadde helt andre planer den dagen, kom heller døtrene mine med menn, barn, vaffelrøre og fine morsdagsgaver hjem til Mathias og meg. Jeg disket opp med denne deilige lasagnen til middag, mens Anette disket opp med nystekte, nydelige vafler med mors syltetøy fra hagen.

For ca 15 år siden var jeg en av de dummeste mammaene på denne jord. "Dumme mammaer får dumme barn", sa jeg - og så ble det ikke mer snakk om den saken. I dag tør jeg hevde at jeg har fått som fortjent - to flotte, selvstendige døtre, med ben i nesa. Og som støtter meg i tynt og tykt nå. Slik at jeg for eksempel i dag kan reise til Svalbard sammen med min kjære og et vennepar, vel vitende om at Mathias på 3,5 år blir tatt godt vare på av sine to storesøstre med familier. Og treåringen har gledet seg vilt i flere uker.

Denne helgen kan jeg derfor virkelig slappe av og kose meg, og til fulle nyte premien jeg fikk da jeg ble kåret til Årets Matgleder av opplysningskontorene for landbruket i desember i fjor. I dag skal vi for eksempel spise en 7-retters middag med god vin til på Huset Restaurant. I morgen skal middagen inntas på Funktionærmessen Restaurant. Dessuten skal vi på scootertur, i tillegg til at vi selvsagt skal gjøre oss kjent i Longyearbyen. Jeg gleder meg veldig til denne turen, og jeg skal selvsagt dele noen av opplevelsene på bloggens facebooksider underveis, og her på bloggen i etterkant.
Men, tilbake til dagens oppskrift. Lasagne er ypperlig mat når en er mange til bords, og havner ofte på bordet når mafiaen samles, som feks denne varianten. Med to svigersønner og en mann som gjerne forsyner seg to og tre ganger må jeg lage rause porsjoner, som alltid får ben å gå på. Jeg multipliserte derfor oppskriften nedenfor med ca 50%, og det var bare å se langt etter eventuelle lunsjrester til dagen etter. Dette er derfor en skikkelig høydare som er verdt et forsøk. Til 4-6 "normale" porsjoner trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Konfiserte tomater (kan sløyfes)

200 g cherrytomater , delt i to
1 ss olivenolje (ca.)
maldonsalt

Hvit saus:

30 g smør
20 g hvetemel
4 dl melk
2 dl fløte
150 g ost , for eksempel cheddar, revet

Kyllingragu

750 g kyllingfilet (ca.), i terninger
2 rødløk , i biter
100 g sorte oliven
80 g soltørkede tomater
40 g pinjekjerner
2 dl grønnsaksbuljong
2 ss olivenolje

Mellom lagene

frisk basilikum (eller andre friske urter), grovt hakket
12 plater lasagneplater (ca.)
100 g ost , for eksempel cheddar, revet

SLIK GJØR DU

Konfiserte tomater: Tomatene lager du etter denne oppskriften. De kan gjerne tilberedes flere dager før du skal bruke den, forutsatt at du oppbevarer dem kjølig i tett glass sammen med olivenolje.

Ostesaus: Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle, tilsett hvetemelet og rør godt sammen. Tilsett melk og fløte under stadig omrøring, til du får en jevn saus. La sausen putre på svak varme i ca 1 minutt, tilsett osten og smak til med salt (om nødvendig) og nykvernet sort pepper. Sett ostesausen til side.

Kyllingragu: Fres løken i litt olje til den blir blank og myk. Stek deretter kyllingen til den har tatt litt farge, men ikke til den er gjennomstekt. Krydre med salt og pepper og tilsett deretter løken. Sett til side.

Ha oliven, soltørkede tomater, pinjekjerner, buljong og olivenolje i en kjøkkenmaskin/blender, og kjør til du får en jevn purè. Rør pureen inn i kyllingblandingen.

Montering: Legg kyllingragu, friske krydderurter, konfiserte tomater, pastaplater og ostesaus lagvis i en ildfast form (i denne rekkefølgen). Avslutt med ostesaus og strø osten over.

Stekes ved 180 grader i den nedre delen av ovnen i ca 35 minutter, til lasagnen har tatt litt farge. La lasagnen gjerne hvile noen minutter, før du serverer den sammen med en grønn salat og godt brød, for eksempel foccacia.

Vintips: Casamatta Rosso 2010

Denne oppskriften har jeg funnet i Maison Mat & Vin 1/12, men har gjort noen endringer her og der, blant annet tilsatt de konfiserte tomatene som jeg synes løftet denne retten, både estetisk, men ikke minst smaksmessig.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Oj, oj, dette så godt ut! Du har så utrolig mange fine oppskrifter og bilder! Elsker at oppskriftene dine er så anvendelige – og tilpasset et familieliv som krever variert kost, noen raske middager og mye kos:) Har prøvd flere av oppskriftene dine, og det har alltid vært kjempesuksess.. Her om dagen ble det kyllingfilet (uten serranoskinke) med valnøttsvinaigrette, brokkolimos og, hos oss; båtstekte poteter med olivenolje og maldonsalt, og det var virkelig utrolig godt! Denne lasagnen skal også testes ut en gang.. Til min lille mafiafamilie;)

 2. Dette så utrolig godt ut!! Håper du får en flott opplevelse på Svalbard. Maten på Huset anbefales! Gooood tur 🙂

 3. Dette så kjempegodt ut – men mitt problem er at jeg er allergisk mot pinjekjerner, tror du det går an å bruke solsikkekjerner, mandler eller noe annet som erstatning? 🙂 God tur til Svalbard!

 4. Jeg også prøvde denne lasagnen i går da vi hadde et vennepar på en uformell middag. Supergodt og veldig vellykket!

  Henter masse inspirasjon til middager her, tusen takk!!:)

 5. Fantastisk god lasagne. De konfiserte tomatene fikk ben å gå på, nydelig. Må nok lage flere posjoner for å ta med når jeg skal på besøk til mine håpefulle neste gang.
  En fantastik blogg du har.

 6. Hei Trine

  Skal det både være ost i sausen og mellom lagene, stod ikke noe om ost i forklaringen på hvordan du lagde ostesausen, så ble littbusikker. Ellers tusen takk for kjempebra blog!

 7. Hei Trine.

  Tusen takk, lasagnen ble helt fantastisk. Fulgte oppskriften med tomater og alt, serverte på lørdag i damelag, med grønn salat og foccacia og alle spiste MYE 😉 Kjempe fin blogg, ser mye jeg må prøve. Du er så god på å forklare i oppskriftene, enkelt å få godt resultat med flotte bilder 😉

  Marnie

 8. Hei!
  Flott oppskrift, men litt skuffa over at du bruker grønnsaksbuljong, i stede for å koke en grønnsakskraft, og bruke den..

  1. Så fint at du likte oppskriften! Beklager å måtte skuffe deg med at jeg ikke kokte grønnsakskraften selv. Det er dessverre ofte et spørsmål om tid, da jeg er i full jobb, har familie – og driver denne bloggen på fritiden.

 9. Hei Trine, Denne lasagnen her er bare helt fantastisk – takk for at du har delt denne med verden! Vi går aldri tilbake til «vanlig» lasagne etter dette 🙂 Jeg er ellers pgså utrolig glad i bloggen din og bruke den flittig hver uke! Har ett lite ønske/forslag til forbedring: hadde vært utrolig praktisk om det hadde gått an å lagre sine egne favoritter her inne 🙂 Er ikke alltid jeg finner igjen de gode tingene jeg har laget tidligere – du har fått veldig mange oppskrifter etterhvert 🙂 Ellers, ha en flott romjul videre!

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, dette er en utrolig god lasagne som kommer på menyen her i huset også rett over nyttår! Når det gjelder ønsket ditt om å kunne ha muligheten til å lagre favoritter er dette noe mange har spurt om før deg, så jeg skjønner behovet. Men, dette er en blogg som ikke har funksjoner som feks store nettsteder som MatPrat og frukt.no. Alle sider ved bloggen drives av meg alene og jeg har ikke budsjett til å få utviklere til å lage en helt ny nettside som kan møte slike behov. Jeg jobber imidlertid hele tiden for at siden skal bli så oversiktlig som mulig slik at det skal være mulig å finne tilbake til oppskrifter. Jeg har skrevet mer om de ulike søkfunksjonene her: http://trinesmatblogg.no/2012/03/29/brukervennlighetsundersokelse-nr-2-og-et-par-oppgraderinger-av-bloggen/. Ha en fin romjul videre du også! 🙂

 10. Hei! Denne oppskriften ser kjempe god ut! Har akkurat laget en ladning 😀 Men har ikke stekt den enda. vil du anbefale å steke den før jeg fryser den eller fryse den ustekt?
  Tusen hjertelig takk for all arbeid du legger ned i bloggen – en rik velsignelse for mange inkludert meg selv! 😀

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste