Ketchup er selvskrevent tilbehør til grillmaten. Den aller beste ketchupen lager du enkelt selv. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 boks hermetiske tomater
1 gul løk liten, finhakket
2 ss olivenolje
1-2 ss tomatpuré
1,5 dl brunt sukker (ca.)
1 dl eplesidereddik
salt

SLIK GJØR DU

Finn frem en kjøkkenmaskin med kniver/blender og kjør de hermetiske tomatene til en jevn blanding. Bruk fortrinnsvis hermetiske tomater av god kvalitet. Fres løken i oljen, til løken blir blank og myk. Tilsett de moste tomatene, tomatpurè, eplesidereddik og sukker (smak deg frem). Ønsker du en litt mer spicy utgave kan du tilsette ca 1/2 rød chili, som finhakkes og tilsettes sammen med tomatene.

La blandingen småkoke på lav varme (uten lokk), til den tykner. Det tar ca 1 time. Smak til med salt. Kjør blandingen en runde til i blenderen. Avkjøl og ha på tett glass/flaske.

Ketchupen er holdbar ca 3 uker i kjøleskapet.

Oppskriften har jeg funnet i Paul Løves flotte grillkokebok «BBQ lekende lett», men har gjort noen justeringer, blant annet redusert sukkermengden noe.

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dennemå prøves!
  Men, dette høres kanskje ut som flisespikkeri men jeg spør for det… Hvordan skiller jeg mellom god og dårlig kvalitet på hermetiske tomater…?

  1. det enkleste er å kjøpe det jeg ser de fleste anbefaler: mutti. alternativt kan man jo kjøpe alle de forskjellige boksene man finner og ta frem en teskje og smake 🙂 den du liker best er da best (for deg). min personlige kjepphest er å aldri kjøpe «smakstilsatte» tomatbokser, da men jo somregel smakssetter det man bruker boksene til anyway. en boks med herm tomater pluss et fedd hvitløk blir nok alltid bedre enn en boks med herm tomater «tilsatt hvitløk»

 2. Det aller beste hadde vært at man plukket ferske tomater fra drivhuset. vekten er som regel 420 gr i en boks. Selv bruker jeg 1/2 kilo tomater, gjerne bifftomater.Jeg skjærer av stilkhodet og skjærer et kryss på toppen.Så legges de i kokende vann i ca 2 min.De er klare når skallet sprekker. Rett over i kaldt vann, da fjerner du skallet . Moses i matmølle. og småkokes litt til det begynner å ligne en pure. Jeg fryser ned slike posjoner, og bruker dette itil pizza saus og i gryteretter hele året. Lager også tomat pure, og fryser den i isternings brett.

  Laget en super spare ribs sauce med disse ingrensene til gårsdagen familie grilling. Brukte selvsagt rå baby-spareribs, som jeg damper selv

 3. Hei 🙂

  Er det virkelig 1,5 DL sukker i denne lille porsjonen ketsjup?
  Hadde håpet det var 1,5 SS 😉

  Hvor mye sukker var det ment i utgangspunktet?

   1. Jeg brukte bare en ss på ca en halv boks med mutti, og den ble søt nok den og;) Så her er det bare å prøve seg frem! Kan m.a.o. fint reduseres en god del mer:) Hadde oppi chili forresten, og reduserte vel eddikmengden bittelitt også

 4. Hei!
  Jeg tenker å prøve ut denne oppskriften i morgen! Har eplesidereddik hjemme, men den er ufiltrert og med «the mother». Er denne for sterk, burde jeg heller kjøpe en mildere versjon?
  Ellers skal det sies at jeg elsker bloggen din!! 🙂

  1. Jeg har ingen kjennskap til ufiltrert eplesidereddik, og synes derfor det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt. Siden det er så stor mengde du skal ha er det nok viktig at du benytter eddik av god kvalitet.

 5. Hei! Skal prøve å lage denne ketchupen, skal være slik at det er en liten «dæsj» til hver (50 personer). Går det an å sløyfe eplesidereddiken? Gleder meg til å teste!

  Mvh Elisa

 6. Hva er holdbarheten på ketchupen på uåpnet glass? 🙂 Tenker å lage julegaver, og lurer på om jeg må vente til nærmere jul, eller om jeg kan hive meg igang allerede nå? 😀

  1. Som det står i oppskriften er ketchupen holdbar i ca. 3 uker forutsatt at den oppbevares i kjøleskapet. Den bør derfor være ganske nylaget når du gir den fra deg.

 7. Hei, Trine!
  Har du noen erfaring med å bruke brunt sukrin sukker? Hvis det går, blir jo denne sunn.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste