En dekorert focaccia ser både lekker ut og er en fest i munnen. Sommerens focaccia er dekorert med rødløk, tomat, vårløk og timian, og smaker for eksempel nydelig til grillmaten eller fylt med godsaker til sommerlunsjen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

500 g hvetemel
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts flaksalt
1 ts flytende honning eller sukker
3 1/2 dl vann
1/2 dl olivenolje

TOPPING

1 rødløk
2 vårløk
1 neve cherrytomater
1 ts pinjekjerner
olivenolje
frisk timian
flaksalt

SLIK GJØR DU

Focaccia med rødløk og tomat

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen (med unntak av olivenoljen) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten noe og elt deigen i ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, men litt ”grøtete” deig. Drypp litt olivenolje over og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1 ½ time.

Kle en liten langpanne (ca. 32 x 24 cm, eller litt større) med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bruk hendene (gni dem gjerne inn i litt olivenolje først) og fordel deigen jevnt utover. Skjær rødløken i skiver på langs, slik at du også får med deg stilken. Skjær tomatene i to, og skjær også vårløken på langs. Dekorer focacciaen med tomater, grønnsaker (dytt dem godt nedi deigen) og pinjekjerner. La focacciaen etterheve i 30-45 minutter. Sett stekeovnen på 215 grader, over- og undervarme.

Focaccia med rødløk og tomat

Bruk fingeren (dypp den gjerne i litt olivenolje) og lag noen små fordypninger i deigen. Drypp litt olivenolje over brødet og la den renne nedi de små hullene. Strø deretter over litt flaksalt og ha på noen kvister timian (eller rosmarin).

Focaccia med rødløk og tomat

Stek focacciaen på midterste rille i ca. 30 minutter, til brødet er gyllent og ferdigstekt (se tips). La focacciaen hvile i formen noen minutter, og avkjøl den deretter på rist.

Serveres og nytes som tilbehør til for eksempel supper, pasta og gryteretter, til grillmat, eller som som lunsj med for eksempel ruccula, coppaskinke, mozzarella og tomater.

Focaccia med rødløk og tomat

TIPS

  • Du kan gjerne lage deigen dagen før og kaldheve den i kjøleskapet over natten. Les mer om kaldheving her.
  • Er du usikker på om baksten er gjennomstekt kan du stikke et steketermometer i brødet umiddelbart etter at du har tatt det ut av ovnen. Brødet er ferdig stekt når termometeret viser ca. 97 grader.
  • Rester kan puttes i fryseren. La brødet tine helt opp og varm det i varmluftsovn ved ca. 175 grader i ca. 5 minutter eller mer (avhengig av hvor stort stykket ditt er).
  • Sjekk gjerne ut de andre focacciaoppskriftene på bloggen for ulike varianter. Du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste