Det er nå i underkant av fire uker til den nye kokeboken min, TRINES MAT 2, lanseres. Jeg gleder meg så uendelig til å få det aller første eksemplaret i hendene. I mellomtiden vil jeg gjerne dele en smakebit fra den nye boken, nemlig ferske vårruller med reker, mango og andre crispy grønnsaker. Dette er en ypperlig rett å servere på fine sommerdager, enten som forrett eller hovedrett.

Ferske vårruller (eller sommerruller som det også kalles) har sitt opphav fra Vietnam og smaker friskere enn de frityrstekte, som vi kanskje kjenner best til i Norge. Selv om de ikke blir frityrstekt, beholder de likevel sprøheten av ferske urter og grønnsaker. Vårrullene kan fylles etter smak og behag, og dyppes gjerne i en saus med litt sting.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

VÅRRULLER

12 ark rispapir (20-22 cm i diameter)
400 g reker (renset mengde)
1 isbergsalat eller annen salat
1 agurk , i staver
1 mango, , i staver
6 vårløk , i staver
frisk koriander og mynte

HOT CHILISAUS

1 rød chili , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss frisk ingefær , finrevet
1 lime , saften
2 ss lys soyasaus
1 ss vann
1-2 ss brunt sukker
salt (smak til)
frisk koriander , grovt hakket

SLIK GJØR DU

vårruller

Begynn med chilisausen, slik at alle de gode smakene får satt seg. Bland sammen alle ingrediensene med unntak av koriander, og kjør dem med stavmikser, til du får en jevn saus. Smak til med sukker og eventuelt litt salt. Tilsett finhakket koriander helt til slutt.

Rens rekene. Det er her viktig at du benytter helt nyrensede reker, for reker på boks duger ikke! Del agurken på langs og skrap ut den bløte kjernen med en skje eller lignende. Skjær agurk, mango og vårløk opp i tynne staver. Riv av blader av salaten og vask dem godt. Kjør dem i en salatslynge eller lignende slik at de er helt tørre.

Finn frem et rent kjøkkenhåndkle som du fukter lett og legger på benken foran deg. Finn frem en rund bolle/dyp tallerken som er litt større en rispapiret, og fyll den med lunkent vann. Ta et rispapir og dypp det i vannet mellom 10 og 15 sekunder og legg det deretter forsiktig oppå kjøkkenhåndkleet. Legg et salatblad ca. 2 ½ cm fra kanten på rispapiret, og fordel reker, mango, agurk, vårløk, mynte og koriander (1-2 blader av hver) over. Pass på at du ikke har på for mye fyll. Pakk rispapiret stramt rundt fyllet, brett inn sidene og rull det hele sammen. Legg vårrullene på et fat og dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle. Oppbevar vårrullene i kjøleskapet dersom du ikke skal servere dem umiddelbart.

Myke vårruller

Nyt vårrullene sammen med chilisausen.

Oppskriften gir ca. 12 vårruller, hovedrett til 3-4 eller forrett til 8.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Skal lage denne retten i dag til mannen min og meg. Dessverre leste jeg ikke gjennom fremgangsmåten da jeg handlet, og fikk ikke med meg at ferdigrensede reker ikke kan brukes. Jeg er jo nødt til å prøve likevel. Hva er grunnen til at det ikke fungerer? Kanskje lurt å få med slike opplysninger i selve ingredienslisten?! Håper uansett det vil smake! ?

  1. Du kan fint benytte ferdigrensede reker, men det smaker aller best med nyrensede reker, synes jeg. Håper det likevel faller i smak! 🙂

 2. Disse er fantastisk gode, fine å ha på bordet ein jentekveld. Eg bruker også å ha i selleri og evnt. litt rødløk.

  Takk Trine for ein fantastisk inspirerande blogg. Er eg usikker på kva eg skal ha på middagsbordet, så er du ein sikker vinner.

 3. Veldig gode vårruller. Nam…man. Men synes ikke at vårløken fungerte helt i staver, tror jeg skjærer de i små bite neste gang for da er de lettere å spise tror jeg

 4. Utrolig godt!!!!! Sausen er helt fantastisk!
  Jeg hakket cashewnøtter og strødde over helt på slutten for litt ekstra «krønsj» – nam!
  Anbefaler virkelig denne retten!

 5. Det er kanskje enda enklere å legge rispapiret på en stor tallerken og la varmt vann fra springen renne over i et par sekunder. Hold tallerkenen på skakke og la vannet renne av.

  Hoisin-saus er forresten veldig god som dip til.

 6. Alle ingrediensene sammen er knall gode og sausen passer kjempe godt til, men rispapirvårrullene hadde en ekkel konsistens syns jeg og mine venninner, litt som å spise et kondom…

 7. Ferske vårruller er så godt! og disse så ekstra gode ut 🙂

  Hvor lenge kan man oppbevare ferdiglagde ruller i kjøleskapet med fuktig kjøkkenhåndkle før de serveres?
  Tenkte å lage dette som forrett til 17.mai middag, men hadde vært så flott om jeg kunne laget disse på morgenen?
  Evt. hvilke av ingrediensene kan kuttes opp på morgenen og kan ligge uten at de mister smak og konsistent?

  Håper på raskt svar 🙂

 8. Hei! Tusen takk for mye god mat! Jeg har laget mange av oppskriftene dine. Alle er veldig gode. Tusen takk. Jeg lurer om du har vurdert a publisere bloggen/kokebokene dine pa engelsk. Jeg har noen amerikanske slektninger som onsker oppskriftene dine.

 9. Hei og takk for nydelig oppskrift. Den sausen var utrolig god. Dette er jo en saus som kan brukes til så mye. Hvor lenge tror du den holder seg i kjøleskapet, sånn ca?

  1. Ja, denne sausen er anvendelig. Og holdbar – vil tro den er god etter en ukes tid. Det er bare teste – bare pass på å smake før servering.

 10. Hei!

  Kan man bytte ut rekene med scampi?
  Kan vårrullene oppbevares i kjøleskap eller må de spises ferske?

  1. Ja, det går fint. Ja. de kan oppbevares i kjøleskapet frem til de skal spises. Bør spises samme dag de er laget (men er ikke uspiselig dagen etter).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste