Denne retten laget vi  på hyttetur i Sverige sammen med gode venner for noen uker tilbake. Helstekt filet og lun salat er ypperlig dersom du skal lage mat til mange. Denne retten krever imidlertid litt planlegging dersom du bare har en stekovn tilgjengelig. Maten gjør seg imidlertid selv, mens du prater med gode venner og kanskje koser deg med et glass vin. Denne oppskriften rekker til omtrent 6:

Ingredienser

Helstekt oksefilet

1,2 kg oksefilet
salt og pepper
smør til steking

Ovnsbakte poteter

poteter , feks amadine eller mandelpoteter, delt i to på langs
olivenolje
maldonsalt

Paprikasalat med pinjekjerner og basilikum

3 røde paprika
3 gule paprika
1 beger cherrytomater , delt i to
1-2 rødløk , i ringer
4-5 fedd hvitløk , finhakket
1 neve basilikumblader , finhakket
1 sitron , saften
50 gram pinjekjerner , ristet
olivenolje

Balsamicosaus

3-4 sjalottløk , finhakket
1-2 ss smør
2 ts tomatpuré
2 dl oksekraft (fra Jacobs)
2 dl vann
2-3 dl rødvin
6-7 ss balsamicoeddik
4-5 ss soyasaus
1 laurbærblad
timian , grovt hakket
Nykvernet pepper
2-3 ss smør

SLIK GJØR DU

Gni kjøttet inn i salt og pepper og stek det i smør i varm stekepanne. Legg kjøttet i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stekes ved ca 150 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 60 grader. La kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer det opp i porsjonsstykker.

 

Mens kjøttet hviler steker du potetene. Skru opp stekovnen til 250 grader varmluft. Ha potetene i langpannen, ringle over olivenolje og strø over litt maldonsalt. Sett potetene i ovnen og skru ned varmen til 225 grader. Stekes i ca 20-30 minutter, til potetene er møre og fine, og har fått en brun og sprø stekeskorpe.

 

Paprikasalaten kan forberedes på forhånd. Del paprikaen i 4 båter og rens for frø og hinner. Legg paprikaen på et stekebrett med skinnsiden opp. Pensle skinnet med olje og grill paprikaen til den blir mør og skinnet er brunt/svart og lett lar seg fjerne. Fjern skinnet mens paprikaen er varm. (Dersom du ikke har grillfunksjon på komfyren din kan du steke paprikaen høyt i ovnen på sterk varme, men du må da passe på å ikke steke den for lenge, da blir den fort litt dvask.) Skjær paprikaen i strimler.

Ha paprika, tomater og rødløk i en salatbolle, og bland inn finhakket hvitløk og basilikum. Rett før servering smaker du til med presset sitron og en god olivenolje, og strør ristede pinjekjerner over.

 

Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond), vann og krydderet – og kok opp. La sausen koke inn til noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn smøret og smaker til med hvit nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Server og nyt, gjerne med et glass Masi Campofiorin 2007, som er min favorittvin for tiden.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Har du prøvd å ha ovnsbakte poteter og grønnsaker til? Ta det du har for hånden, her er eksempel på grønnsaker som er gode til biff:
  Poteter, mandelpoteter, brokkoli, gulrot, paprika, champignon, sellerirot.
  Skjær dem opp, ha alt i form med litt olivenolje, inn i ovnen en halvtime. Siste fem min steker du biffen og lager en god saus til! Enkelt, lettvint visst mange folk skal ha og du hiver alt i samme form= lite oppvask 🙂

  Flott blogg du har, kom innpå den nå, har surfet mange oppskrifter som må prøves allerede!

 2. Den deiligste middag. Vi hadde et vennepar på besøk, og maten ble bare fortreffelig. Jeg fikk mye skryt, men kunne ikke annet enn og innrømme at det var din matblogg som gjorde meg til en flink kokk 🙂

  Mvh Katrin

 3. Er i Stavanger hos datteren m/familie 😉 Vi har nok en gang spist et nydelig måltid med oppskrift fra deg 🙂 Tusen takk

 4. Denne retten vil jeg anbefale! Laget den i helgen til middag med mange venner og det smakte fantastisk! Sausen var nydelig og maten ble godt mottatt. enkel å lage!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste