
Kalvefilet er kjapp, enkel og nydelig festmat. Her serveres den med en smakfull parmesankrem, ruccula- og fennikelsalat, ovnsbakte tomater, hjemmebakt brød og rikelig med Parmigiano Reggiano.
Parmigiano Reggiano er en tradisjonell italiensk ost som kun kan produseres i et lite område nord i Italia. Parmigiano Reggiano er en av Italias stoltheter og er den eneste som kan kalles Parmesan. Den er 100% naturlig og lages på samme måte i dag som for nesten 1000 år siden, av melk, salt og løype. Parmesan er et allsidig produkt som kan benyttes som ingrediens i mange retter, samtidig som den er nydelig å spise som den er sammen med for eksempel brød, balsamicoeddik, tørket frukt og nøtter.
I denne retten benyttes Parmigiano Reggiano i parmesankremen, og i flak som drysses over retten når man skal forsyne seg.
Ingredienser
KALVEFILETEN
700 - 800 g | ytrefilet av kalv |
salt og pepper | |
2 ss | nøytral olje til steking |
1 ss | smør |
PARMESANKREM
300 g | crème fraîche (gjerne lettvarianten) |
2 ss | extra virgin olivenolje |
1-2 ss | majones |
1 1/2 - 2 ts | sennep |
2 ts | sitronsaft |
75 g | Parmigiano Reggiano , finrevet |
salt og pepper |
TILBEHØR
200 g | cherrytomater |
100 g | ruccula |
1/2 | fennikel , i tynne skiver |
25 g | pinjekjerner , ristet |
Parmigiano Reggiano | |
extra vigin olivenolje | |
godt bød |
SLIK GJØR DU
HELSTEKT KALVEFILET
Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. Surr gjerne litt hyssing rundt kalvefileten for å få en jevn form på fileten. Krydre kjøttet med salt og pepper og stek det raskt på alle sider i en blanding av nøytral olje og smør. Legg kjøttet i en liten ildfast form og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stekes midt i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 60 grader. Steketiden vil variere etter hvor stort kjøttstykke du bruker og hvor lenge du har forstekt det. Kjøttet i denne oppskriften var ferdig etter ca. 30 minutter. La kjøttet hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett over) i minst 15 minutter.
OVNSBAKTE CHERRYTOMATER
Skru stekeovnen opp til 150 grader, over- og undervarme. Ha tomatene i et lite ildfast fat, drypp over litt olivenolje og strø over litt salt. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, til tomatene begynner å falle litt sammen.
PARMESANKREM
Rør sammen creme fraiche, majones, olivenolje, sennep og finrevet Parmesan. Smak til med sitronsaft, salt og nykvernet sort pepper. Kjør gjerne parmesankremen i en kjøkkenmaskin med kniver dersom du ønsker en jevn krem.
RUCCULA- OG FENNIKELSALAT
Skjær fennikelen i tynne skiver (bruk gjerne en mandolin hvis du har) og fordel dem på serveringsfatet sammen med rucculasalaten. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne, og dryss dem over salaten (gjerne noe avkjølt).
SERVERING
Skjær kalvekjøttet i tynne skiver og anrett det på et stort fat sammen med salaten og de ovnsbakte tomatene. Serveres med parmesankremen, litt olivenolje, godt brød – og rikelig med Parmesan som du skaver av i tynne skiver og fordeler over retten. Kjøttet kan serveres kaldt eller varmt, gjerne med ovnsbakte potetbåter dersom du ønsker ytterligere tilbehør.
VELBEKOMME!
Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Consorzio del formaggio Parmigiano Reggiano. Parmesan får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.
Ser veldig godt ut og var på handlelisten. Bare så dumt at kalv ikke er i Meny sitt utvalg for tiden…
Jeg har kjøpt kalvekjøtt både i min lokale Meny-butikk og via nettbutikken i løpet av den siste uken, så da er det nok bare utsolgt i din butikk. Er nok mange som skal ha kalv på 17. mai. Men ja, det er ergerlig når man har planlagt en rett og så er en ingrediens utsolgt når man skal handle inn…