Det er ikke noe som smaker bedre enn nybakte rundstykker til helgefrokosten. Med litt planlegging kvelden før slipper du også å stå opp i otta. Da rører du nemlig sammen deigen, triller rundstykker og lar de kaldheve på bakebrettet i kjøleskapet over natten. Før du tusler inn i dusjen neste morgen setter du bakebrettet på kjøkkenbenken og skrur på stekeovnen. Når du er ferdig på badet er rundstykkene klare for en runde i stekovnen, og voila - straks er frokosten klar!

Mathias og jeg koste oss med disse rundstykkene til frokost sist fredag. Det var planleggingsdag i barnehagen og bare oss to hjemme. Han inntok stolt pappaens plass ved bordet, forlangte voksenservise, egg i eggeglass og lunken te i koppen. Mot slutten av måltidet kom det veslevoksent fra fireåringen "Dette var nydelig mamma, du var heldig med disse". Bedre tilbakemelding kan man vel ikke få?!

Ingredienser

300 g hvetemel
200 g sammalt hvete , finmalt
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
4 dl vann (kaldt)
1 ss olivenolje
1 ts honning
1 ts salt (ca.)
10 g fersk gjær
1 egg til pensling + frø til strø

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene, med unntak av egget, i bakebollen og kjør det i ca. 10 minutter til du har en elastisk og fin deig. Juster eventuelt med mer væske dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den er klissete. Du kan fint lage rundstykkene uten kjøkkenmaskin også. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter deigen i 5-10 minutter.

Ha deigen umiddelbart på melet underlag og del opp i ca. 12 jevnstore biter. Trill til rundstykker og sett på et bakepapirkledt stekebrett. Kle rundstykkene med plast eller klede og sett det i kjøleskapet over natten. Når du står opp tar du brettet ut av kjøleskapet, fjerner kledet/plasten og lar rundstykkene hvile i minst 15 minutter, men gjerne litt lengre.

Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø gjerne over frø eller korn. Stekes ved 225 grader i 12-14 minutter, til rundstykkene er gyldne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt deretter lunke, nybakte rundstykker til helgefrokosten.

Ha en fin dag!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Gode rundstykker til søndagsfrokosten, men neste gang setter jeg dem heller i kjelleren over natten. Tror rundstykkene da vil bli “lettere”. Kjøleskapet ble nok litt for kaldt!

 2. Prøvde disse, men hevde dem i boden som ikke er riktig så kald som kjøleskapet.Over natten var de seget ut og ble flate. Grei nok smak, men de så jo så fine ut på bildet ditt….:o(

  1. Hei! Rundstykkene fløt utover i løpet av natten, og endret seg ikke på kjøkkenbenken før steking. Hva har jeg gjort galt?

 3. Er det avgjørende å bruke fersk gjær? Jeg lagde disse på hytta, men hadde bare tørrgjær tilgjengelig, og tok ca 10 gram. Rundstykkene ville ikke heve, enda jeg lot dem stå på benken i 45 minutter før steking neste morgen. De ble gode på smak, men veldig kompakte.

 4. Hei Trine. Du MÅ ha med disse kaldhevde rundstykkene i kokeboken. De er aldeles fantastiske, og gir utrolig mye igjen for forholdsvis liten innsats. Deigen blir veldig! lett, smidig og enkel å jobbe med, og rundstykkene hever seg godt hver gang. Og ikke minst er de Guds gave til hyttefrokosten! Jeg veide opp alle tørre ingresienser og hadde dem på lufttett boks hjemme, sørget for at vi hadde med gjær, olje og honning, og voila perfekte rundstykker til frokost.

 5. Hei! Jeg tenkte å lage disse rundstykkene til 17. Mai frokosten!:-)
  Jeg lurte bare på om jeg kan stanse de ut med pepperkakeformer, og så sette de i kjøleskapet; tror du resultatet blir like bra?:-)

 6. Hei!Jeg tenkte å lage disse rundstykkene til 17.mai, jeg lurte bare på om jeg kunne stanse ut rundstykkene med en pepperkakeform, og så sette de i kjøleskapet over natten?:-)

 7. Som student har jeg ikke verdens største kjøleskapsplass.. kan jeg bare sette rundstykkene i romtemperatur over natta med forkle over, eller blir de tørre da?
  Lurer også på om jeg kan bruke samme hevemetode til all slags gjærbakst? Og vil du alltid anbefale å bake ut emner før heving?
  Takk for mange flotte oppskrifter og masse inspirasjon 🙂

 8. Dette funket som bare det!
  Rundstykkene hevet til passe størrelse, og sluttresultatet ble meget bra.
  Kaldheving er tingen:-)

 9. Laget disse til familie-påskelunsjen. Fikk masse skryt! 😀 Har aldri laget rundstykker før, men dette kommer jeg til å gjøre mer! 🙂 Var enkelt å lage på kvelden og steke neste morgen. Måtte bruke en god del mer mel enn det oppskriften sa, men de ble likevel saftige og luftige. Har allerede fått bestilling på ny søndagslunsj:)

 10. Denne oppskriften må du republisere, den er genial. Kjempegode og deilig på morgenen. Kveldskos å lage på kvelden uten at sulten gnager på at de skal bli ferdige.

 11. Hei!

  Korleis er det å fryse disse?:)
  Skal lage dei til ein julelunsj, og vil lage rikelig. Er sa kjekt å vite at dei er like gode om eg fryser ned det som er til overs 🙂

 12. Hei, takk for en fantastisk blogg! Tror du man kan lage disse med kun speltmel? Har FODMAP i familien nemlig, så havre og rug er ute…

 13. Tenker å lage disse, men hvordan får du rundstykkene til å ikke henge fast i plasten..? 🙂

 14. Hevde seg ikke verken ute i romtemperatur eller i ovnen – ble tunge og kompakte….. ingen suksess.

 15. Hei, dette var spennende! Skal servere kyllinggryte med ferskt brød/rundstykker til 25 pers på fredag, dagtid. Da er det ideelt å sette deig på kvelden og steke på morgenen.
  Et spørsmål: Den Helio 4-korn blandingen er gått ut av prod. Hva vil du anbefale (av lett tilgjengelige produkter) som erstatning? Håper på svar før fredagen 😉

 16. Hei. Disse vil jeg prøve på hytta, men siden vi bare er to lurte jeg på om jeg kan steke halvparten av rundstykkene lørdag morgen og halvparten søndag (siste blir altså stående i kjøleskapet i 2 netter)?

 17. Hei Trine.

  Ser flere spør, men du har ikke svart dem. Kan man bytte ut den ferske gjøre med tørr? Ev hvor mye tørrgjær brukes istedet? Og bør denne blandes inn med vann og litt sukker (altså lage en gjærstarter), og anbefaler du ag man da bruker kaldt eller varmt vann isåfall?

  1. Ja, du kan bytte ut fersk gjær med tørrgjær i alle oppskrifter. Jeg har ikke testet denne oppskriften med tørrgjær, men jeg antar at du kan prøve med ca. 1/4 pose, og du kan følge oppskriften ellers. Jeg tror ikke det er nødvendig med en gjærstarter. Lykke til!

 18. 100% suksess. Kanskje beste rundstykker jeg har smakt. Saftige og smakfulle. Måtte bruke noe mer mel enn i oppskrift. Lot de ligge på kjøkkenbenken ca 1t før de gikk i ovnen. Kun over- og undervarme uten varmluft 15 min. Dette blir en helgetradisjon fremover.

 19. Tusen takk for super oppskrift 🙂
  Lagde dem i går kveld, serverte til hjemmelaget fiskesuppe i dag.
  Beste rundstykker alle gjestene hadde smakt 😉
  Brukte en halv pk tørrgjør pr oppskrift, ble helt perfekt.
  Klem
  Bente

 20. Mine fløt også ut i kjøleskapet. Måtte bruke mer mel enn oppgitt, og de var runde og fine da jeg satt de på kjøla. Nå ligner de mer på hamburgerbrød, men regner med smaken er god uansett:)

 21. Prøvde meg på disse, men brukte tørrgjær fremfor fersk. Til tross for en time på benken etter natten i kjøleskapet nektet rundstykkene å heve. Vet ikke hva jeg har gjort galt, men de ble skikkelig mislykka :/

   1. Skal jeg da benytte noe annet som erstatning, eller er det ikke nødvendig?

    Hvordan blir det om jeg evt tar inn gulrøtter?

 22. Kan dusse heve lenger enn over natten? Tenkte å sette dem om kvelden og steke neste dag etter jobb?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste