"An apple a day keeps the doctor away", sier ordtaket. Epler bør vel på en vanlig tirsdag fortrinnsvis inntas i sin naturlige form, men har du lyst til å unne deg noe ekstra, eller trenger du tips til helgekosen, er denne epledesserten god å skeie ut med. Til 6 porsjoner trenger du omtrent:

Ingredienser

CRUMBLEMASSE

75 g smør , i terninger
75-100 g sukker brunt
75 g havregryn
100 g mandler , hakket
1 ts vaniljesukker (ekte)
1/2 ts kardemomme
1/2 ts kanel (kan sløyfes)

FYLL

4-5 epler , skrelt og delt i jevnstore terninger
1 neve bringebær (kan sløyfes, eller erstattes med annen bær/frukt)
1/4-1/2 sitron saft av sitron

SLIK GJØR DU

Rør sammen smør og sukker ved hjelp av en kjøkkenmaskin, eller bruk hendene. Tilsett havregryn, mandler, vaniljesukker og smak til med krydder. Crumblemassen kan gjøres ferdig god tid i forveien og oppbevares i kjøleskapet, eventuelt fryses ned hvis du vil lagre den over lengre tid.

Skrell eplene og del dem i jevnstore terninger/biter (ca 1,5 x 1,5 cm). Finn frem 6 ildfaste porsjonsformer eller en stor form. Fordel epler og bringebær i formen(e) og drypp litt sitronsaft over. Du kan her benytte det du har tilgjengelig av bær og frukt, slik som for eksempel mango, nektariner eller blåbær, eller du kan utelukkende benytte epler.

Fordel crumblemassen over og stek midt i ovnen ved ca 180 grader, i 20-25 minutter for små former. Dersom du lager desserten i en stor form må du legge til noe steketid. Desserten er ferdig når crumblemassen er gylden og sprø.

Server desserten med en kule vaniljeis, litt vispet krem eller kesam.

Enjoy!

(Oppskriften er laget etter oppdrag fra Strømmen storsenters blogg og tidligere publisert her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg bare ELSKER epler, men får dessverre ganske vondt i magen av å spise dem rå. Så det er absolutt supert med oppskrifter hvor eplene behandles på en eller annen måte, gleder meg til å prøve denne 🙂

 2. Denne desserten er en «hit» i mitt hjemm ! Går som dessert og veldig rask å lage til kaffegjester også. Lunken med vaniljeis er det virkelig en slager. OG det gjør ingen verdens ting å spise den dagen etter heller ( hvis det blir noe igjen). Like godt.. ! Takk, Trine – for din fine, motiverende nettside 🙂

 3. Heia Trine 🙂
  Tusen takk for en kjempeflott blogg som jeg har brukt masse!

  Denne desserten har jeg laget en gang før og det må være den beste jeg har smakt noen gang! derfor er jeg nå i full sving me å lage den til mamma som kommer på mordagsmiddag i kveld 😀

 4. Hei Trine 🙂
  Vi tenkte prøve ut Eplecrumble som en dessert i høstmeny, har du noen forslag eller erfaring med til vin som passer til?
  Ellers må jeg takke for en utrolig fin blogg – vi bruker den ofte 🙂

 5. Flott oppskrift, men som så populær matblogger må du forsvare det norske språket og kalle dette smuldrepai. Det blir rart å ikke få «treff» også på denne gode desserten når jeg søker «smuldrepai» her hos deg.
  PS Jeg syns også du skal erstatte «enjoy» med noe på norsk.

  Lykke til videre – jeg tyr ofte til oppskriftene dine, akkurat som alle barna mine gjør (de er i tjueåra), jeg er 58

 6. Kjempegod smuldrepai!
  Spesielt begeistret for crumblemassen – har benyttet den med annen frukt og bær under også (f.eks rabarbra og jordbær).

 7. Hei:)

  Lagde denne i dobbel utgave i dag, serverte den med vaniliesaus. For en drøm av en dessert! Og så enkel å lage. Tusen takk:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste