På søndag er det fastelavnssøndag, også kalt fleskesøndag som er den siste søndagen før fasten. I dagene før fasten er det viktig å fleske seg opp, og selv om de færreste av oss faster har det likevel blitt en kjent og kjær tradisjon å nyte ferske, velfylte og klissete hveteboller.

Fastelavnsboller kan varieres i det uendelige, og mange har nok sine faste tradisjoner og favoritter her. Hjemme hos oss fyller vi vanligvis fastelavnsbollene med bringebærsyltetøy og stivpisket kremfløte tilsatt vaniljestang, eller bringebærkrem som i denne oppskriften. Som utgangspunkt for benytter jeg (selvsagt) bolleoppskriften min, som er populær hos både store og små. Bollene kan gjerne lages god tid i forveien og oppbevares i fryseren (uten fyll) frem til et par timer før de skal nytes.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

HVETEBOLLER

900 g hvetemel
150 g sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1 egg
1/2 ts salt
5 dl melk
150 g smør , i terninger
1 egg , til pensling

BRINGEBÆRKREM & DEKOR

7 dl kremfløte
250 g bringebærsyltetøy
100 g friske bringebær
melisdryss

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her (eller under “tips”).

Del opp deigen i ca. 24 jevnstore biter, form boller og fordel dem på to bakepapirkledde bakebrett. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter. Visp sammen egget og pensle bollene.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Pisk kremfløten til en luftig krem, og vend deretter forsiktig inn bringebærsyltetøyet med en slikkepott eller lignende. Mengden i oppskriften rekker til 12-14 fastelavnsboller, avhengig av hvor mye krem du ønsker å fylle dem med.

Del bollene i to og ha en raus klatt med bringebærkrem og noen friske bringebær på den nederste halvdelen og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Gi bollene et lite melisdryss ved hjelp av en tesil eller lignende, og server umiddelbart. Husk servietter!

Fastelavnsboller med bringebærkrem

TIPS

  • For ekstra saftig og holdbar bakst anbefaler jeg tangzhong-metoden, se her.
  • Alle bolle- og snurreoppskriftene på bloggen finner du samlet her. Fastelavnsbollene finner du samlet her.
     Ha en fin fastelavnsøndag!
Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste