Crème brûlée er en dessertfavoritt som jeg gjerne serverer når jeg har gjester til bords. I tillegg til at det er godt på smak, kan det meste gjøres klart på forhånd slik at det kreves minimalt med innsats før desserten står på bordet. Rett før servering drysser du demerarasukker på, og tryller frem et crispy karamellokk som vil imponere gjestene dine. I denne crème brûléen har jeg tilsatt pasjonsfrukt som gir en fin friskhet, men den er kjempegod "naturell" også.

Ingredienser

1 vaniljestang
2,5 dl kremfløte
2,5 dl H-melk
6 eggeplommer (6 eggeplommer tilsvarer 120 g)
4 ss sukker (ca.)
6 pasjonsfrukt
100 g demerarasukker , til karamellisering (ca.)
pasjonsfrukt, bringebær og sitronmelisse til dekor (eventuelt=

SLIK GJØR DU

Desserten skal stekes i vannbad på midterste rille i stekovnen. Sett stekovnen på 150 grader (over- og undervarme) og fyll så mye vann i langpannen/det ildfaste fatet at det står omtrent like høyt oppe i pannen som brûlèeblandingen vil stå i formene.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha stangen og frøene i en tykkbunnet kjele sammen med melk og fløte, og varm forsiktig opp til kokepunktet. Avkjøl fløteblandingen noe.

creme brulee med pasjonsfrukt

Mens fløteblandingen står til avkjøling deler du pasjonsfrukten i to og skraper ut fruktkjøttet. Sett til side.

Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en stor bolle.

creme brulee med pasjonsfrukt

Hell fløteblandingen oppi eggeblandingen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp. Det er viktig at fløteblandingen ikke er for varm for da kan eggene koagulere.

creme brulee med pasjonsfrukt

Hell blandingen tilbake i kjelen. Varm opp igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å forhindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Blandingen skal IKKE koke. Når blandingen tykner (ved ca. 84-85 grader) tilsettes pasjonsfrukten. Rør det hele godt sammen og sil blandingen over i en bolle.

creme brulee med pasjonsfrukt

Hell så blandingen i de ildfaste formene, som fylles med maksimalt 3 cm med røre.

Sett formene forsiktig i ovnen i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La crème brûléen stå i vannbadet i 20-35 minutter. Det er viktig at crème brûléen ikke begynner å heve seg, for da er det for varmt. Etter ca. 20 minutter rugger du forsiktig på en av formene for å sjekke om blandingen har stivnet. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig! Sett crème brûléen til avkjøling, og sett den deretter i kjøleskapet i minst to timer, men gjerne over natten.

creme brulee med pasjonsfrukt

Rett før servering drysser du et jevnt lag med demerarasukker over og karamelliserer sukkeret slik at du får et crispy lokk av karamell. Dette kan gjøres på flere måter. Bruk gjerne en crème brûléebrenner, hvis du har. Har du ikke brenner kan du eventuelt benytte grillelementet i stekeovnen. Når du setter inn formene må du sette dem så høyt som mulig i ovnen og passe på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner. Etter kort tid er sukkeret karamellisert og crème brûléen er klar for servering!

Dekorer gjerne desserten med pasjonsfrukt, noen friske bringebær og litt sitronmelisse – og gi desserten et lite melisdryss før servering.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Er all round krydder og all spice krydder det samme? 🙂 Evnt hvor får jeg tak i all spice? Trenger, men finner aldri!! 🙁

 2. Hei!

  Jeg bare lurte, hvor mange former vil denne oppskriften romme?
  Tenkte hvis man bare lager til 2 stk er det vel greit med 4 former etc.

 3. Hei
  Har lager creme brule etter din oppskrift. Jeg har nesten aldri laget dette, så jeg er usikker. Men det smakte veldig godt! Men, jeg var veldig usikker på om den var ferdig etter tiden du anslo. Har lave, vide former, men det disset ganske mye, så jeg lot det stå i minst 20 min. lenger. Men lurer på om det stivner når det står?Altså etter at jeg har tatt det ut av ovnen.? Jeg skulle ikke spise den før dagen etter. Nå ble konsistensen noe kornete. Men godt var det, spesielt med et bringebær eller to!

  1. Det skal disse litt. Hvis du er usikker kan du kjenne etter forsiktig med fingertuppen, for å se om blandingen har begynt å stivne. Årsaken til at konsistensen nå ble kornete vil jeg tro er enten at du stekte dem for lenge eller at du varmet opp blandingen for mye før du helte den i formene (dvs. at eggene koagulerte).

 4. Hei,
  Kor mange dagar kan desse stå i kjøleskapet før servering? Er det mogleg å lagefeks torsdag kveld og servere på laurdag?

  Har laga naturell versjonen av din oppskrift før og det vart kjempegodt! Gleder meg til å prøve denne 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste