Norsk løk er blant våre sunneste grønnsaker, og studier viser blant annet at den er forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, bidrar både til å redusere kolesterolnivået i blodet og den reduserer risikoen for blodpropp og hjerteinfarkt. Den beskytter videre mot mange former for kreft, og den virker både bakteriedrepende og har en antidiabetisk virkning. Reneste helsebomben, altså!

Og ikke minst - den norske løken er kjempegod på smak! Selv er jeg veldig glad i å bruke løk i mat, og denne allsidige, rimelige og holdbare grønnsaken finner du alltid i grønnsaksskuffen min. Løken blir ekstra god dersom du varmebehandler den over lengre tid - da får du en mild, rund, søt og god smak. I fransk løksuppe får den gode løksmaken virkelig komme til sin rett, og toppet med knasende sprøtt ostebrød er dette en skikkelig høydare!

Annonse

Ingredienser

SUPPEN

125 g bacon , i biter
2 ss smør
500-600 g gul løk , i tynne ringer
3 fedd hvitløk , finhakket
1 ts sukker
1 ss frisk timian , finhakket (eller 1 ts tørket timian)
1 ss hvetemel
1 1/2 dl hvitvin eller eplejuice
1 liter kyllingkraft
1 laurbærblad
1-2 ts soyasaus (smak til)
pepper

TIL GRATINERING

4 skiver brød
100 g ost , revet
frisk timian

SLIK GJØR DU

Rens løken og skjær den opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Skjær opp baconet i små biter.

Stek baconet gyllent i en stekepanne med høye kanter eller i en vid gryte. Tilsett smør, løk og sukker, og la det steke sammen med baconet på svak varme, til løken tar litt farge. Det tar ca. 15 minutter. La hvitløken surre med de siste 5 minuttene. Tilsett deretter hvitvin eller eplejuice og la det koke nesten helt inn. Strø hvetemelet over løken og rør godt sammen. Tilsett deretter kyllingkraft (eller buljong/utblandet fond), laurbærblad og timian, og gi suppen et oppkok. (Dersom du ønsker en vegetarisk suppe kan du sløyfe baconet og erstatte kyllingkraften med grønnsaksbuljong.) La suppen koke på svak varme i ca. 30 minutter. Fjern laurbærbladet og smak til med soyasaus, nykvernet sort pepper og eventuelt litt mer frisk timian.

Fordel den varme suppen i 4 dype, ildfaste tallerkener. Legg en skive daggammelt brød på toppen (del den gjerne i flere biter) og fordel revet ost over. Grilles i 5-6 minutter under grillelementet i stekeovnen, til osten er gyllen og fin. Nytes umiddelbart!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne var skikkelig deilig! En sikker suksess hos oss! Jeg eksperimenterer med å legge til forskjellige toppinger, som for eksempel egg, eller til og med brunost, som jeg synes er overraskende smakfullt. Dette har jeg laget flere ganger. Alle elsker fransk løksuppe!

    1. Knalltips! En skulle aldri trodd at brunost passer så godt i en løksuppe! Jeg har alltid vært glad i supper, og jeg har kommet frem til at prim også passer i mange supper (inkludert denne). Noe annet jeg har fått sansen for i det siste er oppskriften til Trine på sjokoladekake, bare at man legger til et ekstra lag med prim under det øverste laget! Dette har vært en slager hos oss, spesielt blant de små. Jeg er helt enig i siste setning. Alle elsker fransk løksuppe!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.