Det finnes knapt en bedre start på dagen enn nystekte rundstykker til frokost, brunsj eller lunsj. Det er slett ikke så arbeidskrevende, men krever litt planlegging. Du rører deigen kjapt sammen for hånd på ca. to minutter kvelden før, og så fikser du resten på morgenkvisten mens du pusler med andre ting eller leser avisen.

Disse rundstykkene er halvgrove og er tilsatt helkorn, solsikkefrø, linfrø og sesamfrø, som gir en god smak. Rundstykkene kan selvsagt nytes døgnet rundt og er for eksempel ypperlige matpakkebrød å ha på lur i fryseren (se tips avslutningsvis).

Ingredienser

400 g hvetemel
100 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt hvete fin
1/3 ts tørrgjær (blå type)
50 g helkorn rug eller hvete
50 g solsikkekjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
1 1/2 ts flaksalt
5 dl vann (romtemperert)

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (10-18 timer).

Strø rikelig med mel på bakebordet (eller på et ark bakepapir) og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett ca. 1/3 av deigen over mot midten, og gjør det samme på motsatt side, slik at deigen ser ut som en bagett. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned, press den litt ned og del den opp i ca. 12 jevnstore biter. Ha godt med mel på hendene og form gjerne rundstykkene litt med hendene (husk rikelig med mel på hendene og under rundstykkene), og la det være litt avstand mellom bitene. Legg et klede over og la rundstykkene etterheve i 45 minutter eller mer.

Eltefrie firekornsrundstykker

Omtrent 30 minutter før du skal steke rundstykkene setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakebrett på midterste rille i ovnen.

Plasser rundstykkene forsiktig på det oppvarmede bakestålet/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 225 grader og stek rundstykkene til de er gylne og gjennomstekte, etter 12-15 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Du kan sjekke om de er ferdigstekte ved å banke lett på stekeskorpen under rundstykket. Dersom du hører en “hul” lyd, er det ferdigstekt. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt rundstykkene lune, med godt pålegg og en kopp deilig te.

Eltefrie firekornsrundstykker

TIPS

 • Bruk denne oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike meltyper. Bytt for eksempel ut det sammalte hvetemelet med sammalt rug eller fullkornmel. Ulike typer nøtter setter også en god smak på brødet.
 • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.
 • Dersom du ikke ønsker hele kjerner og frø i rundstykkene, kan du kjøre dem i en kjøkkenmaskin med kniver.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke rundstykkene i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare dem i dette eller i en papirpose. Rundstykkene kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La rundstykkene tine på kjøkkenbenken, og stek dem gjerne ved 175-200 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. De bør deretter nytes ganske umiddelbart.
 • Rundstykkene er ypperlige å ha i matpakken. La dem tine 15-30 minutter i romtemperatur, før du deler dem i to og har på ønsket pålegg.

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Prøver og prøver men ved andre heving flyter de utover og blir flate. Har prøvd med mer mel men da ble de harde. Nå prøver jeg å ha de i muffinsformer ned i en ildfast form for å holde på fasongen! 15 min, ikke ferdige, sitter fast i formene. Prøver med 7min til på varmluft ut av ildfast form. Litt farge men sitter helt fast i papirer
  Tips? Noe er jo feil hervil steke uten former , hva gjør jeg?
  Håper på svar
  Vh Ann ( egentlig erfaren baker)

  1. Det er vanskelig for meg å si hva som er årsaken til at rundstykkene dine var flate etter andre heving. Det kan være for lite mel, trekk, at du ikke har fulgt oppskriften, eller noe annet. Ofte så vil de likevel heve når de stekes. Men, det blir helt feil å ha dem oppi muffinsformer som igjen settes oppi en ildfast form. Som det står i oppskriften skal rundstykkene stekes på et oppvarmet bakestål/bakeplate. Håper du vil gi oppskriften en ny sjanse, for dette er en god og gjennomprøvd oppskrift, se også de øvrige kommentarene på denne oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste