Hurra, i dag er det 10 år siden jeg ble mamma til verdens fineste Mathias! Den gode og omsorgsfulle gutten min, som alltid har en klem på lager - og som etter skoletid titter innom Matverkstedet for å høre om det er mulig å prøvesmake på dagens fotoprosjekt. Vi har feiret han i helga, med 26 familie/venner til bords på saltmat og søtmat, hvor jubilanten hadde bestemt menyen. Og på selveste dagen blir det bowlingbursdag med gutta i klassen.

I dag vil jeg dele en dessert han liker godt, nemlig Eton mess med rabarbra, bringebær og marengs. Dette er en deilig kombinasjon, med den søte og crispy marengsen mot den syrlige rabarbraen og bringebærene. Dette er forresten ypperlig gjestemat, hvor alt kan gjøres klart god tid i forveien, men bør "monteres" sammen rett før servering.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MARENGS

2 eggehviter
125 g sukker
1 klype salt

RABARBRAKOMPOTT

400 g rabarbra
100-125 g sukker
1 ss vann

FLØTEKREM

3 dl kremfløte
1 ts sukker
1/2 vaniljestang

GARNITYR

100-150 g bringebær eller jordbær
mynte eller spiselige blomster

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 100 grader varmluft, og lag marengs etter denne oppskriften. Marengsen kan lages på forhånd og er holdbare i flere uker. Alternativt kan du kjøpe ferdig marengs i butikken.

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Hvis skallet på rabarbraen er seigt eller trevlete kan du fjerne dette helt eller delvis. Skjær rabarbraen i jevnstore biter på ca. 2 cm. Ha ca. 100 g sukker i en kjele sammen med rabarbra og vann. Syre- og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake underveis for å vurdere om du trenger å tilsette mer sukker eller ikke. La det stå å putre på middels varme i 7-10 minutter, til rabarbraen er mør og fin, men ikke så lenge at den går i oppløsning (la det være en del hele biter igjen). Rør forsiktig av og til, og sett deretter rabarbrakompotten til avkjøling. Kompotten er holdbar i kjøleskapet i flere dager og kan fint fryses.

Pisk kremfløte, sukker (smak til) og frøene fra vaniljestangen til en luftig krem. Oppbevar kremen kaldt frem til servering.

Rett før servering fordeler du rabarbrakompotten i 4 porsjonsglass. Fordel deretter bringebær og marengs over og legg på en kremdott. Dekorer med friske bringebær, marengs og urter/blomster, og server umiddelbart.

TIPS

  • Glem alt du eventuelt har hørt om at du ikke må spise rabarbra etter St. Hans. Rabarbra kan nemlig nytes gjennom hele sommeren, så lenge du bruker de nye, unge rabarbrastilkene og styrer unna de “trevlete” stilkene. Dersom du får rabarbra til overs kan du fryse ned hele stilker eller ferdig kompott/syltetøy, og derved kan du nyte litt av sommeren resten av året også.
  • Alle rabarbraoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste