Gravet kjøtt er utrolig enkelt og smakfullt, og passer for eksempel godt som forrett eller fingermat i julen. Å grave kjøtt er en gammel konserveringsmåte, hvor man gnir inn kjøttet med salt, sukker og ulike smakstilsetninger, som for eksempel krydder og akevitt/konjakk, og lar det hvile kaldt i noen dager. Prøv det du også da vel, sett i gang i dag - og du har deilig gravet kjøtt om 2-3 dager!

Jeg har her kun benyttet timian som smakstilsetning under gravingen, og har valgt å servere reinsdyrkjøttet på ristet rugbrød, med friske spirer og potetchips - og toppet med en deilig rømmedressing tilsatt blåbær.

Ingredienser

GRAVET REINSDYRKJØTT

300 g ytrefilet av reinsdyr
30 g sukker
30 g salt
1/2 ts nykvernet sort pepper (ca.)
frisk timian

BLÅBÆRRØMME

200 g Rørosrømme (eventuelt seterrømme eller lignende)
50 g blåbær (gjerne frosne), most
2-3 einebær , støtt i en morter
salt og pepper

GARNITYR

grovt rugbrød, i tynne skiver
1 potet , i tynne skiver
olivenolje og maldonsalt
noen friske blåbær (kan sløyfes)
spirer (for eksempel kløverspirer) eller småbladsalat/ruccula

SLIK GJØR DU

Når du skal grave kjøtt er det viktig at du er nøye med kjøkkenhygienen, så pass på at du benytter rene redskaper og at du vasker hendene godt (eventuelt benytter plasthansker). Skjær bort eventuelle hinner på fileten. Bland sammen salt, sukker og kvernet pepper – dryss halvparten av blandingen over kjøttet, og gni det godt inn.

Gravet reinsdyr med blåbærrømme og rugchips

Fordel en spiseskje av blandingen i bunnen av et fat med kanter. Legg kjøttet oppå salt- og sukkerblandingen og fordel resten av blandingen over kjøttet. Legg deretter på noen kvister frisk timian. Dekk formen med plastfolie og legg et lite fat/fjøl over kjøttet og legg på et lett press. Sett fatet i kjøleskap, og snu kjøttet ca. en gang i døgnet. Kjøttet skal stå slik i 2-3 døgn, og er deretter klart til å nytes. Ta det ut av formen, fjern urtene og skjær det opp i tynne skiver på skrå.

Skjær rugbrødet i tynne, tynne skiver. Finn frem to stekebrett. Legg på et ark med bakepapir på det ene stekebrettet, fordel de tynne rugbrødskivene over og ha deretter et nytt ark med bakepapir oppå brødet. Legg det andre stekebrettet over, legg på et lodd eller lignende, og sett stekebrettene i stekovnen. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til brødet er sprøstekt. Snu skivene et par ganger i løpet av steketiden, og følg med mot slutten slik at det ikke blir brent. Dette kan gjøres klart flere dager i forveien. Alternativt kan du servere kjøttet på en halv skive (ferskt) rugbrød.

Lag potetchips ved å skjære potetene i tynne skiver som fordeles over et bakepapirkledd stekebrett. Ringle over litt olivenolje og krydre med litt maldonsalt. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til potetskivene er gylne i kantene. La dem renne av på litt kjøkkenpapir. Potetchipsen smaker best relativt nylaget.

Pisk rømmen til krem med en kjøkkenmaskin med visper. Rett før servering vender du de moste blåbærene forsiktig inn i rømmekremen, og smaker til med salt, pepper og knuste einebær. Fordel spirene eller salaten oppå rugbrødchipsen, og legg reinsdyrkjøttet oppå. Ha på en liten klikk med blåbærrømmen, og topp det hele med sprøstekt potetchips.

Gravet reinsdyr med blåbærrømme og rugchips

Serveres umiddelbart, gjerne med en god vin til, for eksempel en riesling.

TIPS

  • Du kan benytte ulike smakstilsetninger når du graver kjøttet, for eksempel ulike friske eller tørkede krydderurter. Prøv deg gjerne også frem ved å tilsette litt akevitt eller konjakk.
  • Varier denne retten ved å bytte ut blåbærene med tyttebær.
  • Gravet reinsdyrkjøtt er også godt egnet til fingermat eller en liten snacks. Du kan for eksempel ta utgangspunkt i tilbehøret ovenfor, og enten sette frem alle elementene hver for seg slik at gjestene kan forsyne seg selv. Alternativt kan du anrette små tapasretter på rugbrødchips eller ferskt rugbrød. Benytter du førstnevnte bør du anrette rett før servering, slik at brødet holder seg crispy.
  • Gravet kjøtt kan oppbevares i kjøleskap i 2-3 uker. Det kan eventuelt fryses, men vil smake best dersom du ikke fryser det.
  • Har du lyst til å grave laks kan du ta en titt på denne oppskriften.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste