Helsedirektoratet anbefaler i sine nye kostholdsråd at vi spiser ca 300-450 gram ren fisk pr uke, hvorav minst 200 gram fet fisk som for eksempel laks. Her kommer forslag til hvordan du kan tilberede ukens laksestykke, denne gangen litt festkledt i en god saus og sammen med en smakfull potetpurè tilsatt litt sellerirot. Som tilbehør bør du satse på en raus porsjon grønnsaker, for eksempel kokte gulrøtter, asparges eller brokkoli. Til 3 trenger du omtrent:

Ingredienser

600 g fersk laks , i 3 biter
maldonsalt
6-8 poteter , i grove biter
1 bit sellerirot , i grove biter
2-3 sjalottløk , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1-1,5 dl melk varm
1-2 ss smør
salt og pepper
1 dl fiskekraft
1,5 dl creme fraiche
2 ts sitronsaft
1/2 ts sukker
2-3 vårløk , finsnittet
1 fedd hvitløk , finhakket
muskatnøtt revet
salt og hvit pepper
6-9 asparges (gulrøtter eller brokkoli)

SLIK GJØR DU

Damp laksen i dampovn i ca 15-20 minutter ved ca 100 grader, eller stek i vanlig stekovn ved ca 200-225 grader i 10-15 minutter, til fisken såvidt faller fra hverandre.

Kok potet og selleri møre i usaltet vann. Kok opp melk, tilsett løk og hvitløk, og la det stå å trekke i minst 10 minutter. Mos poteter og selleri med en stapper eller lignende, og spe med den varme melkeblandingen. Hold eventuelt igjen litt på slutten slik at purèen ikke blir for tynn. Sett kasserollen tilbake på platen på svak varme, varm såvidt opp og tilsett smør, og smak til med salt og pepper.

Kok opp fiskekraften til sausen. Dersom du ikke har fiskekraft kan du benytte fiskebuljong. Visp inn creme fraiche og kok forsiktig opp. Tilsett vårløk og hvitløk, og smak til med sitron, sukker, muskatnøtt, salt og pepper. La sausen putre 1-2 minutter, før den er klar for servering.

Rett før servering koker du opp aspargesen i saltet vann og kok de ca 3 minutter, til aspargesen er passe mør.

Anrett fisken oppå et speil av saus, og server purè og grønnsaker ved siden av.

Enjoy!

Inspirasjon til andre lakseretter finner du her.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk, denne så kjempegod ut. Jeg er skikkelig dårlig på fisk, så jeg blir veldig glad når jeg ser gode oppskrifter som frister : ) Denne er printet ut og lagt til ukesmenybunken min. Takk for daglig inspirasjon og oppskrifter. Jeg er innom minst 1 gang om dagen : ) Hilsen Cecilie

  2. Denne hørtes fristende ut! Men hvordan er konsistensen på sausen? Blir den veldig tynn/tyntflytende?
    Og hva er egentlig forskjellen på potetmos og potetpuré?

    1. Synes sausen ble passelig jeg, ikke for tyntflytende. Potetmos og potetpure er vel omtrent det samme, men i potetmos pleier jeg ikke å tilsette så mye smør og andre smakstilsettingen som jeg har gjort i denne oppskriften.

  3. Hei.
    Dette så jammen godt ut. Synd middagen for i dag allerede er planlagt. Men kommer til å prøve den senere i uken. Fredag høres ut som en god dag.
    Takk for alle fine oppskrifter og inspirasjon. Matplanleggingen har blitt mye enklere etter at jeg fant bloggen din.

    Mvh, Irene

  4. Hei Trine!
    Takk for fin oppskrift på saus til fisk. Dette er noe jeg ikke får nok av, så post gjerne flere!

    Ha en fin onsdagskveld.

    Mvh Trine

  5. Takk igjen for fantastisk oppskrift. Denne var HEILT nydeleg! Bra tips å koke opp mjølk, sjalottlauk og kvitlauk først – gav god smak til potet og selleripureen. Og sausen vart knallbra! No blir det oftare fisk her i huset! 😉

  6. Hei!

    Takk for fin oppskrift! Vi har stekt laks og har prøvd sausen din. Den ble veldig god! Vi har tatt oss den frihet å ta den med over til vår egen blogg, og har tilpasset den til et lavkarbo-kosthold.

  7. Laget dette igår, og denne sausen var en skikkelig hit hos oss!:) Lillegutt på 2 år syntes den var så god, at han jaktet på rester av sausen etter endt måltid!
    Så tusen takk for oppskriften! Den kommer definitivt til å bli benyttet framover!

  8. Hei. Bare et kort spm. Jeg holder på å lage denne retten nå. Ble usikker nå på om melkeblandingen skal blandes med det som skal bli saus etter at det som trengtes til potetpureen er brukt? ? Takk for svar!

    Wivi

Leave a Reply to Christina Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste