Hamburgere er god og populær mat, enten en er få eller mange til bords. Toppingen kan varieres i det uendelige, fra tradisjonell cheeseburger til burgere med litt mer "voksen" topping. Som for eksempel denne favoritten, som er toppet med bacon, brie og rødløkskompott.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

HAMBURGERE

1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
salt og pepper

TILBEHØR OG GARNITYR

6 halvgrove hamburgerbrød
chilimajones eller sennep
6 salatblader
1-2 grønne epler , i tynne skiver
6 skiver bacon
6-12 skiver brie

RØDLØKSKOMPOTT

3 rødløk , i tynne båter
2 ss smør
2 ss sukker
2 ss balsamicoeddik

SLIK GJØR DU

Lag hamburgerbrødene etter oppskriften. Lag dem gjerne flere dager før de skal serveres og legg dem i fryseren. (La brødene tine i romtemperatur og varm dem litt på grillen/stekeovnen rett før servering.)

Hamburgerbrød

Lag rødløkskompott ved å skjære opp rødløken i tynne båter. Smelt smøret i en kjele og la løken surre i ca. 5 minutter på middels varme. Tilsett sukker og balsamicoeddik og la løkblandingen surre i ytterligere 30-40 minutter. Rør av og til. Serveres romtemperert. (Rødløkskompott du eventuelt får til overs kan oppbevares i tett glass i kjøleskapet i et par uker. Smaker godt til både kjøtt, fisk og fugl, samt til ost.)

rødløkskompott

Del opp kjøttdeigen/karbonadedeigen i 6 deler (150-180 g), og form jevnstore burgere, ca. 1 ½ cm høye. Bruk gjerne hendene (fukt dem med vann) og ikke jobb mer med deigen enn strengt nødvendig, så unngår du at burgerne blir kompakt. Krydre burgerne med salt og nykvernet sort pepper. Stek burgerne i nøytral olje og varm stekepanne i ca. 3 minutter på hver side. La dem deretter ettersteke på svak varme til de er passe stekt. Pass på å ikke oversteke, da blir burgeren tørr og kjedelig. Selv foretrekker jeg at burgeren har et hint av rosa i midten. Burgerne bør stekes umiddelbart før de skal serveres, men du kan gjøre klar burgerne tidligere på dagen (og oppbevare dem tildekket i kjøleskapet).

Fordel baconskivene på et bakepapirkledd bakebrett og stek dem ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-15 minutter. Snu dem gjerne en gang underveis. Følg med mot slutten av steketiden. La baconet renne av på litt kjøkkenpapir.

Skjær opp resten av garnityret som angitt ovenfor.

Ved servering deler du hamburgerbrødene i to og fordeler burger og garnityr oppå i (for eksempel) denne rekkefølgen:

  1. Hamburgerbrød (smøres med chilimajones eller sennep)
  2. Salatblader
  3. Epleskiver
  4. Bacon
  5. Hamburger
  6. Brie
  7. Rødløkskompott
  8. Plasser resten av brødet som kronen på verket, og stikk gjerne en pinne gjennom lagene for å holde det hele sammen.

Server gjerne ovnsstekte potetstaver som tilbehør.

Hamburger med eple, brie og rødløkskompott

VELBEKOMME!

Denne burgeren er en av tre burgere som jeg laget på Sommeråpent på NRK i sommer. De øvrige burgerne + tips til «burgerfest» + link til opptaket finner du HER

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste