Hummersuppen var kveldens utfordring på siste Gourmetkveld. Utfordring nummer en var å skaffe levende hummer, men når det gikk i orden og vi fikk høre kilosprisen ble det til at vi endte opp med ferdig kokt canadisk hummer. Vi syntes det var litt drøyt å betale 900 kroner for å få lov til å ta livet av en hummer...
Oppskriften er hentet fra Hellstrøm og Hærlands Inn med sølvskje. Vi gjorde noen mindre endringer i oppskriften, som jeg kommer til å påpeke underveis. Til 6 trenger du omtrent:

Ingredienser

1 hummer (levende ca 1,5 kg)
8-10 l vann
20 g grovt havsalt pr. liter vann
isbiter
1,5 dl olivenolje
1 løk , hakket
1/2 fennikel , hakket
2 tomater , hakket
1/2 hvitløk , finhakket
3,5 dl tørr sherry
noen kvister frisk estragon
1,5-2 l vann
100 g (usaltet) smør
3 ss tørr sherry
1 eggeplomme
1 ss lys dijonsennep
1 dl druekjerneolje

SLIK GJØR DU

Siden vi kjøpte ferdig kokt hummer slapp vi jo å koke hummeren. Benytter du imidlertid levende hummer gjør du følgende: Kok opp vann og havsalt og legg hummeren oppi det kokende vannet. La den ligge der i 3-4 minutter på maks varme. Legg deretter hummeren over i en bøtte med isvann i 5-10 minutter.

Rens hummeren og klipp av gjellene. Det er viktig at du fjerner den giftige paven, som ligger sitter bak pannen på hummeren, og kaster denne. Ellers skal resten av hummeren benyttes i suppen. H&Hs tips til rensing av hummer finner du her.

Finn frem 3 boller, og fordel hummerkjøttet slik:

Bolle 1: halekjøtt og klokjøtt
Bolle 2: massen som finnes inni hodet
Bolle 3: resten av hummeren (også skallet)

Begynn med innholdet i bolle 3: del opp i mindre biter ved hjelp av kniv/saks. Varm opp olivenoljen og fres innholdet i bolle 3 i ca 5 minutter. Tilsett løk, fennikel, tomat og hvitløk og la det steke 10-12 minutter før du tilsetter 3,5 dl tørr sherry og et par kvister med estragon, og lar det hele kose seg ca 15 minutter til. Hell over 1,5-2 liter vann og la koke uten lokk i 1 time, til suppen har kokt noe inn. (H&H anbefaler 2 liter vann, men jeg synes det er litt i meste laget). Sil suppen.

Bland innholdet i bolle 2 med 2 ss (eller litt mer) av den silte suppen og kjør det med en stavmikser. Hell innholdet oppi den silte suppen. Rør inn 3 ss sherry og det usaltede smøret. Pass på at suppen ikke koker!

Lag majones ved å røre sammen eggeplommen og sennepen, og tilsette druekjerneoljen i en tynn stråle. Ha majonesen i suppen og bruk en stavmikser til å røre alt godt sammen. (Vi tilsatte litt mer majones enn hva som fremgår av denne oppskriften.) Krydre med salt og nykvernet sort pepper. Hold suppen varm.

Stek innholdet i bolle 1 raskt i litt olivenolje. Fordel hummerkjøttet i tallerknene og øs suppen over. Pynt med dill og server med brød og en god hvitvin til.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Når jeg leser dette så skjønner jeg at jeg har spist hummer for mange mange titusner oppgjennom årene. Jeg er velsignet med flinke slektninger som hver sesong fanger hummer helt selv og har dermed ikke tenkt over hva de koster i butikken….

  Jeg burde ta bedre vare på den tilgangen på gratis hummer! 😀

  Kanskje en av de havner i en suppe en dag? Den ser fantastisk ut!

 2. hei, tenkte å lage denne suppen til forrett på nyttår, går det an å lage den tidligere på dagen og varme den opp??

 3. Har laget denne suppen flere ganger. En nydelig suppe,men lurer på hva jeg kan erstatte 3ss sherry med? På forhånd takk.

 4. Hei!
  Til tross for helt rensket skall blir kraften min helt brungul og ser ekkel ut. Skal det være slik?

  Hvordan får man god kraft?

 5. Hei!

  Kraften min blir helt brun og der ser ut som grumsete vann selv om
  Skallene er helt rene. Hvor lenge skal det koke, og hvordan skal kraften se ut?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste